Nyáron születni

A tavasz végi, nyári babák igazán szerencsés helyzetben vannak: az év legszebb, legkellemesebb részében kezdhetik az ismerkedést a világgal. De azért így is merülnek fel jócskán kérdések a levegőztetéssel, öltöztetéssel, napsütéssel, ideális lakás hőmérséklettel kapcsolatban. Néhány alapvető szabályt betartva a csecsemők számára is gondtalan lesz ez az időszak, a lazább ruházat miatt többet érzékelhetnek környezetükből, a hűsítő fürdőket pedig ők is nagyon élvezik.

 

Szerző: Sass Orsolya védőnő

 

Melege van vagy fázik?

A környezethez való alkalmazkodás az újszülöttek első nagy feladata. Törekedjünk az egyenletes testhőmérséklet fenntartására, a túlmelegedést és a lehűlést is előzzük meg. A kicsi tarkójánál könnyen ellenőrizhető, hogy melege van-e. Ha izzad, könnyítsünk a ruházatán és keressünk hűvösebb helyet. Hiába gyönyörű az idő, az első héten még a szobában, nyitott ablaknál ismerkedjen a kicsi a légmozgással, hiszen ez teljesen új számára. Az első két hétben szeles időben ne legyen szabad levegőn.

 

Mennyire kell felöltöztetni?

A kis újszülöttek mindig egy réteggel több ruhát kapjanak, mint amiben mi jól érezzük magunkat, és tartósan ne legyenek kitéve közvetlen napfénynek. Jól szellőző, inkább több rétegű ruházattal készüljünk, ami könnyen le- és felvehető. Takarónak például tökéletes választás egy textilpelenka. Napellenzős kalap mindig legyen a gyermek fején, praktikus a megkötős változat.

 

Babakocsi, hordozókendő

A babakocsi palettából érdemes olyat választani, aminek átfordítható a tolókarja, így mindig árnyékban lesz a baba séta közben. A hordozókendő ideális választás a levegőzéshez. A sűrű szövésű kendő jobban ellenáll az UV sugárzásnak és biztos tartást ad. Vastagsága közepes legyen, mert a túl vékony anyagok bevághatnak a bőrbe.

 

Milyen fényvédelmet kapjon a baba?

A termékválaszték óriási. Hat hónapos korig inkább a 6-8 faktorral rendelkező természetes olajokat, vajakat ajánlom, mint a shea vaj és a kakaóvaj. Nagyobb csecsemőknél csak akkor használjunk más fényvédő krémet, ha strandra vagy szabad vízhez megy a család, ahol különösen erős a napsugárzás. Ekkor a kozmetikai termékek közül a mechanikai fényvédelemmel rendelkező, magasabb faktorszámú és nem „nano” készítmények részesítendők előnyben. (A nano jelző a fényvédő anyag részecskenagyságára vonatkozik.) Előbb mindig a saját kezünkre kenjük, és utána gyermek bőrére, hogy megakadályozzuk a permet belélegzését. Tűző napon, fürdőzéskor adjunk karimás kalapot a kicsikre! Zártabb fürdőruhát, pólót, inget is viselhetnek. Ha mégis napégés keletkezik, az ellátást bízzuk szakemberre.

Telefonos applikációkból vagy az Országos Meteorológiai Szolgálat UV-jelentéseiből napi szinten tájékozódhatunk az UV-sugárzás mértékéről és az esetleges riasztásokról. Magas sugárzás esetén 11 és 15 óra között inkább maradjunk a hűvös lakásban. A napsütést azonban nem kell mindig kerülni, hiszen a D-vitamin természetes képződéséhez elengedhetetlen. A D-vitamin szempontjából a délelőtti levegőzés az értékesebb, mert délután magasabb a káros sugárzás mértéke.

 

Mikor strandolhatunk együtt?

Termálvízbe nem, de strandra magunkkal vihetjük a csecsemőket, ha az első védőoltásokat már megkapták. Ha injekciót kapott, aznap ne menjen vízbe. Figyeljünk arra, hogy testhőmérsékletük gyorsan változik. Minél hidegebb a víz, annál kevesebb időt töltsenek benne egyszerre, fejüket pedig hűtsük vízpermettel. Gyorsan száradó anyagú, fürdőzéshez kialakított hordozókendőben is lehet pancsolni a babával, de vízben biztonságosabb mindig előre kötni, hogy orrát-száját szem előtt lehessen tartani.

 

Árt a légkondicionálás, vagy megkönnyebbülést hoz?

Az otthoni légkondicionáló berendezéseket úgy állítsuk be, hogy maximum tíz fok különbség legyen a kinti hőmérséklettől. Hazaérkezéskor legyen ideje a kicsinek hozzászokni a hőkülönbséghez, takargassuk be pár percig. Ügyeljünk ezeknek az eszközöknek az éves karbantartására, különben súlyos légúti fertőzéseket okozhatnak! A közintézményekben, bevásárlóközpontokban nem befolyásolhatjuk a hőmérsékletkülönbséget, ezért készüljünk plusz öltözékkel a csecsemőnek, újszülöttel pedig kerüljük el ezeket a helyeket – már csak a nagy tömeg miatt is.

 

Túlhevülési veszély az autóban

A mesterséges hideg mellett a túlzott felhevülés is veszélyforrás. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy tűző napon soha ne hagyjuk az autóban alvó gyermekünket, mert akár tíz perc is visszafordíthatatlan egészségkárosodást okozhat. Legyen árnyékoló az autóban, és a gyerekülést is takarjuk le a műszerfalvédőhöz hasonló anyaggal, amikor parkolunk. Különösen a biztonsági öv csatja melegedhet át tűzforróra!

 

Szúnyogok és csípések

Nyáron sok kellemetlenséget okoznak a rovarcsípések. Lakásban az ultrahangos elven működő elektromos rovarriasztók, az UV-A fényspektrumban világító rovarcsapdák, a szúnyogháló, és az ágy fölé akasztható moszkitóháló jelentik a leghatékonyabb védelmet. Szabadban is használhatunk elektromos riasztókat és természetes anyagokból készült bio szúnyogriasztó sprayt. A hangya, szúnyog és darázscsípéseket kezelhetjük természetes módon almaecettel, vagy természetes hatóanyagot tartalmazó, rovacsípések hatását enyhítő, hűsítő gélekkel. A méh csípését lúgos anyaggal kell enyhíteni – ez lehet kis vízben feloldott szódabikarbóna vagy félbevágott hagyma is. A csípés helyén keletkezett reakciót 24 órán keresztül célszerű figyelni. Amennyiben teljes testre kiterjedő viszketés jelentkezik, az átlagostól eltérő nagyságú duzzanatot tapasztalunk, vagy a csípés helyétől függetlenül csalánkiütés jelenik meg a kicsi bőrén, haladéktalanul mutassuk meg a háziorvosnak!

 

Előzzük meg a kiszáradást!

Meleg nyári időben a szokásosnál is nagyobb figyelmet kell fordítani a folyadékpótlásra is – kisbabánál és az anyukájánál egyaránt. A túl kevés és a túl sok folyadékfogyasztás is befolyásolja az anyatej termelődését. Szoptató édesanyák különösen figyeljenek arra, hogy mindig legyen kéznél víz, tea, higított gyümölcslé, és igyanak, ha szomjasak. Az igény szerint szoptatott, kizárólag anyatejet kapó csecsemőknek még nagy melegben sincsen szükségük plusz folyadékra, a gyermek gyakoribb szopási igénnyel fogja jelezni szomjúságát. A tápszerrel táplált babáknak hat hónapos korig ugyanúgy tápszerrel pótoljuk a megnövekedett folyadékigényt, amikor ők azt jelzik.

A hozzátáplálást megkezdett csecsemőknél, illetve a hetedik hónaptól a szilárd ételekkel, levesekkel bevitt folyadékot is figyelembe kell venni a gyermeknél. A táplálék folyadéktartalma, az anyatej, illetve tápszer napi mennyisége, a csecsemő súlya és egészségi állapota határozza meg, hogy van-e szükség plusz folyadékra. Nincsenek kötelező adagok, gyakran kínálgassuk, és hagyjuk, hogy maga szabályozza a folyadékbevitel mennyiségét.

Bizonyos állapotokban fokozottabb lehet a vízvesztés, gyors lehet az állapotromlás, ezt nagyon fontos megakadályozni gyakoribb szoptatással, plusz folyadék adásával. Ilyen a láz, hányás, hasmenés, afta a szájban, kéz-láb-száj betegség, mandulagyulladás, torokfájdalom. A következő tünetekre különösen figyelni kell ezekben a betegségekben: beesett kutacs, hason összeráncolható bőr, lepedékes nyelv, aluszékonyság, bágyadtság, erejét vesztett sírás, szúrós szagú, sötétebb vizelet, kevés pisis pelenka. Ilyen esetekben látnia kell háziorvosnak a kisbabádat!

 

Mit igyon a baba?

Az anyatejet nem kapó csecsemők számára a tápszeren kívül a legoptimálisabb folyadék a tiszta víz. Lakóhelyünkön – ismerve a vízminőséget – hat hónapos kor fölött elsősorban csapvizet, vagy tisztított vizet ajánlunk szomjoltásra. Szóba jöhet még a babavíz, különösen, ha ismeretlen a vízminőség, például utazáskor. Szénsavmentes ásványvizet az eltérő és sokszor magas ásványianyag tartalom miatt csak alkalmankénti fogyasztásra adjunk csecsemőnek. Préselt gyümölcslevek is adhatók vízzel hígítva, valamint semlegesebb ízű gyümölcsteák, plusz ízesítés nélkül. Nem ajánlottak a 100%-os gyümölcslevek, cukrozott gyümölcslevek, fekete tea, szénsavas italok.

Megjelent a HelloBaby! magazin 2018. június-júliusi számában. Legyél Te is előfizetőnk!

Hozzászólások