Próbáld ki a mosipelust!

Kisbabás szülőként is elég hamar szembesültem azzal, hogy mekkorát változott a világ harminc év alatt. Amikor én voltam kisbaba, még mindenki mosta a pelenkákat. Manapság pedig, ha valaki “mosizásra” adja a fejét, akkor ő a nagy kivétel. Egy kicsit furán néznek rá a többiek. Nem értik, miért nehezítjük a dolgunkat, hiszen a pici baba mellett van elég teendő. Pedig a mai modern, mosható pelenkák nem nehezítik, hanem környezettudatosabbá, olcsóbbá és egészségesebbé teszik a babázós éveket.

Szerző: Koller Andrea, a Zöldövezet Társulás Egyesület munkatársa

Miért jó mosható pelust használni az eldobhatók korában?

A modernkor vívmánya az eldobható pelenka, olyannyira, hogy természetesnek is vesszük létezését. Pedig köztudott, hogy a gyermek születésétől a szobatisztaság eléréséig körülbelül legalább egy tonna veszélyes hulladékot termel az eldobható pelenkákkal. Egyes orvosok szerint a műanyag eldobható pelenkákban könnyen túlmelegedhet a baba popsija, s ez kedvez kórokozók elszaporodásának. A kisfiúk esetében a kelleténél magasabb hőmérséklet a herékre is hátrányosan hathat. A modern mosható pelenkák elterjedése környezetünknek és a gyerekek egészségének is kedvez. Ma már nem muszáj a nagyanyáink korából maradt tetra pelenkákat hajtogatni – bár van, aki erre esküszik. Egy kis internetezés után rengeteg hasznos információt találhatunk a mosható pelusokról. Amikor elkezdtem kutakodni, úgy éreztem magam, mintha valami ismeretlen országba csöppentem volna: prefold, tetra, AIO, zsebes, csónakos, egybevarrt, egyméretes, csillagpatentos, booster, gyapi… Elsőre nem is sikerült nekem a választás a legjobban. Szerencsére ma már lehet próbacsomagot kölcsönözni különböző internetes áruházaknál. Ezeket a csomagokat úgy rakják össze, hogy minden típus megtalálható bennük, így bátran kísérletezhetünk, hogy melyik illik legjobban a babánkra. Szerencsére nő a mosható pelenkákat használó édesanyák száma, így használtan jóval olcsóbban lehet pelusokhoz jutni. Kezdőként semmiképp ne vásároljunk be egy típusból egy egész csomagot, mert a rosszul megválasztott pelus sok bosszúságot okoz.

Mennyire lényeges a környezetvédelmi szempont éppen a pelenkákkal kapcsolatban?

Mindenkinek maga dönti el, mennyire él környezettudatos életet. A Zöldövezet Társulás Egyesületnél igyekszünk tanácsot adni és valós lehetőségeket keresni arra, hogyan vigyázhatunk egy kicsit jobban bolygónkra. Fontos tudni az eldobható pelenkákról, hogy egy átlagos baba körülbelül 6-7 ezer pelenkát használ el, ami nagyjából egy tonna hulladéknak felel meg. Egy pelenka lebomlásához számítások szerint ötszáz év szükséges. 2009-ben a világ népessége 83 millió fővel nőtt, ez nagyjából megfelel Németország teljes lakosságának. Minden másodpercben átlagosan 2,6 csecsemő születik a Földön. Ha csak a megszületettek fele használ eldobható pelenkát, az akkor is  92.000.000.000 vagyis 92 milliárd eldobható pelenka évente! Az eldobható pelenkák 98 százaléka semmilyen hulladékkezelési eljáráson nem esik át, csak gyűlik a szemétlerakókban!

A mosható pelenkák költségei

Saját tapasztalatok alapján készítettünk egy táblázatot két és fél év pelenkahasználatának költségeiről. Nagyjából két és félszer annyiba kerül, ha eldobható pelenkát használunk a szobatisztaság eléréséig.

Eldobható 2,5 évre Mosható 2,5 évre
db 5400 15
Felhasznált víz 0 20200 l víz= 4420 Ft
Energia 0 288,86 kw=12260 Ft
Pelus ára 378.000 Ft (70/db) 80.000-120.000 Ft
(öko)Mosószer ára 0 18000 Ft
Kakifogó ára 0 14000 Ft
Popsikrém ára 5000 Ft 0
Összesen: 382.000 Ft 123.000-168.680 Ft

Mit lehet út közben csinálni a használt moshatókkal?

Ha úgynevezett kakifogó betéttel együtt használjuk a mosható pelusokat, akkor a szilárd részt papírral együtt lehúzzuk a WC-n.

Léteznek erre a célra gyártott pelustartó táskák, amelyek vízhatlanok és a legtöbből a kellemetlen szag sem szivárog ki. Érdemes beszereznünk egyet, ha hosszabb útra indulunk a babával, és nem akarjuk eldobható műanyag pelenkába csomagolni a popóját.

Hogyan kell kezelni ezeket a pelusokat?

A mosi pelusozáshoz mindenképpen szükséges beszerezni egy fedeles vödröt, amiben a használt pelenkákat tárolhatjuk.

A pelusokat kétféleképpen kezelni: ahogy levesszük a gyerekről, a kakit lehúzzuk a WC-n, a pelenkát pedig a vödörbe dobjuk, vagy használat után a pelusokat kiöblítjük, és és ezután dobjuk a vödörbe, ahol a mosásig ázhat.

Mivel a mosipelusok nagyrésze természetes anyagokból készül, célszerű öko mosószerrel tisztítani, de bármilyen mosószert is választunk, öblíteni szigorúan tilos, mert az öblítő részecskéi eltömítik a szálakat és ezzel gyengítik a belsők nedvszívó képességét. Előfordulhat, hogy naponta mosni kell! Ez először ijesztően hangzik, de kisgyerekek mellett amúgy is állandóan megy a mosógép. A mosási költségeket és az energia felhasználást azzal tudjuk csökkenteni, ha a pisis és a kakis pelusokat külön tároljuk, és a pisiseket együtt mossuk 40 fokon a baba többi ruhájával. Ha viszont kiöblítjük használat után, mindent együtt lehet mosni.

További információkért keresd fel egyesületünk honlapját!

Megjelent a HelloBaby! magazin 2017. június-júliusi számában. Legyél Te is előfizetőnk!

 

 

 

Hozzászólások