Egy nyár babát várva

Az élet egyik legszebb időszaka, amikor egy kismama még a pocakjában hordja gyermekét. Izgalmas, kérdésekkel és titkokkal teli a várakozás. Ám tagadhatatlanul gyorsabban telik az idő, ha a kismama a hátralévő hónapokat aktívan tölti és nem zárt ajtók mögött.

Aktív mama – boldog baba

Persze, azonnal rávághatjuk, hogy a forró nyári napok alatt a legjobb egy hűvös lakás mélyén megbújni, s a kismama okosan teszi, ha ki sem mozdul az otthonából. De ez nem így van. A passzív, mozgásszegény életmód nem segíti elő a szervezet egészségét, a természet látványát és érintését nélkülözni pedig igazi veszteség. A babavárás időszakában különösen igaz ez a tétel, amikor az anyaságra készülő nő – meglehet életében először – a legteljesebb harmóniában élhet a természettel.

Szóval, ki kell bújniuk a csigaházból a kismamáknak is, csak nyáron óvatosabban, mint máskor. Esetükben duplán érvényes a tiltás, hogy délelőtt 11 és délután 3 óra között tilos napra menni. Az ok ugyanaz, mint mindenki más esetében: a bőr védelme, valamint a napszúrás vagy hőguta megelőzése. Emellett persze speciális kérdések is felmerülhetnek, hiszen a várandósság azért valóban kicsit más állapot.

Napvédelem extrán

Nagyon sokszor felmerül a kérdés, hogy konkrétan a pocakot szabad-e napoztatni. Nem hevül-e fel a magzatvíz, nem lesz-e baja babának? Dr. Lentulai József szülész-nőgyógyász szerint a pocakot csak nagyon óvatosan, kora délelőtt vagy a kora esti órákban szabad napoztatni. Ám a kismama egyébként is bánjon csínján a napfürdővel, a kijelölt időszakban is csak szűrt fényekkel fürdesse a bőrét, például árnyas fa vagy napernyő alatt. Ugyanakkor nem szükséges pólóval vagy (főleg műszálas) fürdőruhával takargatni a hasat, miért is kellene? Egy kismama látványa a legtöbb emberben derűs gondolatokat kelt, s nagy valószínűséggel ráébreszti őket arra, hogy a terhesség gyönyörű: feszes és sima bőre, fényes és dús haja, s úgy egyébként is, remélhetőleg ragyog a boldogságtól. Kár lenne rejtegetni az örömöt…

A napfürdőzés alapszabálya az is, hogy a melegben elveszített vizet pótolni kell, ezért mindig legyen a kismama keze ügyében vizespalack.

Kismama a medencében

Az úszás egészséges sport, s a várandósság alatt sem kell lemondani róla, hiszen a nagy pocak és a túlsúly megterheli az anyukák gerincoszlopát és lábait, ám a víz felhajtóereje miatt szó szerint csökkenti a terheket, továbbá a hűvös (de nem hideg) víz jótékonyan hat a kitágult erekre. A tempós mozgás pedig kifejezetten hasznára válik minden kismamának. Ám nem szabad túlzásba vinni az úszást: egy Balatont átúszó versenyt például már felelőtlenség lenne vállalni.

De ennél lényegesebb kérdések is felmerülhetnek. Például, hogy hol ússzon a kismama? Uszodában vagy esetleg a természetes vizeket is kipróbálhatja? Nos, az épített medencék biztonságosabbak lehetnek, viszont a természetes vizek üdeségét nehezen múlják felül.

A fertőzésektől azonban nem igazán kell tartania egy egészséges kismamának, hiszen a méhszáj jól zár, és csak minimálisan nagyobb a kockázata a fertőzésnek, mint egyébként.

Nagyon fontos, hogy a vízbe merülés előtt lassan és fokozatosan mossa át az egész testét a kismama, szoktassa hozzá a bőrét a víz hőmérsékletéhez, hogy ne érje váratlanul a szervezetét a hideg víz, így biztosan elkerülheti, hogy a teste hevesen reagáljon a hirtelen hőmérsékletváltozásra. Ugyanilyen fontos, hogy fürdés után azonnal vegye le a vizes fürdőruhát és törölje testét, a nemi szerveket szárazra, hogy elkerülhesse a felfázást és a gombás fertőzéseket.

Utazni jó, de hogyan?

A legjobb, ha a hosszú utazást nem tömegközlekedéssel oldja meg a kismama, egész egyszerűen azért mert valószínűleg zsúfoltak a járművek és az átszállások, várakozások miatt rémálommá válhat az utazás. Ha autóval indul útnak, lehetőleg ne egyedül tegye, vezethet akár az utolsó pillanatig is, de legyen mellette kísérő, így ha szükséges, átveszi a kormányt. Babát várva repülőre szállni hatalmas merészség lehet. A legtöbb légitársaság az ötödik hónap után csak nagy biztosítási díj ellenében engedi felszállni a kismamákat, vagy nem is vállalja a kockázatot. (A szülés megindulása mellett a trombózis kockázata is jóval nagyobbá válik a levegőben.)

Megfontolandó önmagában az is, hogy milyen messzire tervezik az utat a kismamák. Fiatal terhesség esetén ez nem olyan nagy gond, de a szülés előtti hetekben már jobb óvatosnak lenni, és bár az országban sűrűn találhatóak szülészetek, azért jó lenne a választott orvos segítségével világra hozni a kicsit. Persze, ha valaki szereti a kihívásokat, ez nem lehet kérdés, ám akkor a bőröndbe a szokásos nyári holmik mellé a babakelengyét is csomagolja be a kalandor kismama…

Forrás: vitalmagazin.hu

Legyél Te is rendszeres olvasónk! ITT http://hellobaby.hu/index.php/hellobaby-magazin-elofizetes fizethetsz elő a HelloBaby! magazinra, amely kéthavonta jelenik meg.

Honlapunkra is érdemes rendszeresen visszalátogatnod, ha megbízható információkra van szükséged.

Hozzászólások