10 baba-mama sziget a budapesti plázákban

Ha kisbabával, kisgyermekkel vagy úton Budapesten, nem árt tudnod, hol vannak a biztos támaszpontok, ahol megállhatsz nyugodt körülmények között szoptatni, pelenkázni, etetni. Lehetséges, hogy ez a hely egy park kellős közepén vár rátok, de ha folyó vízre, elvonultságra is szükséged van, hasznodra lehet ez a kritikus kis gyűjtemény a plázák baba-mama szobáiról.

Tesztelte és összeállította: Károlyi Nati

WestEnd City Center – Nyugati tér
Az épület második szinten található a minden nap délelőtt tizenegy és este hét óra között nyitva tartó baba-mama-szoba, melyet a Magyar Védőnők Egyesületének szakmai támogatásával alakítottak ki. Az előtérből két szoptató és pelenkázóhelyiség meg egy mosdó nyílik. A szolgáltatás színvonalát jelentősen emeli, hogy egy kedves, profi alkalmazott ügyel a folyamatos tisztaságra, és a vendégek kifogástalan kényelmére. A helyiség megközelíthető babakocsival is lift segítségével.
Pelenkázásra a baba-mama szobán kívül több mosdóban is lehetőség van, valamint találhatunk gyermekmosdókat is az épület több szintjén.

IKEA – Örs vezér tere
A földszinten a forgóajtós bejárattól bal kéz felé, a piactéren kívül, egyből a gyerek-sarok mögött egymással szemben helyezkedik el a családi WC és a baba-mama szoba. Előbbiben egy tágas mosdóban egymással egy légtérben van egy gyermek WC, egy felnőtt WC, egy pelenkázó pult kukával, egy gyermek és egy felnőtt kézmagasságban lévő kézmosó és kézszárító, amit egy kisebb totyogó is biztonságosan tud önállóan használni.
A baba-mama szobában is akad egy kisebb pelenkázó állvány, szagzáró szemetes kukával, egy karfás fotel, valamint tőle karnyújtásnyira játszósarok is a nagytesónak. Itt az egész család megpihenhet egy kicsit!

Mammut – Széna tér
Enyhén falanszter hangulatú vasajtók mögött találhatóak az épület több pontján a pláza “hivatalos” pelenkázó helyiségei, ahová bebocsáttatást csakis gondos átvilágítás után nyerhetnek az illetékesek. A bekamerázott előtérben a “diszpécser” feliratú gomb megnyomásával lehet jelezni a bejutási szándékot, majd amennyiben a biztonsági őr a kamerán keresztül meggyőzödött róla, hogy valóban egy baba-mama páros áll az ajtó előtt, távirányítással kinyitja az ajtót.
Barátságosabb, emberközpontúbb alternatíva lehet a II-es épület 3.emeletén található Kölyökpark játszóház, melynek szoptatós szobáját díjtalanul igénybe veheti minden édesanya, aki jelzi a szándékát a recepciósnak. A vidám gyerekzsivajtól távol eső sarokban a gyerekmosdó közvetlen szomszédságában egy meglehetősen szűkös, mégis nagyon barátságos légkörű, tiszta kuckóban egy full-extrás, lábtartós szoptatós fotel várja a baba-mama párosokat. Igény esetén a játszóház dolgozói kérésre szívesen megmelegítik mikróban a tápszert vagy a bébiételt is, ha fogyaszt ilyesmit a baba.

Alléé- Újbuda-központ
Ebben a bevásárlóközpontban az épület több szintjén is található baba-mama szoba, amit délelőtt tíz órától este tízig lehet igénybe venni. Higiénikus, sűrűn takarított, egy-egy textilhuzatos karfás fotellel és tágas pelenkázóval, szagzáró szemetessel felszerelt, tágas helyiségek, melyekbe egy robosztusabb méretű babakocsi is kényelmesen elfér, A szuperérzékeny, alacsony ingerküszöbű babákat zavarhatja a halkan, de folyamatosan szóló zene, de egy átlagos csecsemő talán még álomba is tudja itt szopizni magát. A babájukkal egyedül idelátogató, babakocsit használó szülőknek komoly fejtörést okozhat a saját jogú WC használat: Egyedül a mozgáskorlátozott WC-be fér be a babakocsi, viszont a takarítószemélyzet elég szigorúan értelmezi az előírást, mely szerint kizárólag kerekes székkel közlekedők vehetik igénybe ezt a mellékhelyiséget.

Corvin Pláza
Szépen kidekorált, tágas baba-mama szobák várják a látogatókat több szinten is mikrohullámú sütővel, barátságos és higiénikus pelenkázó lappal. A szoptatós fotel viszont sajnos nem annyira kényelmes. Az áruház honlapja szerint van lehetőség babakocsi kölcsönzésre is, sőt, ha kifogynánk a pelusból vagy a bébipapiból, az információs pultnál lehet kérni egy-egy túlélő adagot. Ha a kisbaba elaludt, a nagytesók kitombolhatják magukat a teraszon található játszótéren.

Mom Park
A legelszántabb kismamák hosszú és kitartó felderítő munkával a legfelső szinten az Alexandra könyvesbolt melletti kis zugfolyosón rábukkanhatnak a baba-mama szobára, ami gyakorlatilag egy csukható WC fülke előtere. Egyetlen pultból van kialakítva a mosdókagyló a pelenkázó állvány és a szoptató ülőke, ami designját tekintve egy kulturáltabb vonat ülésére hasonlít. Viszont karnyújtásnyira tőle konnektor is van a falban, így a félrevonulás perceiben a telefont is fel lehet tölteni.

Köki Terminál
Az első és a második szinten a női mosdó belteréből nyílik egy-egy pelenkázó helyiség, melybe egy kézmosó csap, egy szemetes kuka, egy barátságos pelenkázóállvány, és egy karfás pihenőfotel kaptak helyet. Nem csak ide, hanem a női mosdóba is kényelmesen be lehet “parkolni” akár egy testvérbabakocsival is.

 

Duna Pláza
A legfelső emeleten az “Ételudvar” melletti mosdók mellett található egy meglehetősen rendhagyó berendezésű baba-mama szoba: Felnőtt WC-ből és pelenkázóból kettő is akad, ám szoptatós fotelből csak egy, de az annál kényelmesebb. Bár a lábtartó zsámoly alkalmilag akár használható puffként is, ezért nemcsak pelenkázni és WC-re menni tud itt akár egyszerre két anya, hanem szoptatni is. Az ajtó sajnos nem zárható. Ami talán egy szemérmesebb szoptató édesanyának kellemetlen lehet, de egy nyakig bekakilt kisbaba szempontjából viszont valóságos főnyeremény, hogy nem muszáj kivárni egy maratoni szopi végét egy gyors és kényelmes pelus cseréért.

Árkád – Örs vezér tere
Az Árkád baba-mama szobájába húzódva egészen biztos lehetsz benne, hogy senki nem fogja rátok törni az ajtót: Az áruház egyik legeldugottabb pontján, az aluljáró szinten található Deichmann cipőüzlet mellett egy szinte észrevehetetlen kis mellékfolyosóról nyílik. Tágas, bevilágított, mégis kicsit sötét, sivár hangulatú szoba, de legalább csendes és nyugodt. A berendezés mindössze egy fekete irodai székeket idéző műbőr borítású karfás székből, egy pelenkázó pultból valamint egy kukából áll. A csempézett falat talán a könnyebb tisztán tarthatóság kedvéért alakították ki. Lepukkantnak, vagy mocskosnak ugyan nem nevezhető, de a komfortos, otthonos szoptatás élménye nem sok eséllyel élhető meg itt.

Pólus Center (Kölyökpark)
Az egyik hivatalos szoptatós szoba gyakorlatilag egy nagyobb alapterületű WC fülke, amiben helyet kapott egy pelenkázóállvány és egy faszék is. Van egy hasonló helyiség WC nélkül is, hasonló “komfort” szinten. A Mammuthoz hasonlóan itt is a Kölyökpark játszóház baba-mama szobáját érdemes inkább felkeresni, ha megszomjazik a baba, vagy pelus cserére van szükség.

Megjelent a HelloBaby! Top10 2017-es különszámában, amelyben a legjobb tippeket gyűjtöttük össze kisgyermekes családok számára. Legyél Te is előfizetőnk!

Hozzászólások