A szoptatás apró trükkjei

A természet olyan tökéletesen alkotta meg a szoptatás mechanizmusát, hogy az mindig a csecsemő igényeihez igazodik. De hogyan kell jól csinálni?

Miért jó az anyatej?

Az anyatej olyan arányban tartalmazza az egyes tápanyagokat (zsírt, szénhidrátot, nyomelemeket, vitaminokat és ásványi anyagokat), amire a babának adott fejlődési szakaszban szüksége van. Az anyatej mennyisége a kereslet-kínálat elve szerint alakul, a csecsemő igényei szerint áll be. Az anyatejjel táplált csecsemők immunrendszere erősebb, életük során kevesebbszer lesznek betegek. A szoptatás a babák mentális fejlődése szempontjából is óriási jelentőséggel bír, hiszen kiegyensúlyozottságot eredményez, ami a későbbi kapcsolatteremtés és szocializáció szempontjából sem elhanyagolható.

A helyes technika

Régebben a szoptatásnak hagyománya volt. Több generáció élt együtt, a tudás anyáról lányára szállt. Ma szinte alig van olyan kismama, akinek ne jelentene gondot a szoptatás az első hetekben. A leggyakrabban felmerülő problémák a következők: nem indul be a tejtermelés, vagy nem elégséges mennyiségű anyatej termelődik. Kisebesedik, vagy túlságosan érzékennyé válik a mellbimbó, esetleg begyullad a mell. A szoptatással kapcsolatos problémák egy része elkerülhető, ha helyes szoptatási helyzetet veszünk fel. A babát fordítsuk picit az oldalára, hogy ne kelljen a fejét elfordítania szopás közben. Őt emeljük a mellhez, ne mi hajoljunk le hozzá. Az etetés alatt végig támaszuk alá a mellet.

Az első napok

Az anyatej belövellése előtt, az első napokon az aranysárga kolosztrummal(előtejjel) tápláljuk a csecsemőt, amit az emlőmirigyek állítanak elő a terhesség utolsó szakaszában, illetve közvetlenül a szülés után. Ekkor tanulja meg a baba összehangolni a szopást, nyelést, lélegzést. A korai mellretétel a kismamának is segít felépülni a szülésből, mivel elősegíti a méhösszehúzódást, és megelőzi a fájdalmas tejbelövellést. Az előtej nem okoz jóllakottságot, így a baba gyakrabban szopik, ami szintén a tejbelövellést segíti.

Ha mégis begyullad a mell

Ha a mell mégis begyullad, azonnal kezeljük. Szoptatás előtt használjunk borogatást, illetve masszírozzuk. A hideg káposztalevél pakolás is enyhülést hozhat. A gyakori szoptatás is segít, mivel a gyulladás általában a felgyülemlett többlet vérnek és anyatejnek az eredménye. Ez egyébként is a baba minden szükségletét kielégíti, hiszen táplálja, megnyugtatja, közelséget és biztonságot nyújt.

A fent említett módszerek mellett sokat segíthetnek a természetes gyógymódok, amik a mellékhatás-mentességük miatt sem a babának, sem a mamának nem ártanak.

A homeopátiás gyógyszerek természetes alapanyagokból hígítás útján előállított gyógyszerek, melyek a szervezet öngyógyító mechanizmusait támogatják. Mivel nincsenek mellékhatásaik, mamák és kisbabák egyaránt szedhetik. A megfelelő gyógyszert a tünetek összessége alapján választjuk ki. A szoptatás kapcsán leggyakrabban felmerülő szerek:

Phytolacca a tejbelövellés segítésére, berepedt mellbimbó esetén, ha a fájdalom az egész testbe kisugárzik.

Agnus Castus depressziós hangulat esetén, emellett növeli a tejtermelést is.

Urtica Urens vagy Ricinus communis általános tejserkentőként.

Phosphoricum acidum ha a kimerültségtől szenvedő kismama közönyössé válik, gondolatait nehezen szedi össze. A ksimama fáradt, mégsem tud aludni. Tejszerű vizelet jelentkezhet kísérő tünetként.

Solanum dulcamara ha a tejtermelés nedves hideg hatására csökken, a mellek érzékenyek és duzzadtak.

Lac caninum ha a két mellben felváltva fájdalom jelentkezik. Szédülés és lebegő érzés is kísérheti.

Pulsatilla pratensis alacsony potenciában tejet serkent, magasban a szülés utáni depresszió szere.

Graphites repedezett mellbimbó, melyből mézsárga váladék szivárog.

Nitricum acidum vágott sebre emlékeztető repedés, tüske szúrásához hasonló fájdalom.

Castor equi érzékeny sebes mellbimbóra, a mellek viszketnek.

Fontos tudnivaló: tejserkentésre kizárólag alacsony potenciákat alkalmazzunk! Egyéb potenciákról adagolásról kérjük homeopata orvos tanácsát!

 

Hozzászólások