Mozgásfejlődés – mozgásfejlesztés

Gyermekünk fejlődésének folyamatában a mozgásfejlődés kiemelt értékkel bíró terület, ami nem pótolható

 és helyettesíthető semmi egyébbel. A mozgás segítségével fejlődnek a különféle szervek és szervrendszerek (idegrendszer, vázrendszer és izmok, keringés, légzés). Komplexitása révén hatással van a pszichés fejlődésre, gondolkodási képességek fejlődésére, tehát a gyermek személyiségfejlődésre.

A folyamat már a születés előtt elkezdődik, és a legintenzívebb időszaka nagyjából 10-12 éves korig tart. Ha ebben az időszakban a fejlődés kiegyensúlyozott, akkor a végeredmény egy jól működő, életkori sajátosságoknak megfelelő személyiségfejlődés.

A mozgás, a mozgásfejlesztés aktivizálja az agykéreg anyagcsere folyamatait, ingerlik a mozgás végrehajtásához, kontrollálásához szükséges agyterületeket. Leegyszerűsítve valahogy így néz ki a dolog: gyakorlás közben fejlődik a rendszer, ami ezáltal már magasabb szintű funkcióra képes. Ez lesz a további fejlődés alapja, ami így még bonyolultabb funkciót tud betölteni. A mozgásfejlődés segítségével képes lesz magát a térben elhelyezni, az „akadályokat” tárgyakat kikerülni, vagy megfelelően alkalmazkodni azokhoz.

Szülőként engednünk kell, hogy gyermekünk kiélhesse elemi mozgásvágyát! Hagyjuk, hogy minden a természetes ritmusában, idejében történhessen. Szükség van a tapasztalatokra, hiszen csak így fogja tudni megismerni önmagát és korlátait. Egészen kicsiknél motiváljuk őket a környezetük megismerésére, segítsük a kúszást, mászást. Nagyobbaknál lehet ez egy játszóterezés, túrázás, vagy egy csúszkálás a jégen…

Nagyon fontos, hogy ez mindig az életkornak megfelelő legyen, hiszen egy rosszul időzített tevékenység vagy eszköz éppen az ellenkezőjét éri el. Bátorítsuk gyermekünket az újabb és újabb mozgásformák kipróbálására, bíztassuk, ha esetleg a kezdeti sikertelenség kedvét szegné.

Erőltetni természetesen semmit sem szabad! A lényeg, hogy mindenféle tevékenység vidám és oldott légkörben történjen, mert ez segíti leginkább gyermekünket.

Játékajánlatunk a mozgás fejlesztésére: ForgótölcsérForgó, egyensúlyozó ülőkeAfrikai dobófal, Upsz, Te is meg tudod csinálni!UgrálólabdaTrambulinLabdákJárgányokSport- és mozgásfejlesztő játékok.

Legyél Te is rendszeres olvasónk! ITT http://hellobaby.hu/index.php/hellobaby-magazin-elofizetes fizethetsz elő a HelloBaby! magazinra, amely kéthavonta jelenik meg.

Honlapunkra is érdemes rendszeresen visszalátogatnod, ha megbízható információkra van szükséged.

Hozzászólások