Budapest gyerekekkel

Ha a fővárosban jártok, ezeket a helyeket, programokat ne hagyjátok ki! Míg a tipegő korúakat elsősorban olyan helyekre érdemes vinnünk, ahol szabadon mozoghatnak úgy, hogy közben biztonságban vannak, a nagyobbacskáknak már sok más érdekesség is felkelti a figyelmét. Az óvodásokat például lenyűgözi a felnőtt világ, ha annak egy része elérhető játékként, vagy miniatűr formában.

Csörgő Andrea összeállítása

Miniversum (kép forrása: jegymester.hu)

Nagy sikere van világszerte a különböző parkoknak, amelyek a világ híres építményeit, épületei jelenítik meg miniatűr méretben. Ne tévesszen meg a név, most nem a már ismert minivárosról van szó. Ez kicsit más. A Miniversum egy óriási terepasztal, amelyen vonatokat irányíthattok Magyarország, Ausztria és Németország tájain keresztül. A városokra jellemző épületek, jelenetek teszik izgalmassá a látványt, no meg hogy a különböző kezelő panelekkel irányíthatjátok a vonatokat, de fényeket, hangokat, mozgást is bekapcsolhattok. Előre bejelentkezve, kisebb csoportokban bekukkanthattok a kulisszák mögé is. A kicsiket pedig öt különböző kisebb terepasztalon várja a saját kísérletezés, pályaépítés. Hétvégén kézműves programokat is szerveznek. Alsó tagozatosoknak rendhagyó környezetismeret órákat szerveznek, melyen a domborzati viszonyokat, településformákat, járműközlekedést és a megújuló energiaforrások felhasználási lehetőségeit ismertetik. A hetedik és nyolcadik osztályosoknak a múlt század második felének Magyarországa elevenedik meg.

Megközelíthetőség: A kiállítás az Andrássy út 12-ben található. Autóval érkezve, érdemes a Felvonulási téren parkolni, ahol vannak ingyenes helyek, innen a kisföldalattival néhány perc alatt az Operához lehet érni.Nyitva tartás: Vasárnaptól csütörtökig 9.00 – 19.00 óra között, pénteken és szombaton meghosszabbított nyitva tartással, 9.00 – 21.00 óra között.Belépő: (14 év felett): 2400 forint
Gyermek (2–14 év között): 1700 forint
Családi jegy (2 felnőtt és 2 gyerek részére, ha 14 év alattiak): 6900 forint
2 éves kor alatt a belépés ingyenes.

Kölyök Vadon Családi Játszóház 

Az elmúlt években gombamód szaporodnak a játszóházak, felismerve azt az igényt, hogy a családok rossz idő esetén is programot keresnek a gyermekeknek. A Récsei Center emeletén található családi játszóház nem csak játékokat kínál, hanem a környezet is különleges: kis tavacska, akvárium, terrárium, növények, no meg számtalan kisállat (akiknek némelyike simogatható is) teszi hitelesebbé a névadó vadont: nyuszi, sün, tengerimalac, mókus, hörcsög, különféle gekkók és még sokan mások. A legkisebbeket babahempergő várja, a nagyobbak már hintázhatnak, vagy a légvárra mászhatnak, vagy éppen lecsúszhatnak. Aki pedig járgánnyal is szeretne közlekedni, az talál bőven kedvére valót, az óriási térben szabadabban lehet száguldani, mint az utak menti járdákon, és a szülőknek sem kell lélekszakadva rohanni utánuk. A nagyobbakat trambulin, útvesztő, és csúszda várja. A kamaszokat se hagyjátok otthon, a mászófal, a csocsóasztal és a léghoki nekik is tetszeni fog. Új attrakció a Lovagvár biliárdasztallal és XBox-szal. A nyári hónapokban öt napos turnusokban az 5 és 12 év közötti korosztály számára nyári táborokat is szerveznek.

Cím: Budapest, Istvánmezei út 6, 1146 Napi gyerek jegy (5 óra időtartamra) 2400.-Ft, vagy választhattok perc alapú belépőt is, ebben az esetben 20.-/perc a díj. Felnőtt jegy 500.-Ft Családi jegy (2 felnőtt, 2 gyerek) 4900.-Ft Nyitva tartás: hétfőtől csütörtökig 14-20 óra között, péntektől vasárnapig és iskolaszüneti napokon 10-20-ig.

Vizes játszótér a pesterzsébeti Hullám csónakházaknál

A játszóterekkel több gond is szokott lenni, például az, hogy minden apróság ugyanabban a homokozóban szeretne lenni, (vagy a hintában), ezért aztán elég nagy a tumultus. Ezen a játszótéren van homok éppen elég, sőt, mondhatni ez egy homoktenger, ahol biztosan lesz helye a te gyerekednek is. Tavaly nyáron adták át a város legújabb vizes játszóterét a Duna parton a Hullám Csónakházak mellett Pesterzsébeten. A tér közepén álló hajóban több kapcsolót, tekerentyűt is felszereltek, így teljes az élmény, lehet vadul kormányozni. Több ugrórámpáról vethetik magukat a gyerekek a homoktengerbe – de azért csak óvatosan! Az elmaradhatatlan csúszkapálya – amelynek állomása természetesen cápát formáz – akár órákra képes lekötni a bátrabbakat. A vizes részen csapból folyik, majd favályúkban kanyarog a víz, de a part közelsége miatt a folyóból is lehet vizet merni. A víz útját legjobban papírcsónakkal lehet követni, origamisok előnyben! A közelben büfé üzemel, így ha kevésnek bizonyul a hozott elemózsia, szendvicseket is tudtok vásárolni. Éppen elég nagy a terület a játszótér körül ahhoz, hogy árnyas helyet találjatok a letelepedéshez, piknikezéshez. Így ha kisebb babával vagy, látótávolságon belül tarthatod a nagyobbikat, miközben a kicsit megszoptatod, vagy altatod. Mindenképpen érdemes szúnyogriasztóval készülni a vízközel miatt. És papucs helyett gumiszandált javasolunk, az nem potyog le a lábról (esteleg a folyóba) vízhordás közben. A területen egyébként további fejlesztéseket terveznek, közösségi kerteket létesítenek és bővítik a játszóteret is.

Elérhetőség: Pesterzsébet, Vízisport utca. Tömegközlekedéssel a Helsinki útról, majd gyalogosan a Csepeli átjárón keresztül megközelíthető, illetve a 119-es busz megáll a közelben, ha a Határ úttól jöttök. Nyitva tartás: hétfő és csütörtökön: 08.00-11.00 és 15.00-20.00
Kedd, szerda, péntek, szombat és vasárnap 08.00-20.00. A nyitvatartási időt az önkormányzat a családok igényei alapján alakította ki, ami külön említésre méltó.

Gipszkorszak – alkotó játszóház (kép forrása: www.millipopjatszo.hu)

Ezt a programot nagyóvodásoknak, kisiskolásoknak ajánljuk, mert már igényel némi kézügyességet is. A Gipszkorszakban többszáz különböző formájú, témájú és méretű kifesthető figura közül lehet választani. A természetes anyagból készült darabokat aztán vizes alapú festékkel lehet fantázia szerint kifesteni, majd lakkal fedve válik tartóssá és fényessé a minta, s már viheti is haza a boldog tulajdonos. A gipszfigurák ára fajtánként változik: 1600 és 4500-Ft között mozog. Képzett óvónők is segítik a kicsiket, így kisebb babával is érdemes menni, a nagytesónak lesz segítsége az alkotásban, ha elakadna. Gipszkorszak játszóházat két helyszínen is találtok: a Király utcai MiniPoliszban, ahol csak belépővel vehettek részt a foglalkozáson. A MiniPolisz egyébként egy olyan közkedvelt interaktív kiállítás, ahol a gyermekek számára kicsinyített méretben azok a szolgáltatások – posta, benzinkút, bank és különböző üzletek – várnak kipróbálásra, amelyeket a hétköznapokban csak a felnőttek használhatnak.

Belépő hétköznap gyermekeknek 1990.-Ft, kísérőnek 690.-Ft. 1061, Budapest, Király u. 8-10. (Central passage) Nyitva szerdától-vasárnapig 10-19 óráig. Ünnepnapokon, iskolai szünetekben: 10-19-ig nyitva! A másik helyszín a Millenárisban van, ahol külön belépő váltása nem szükséges. 1024 Budapest, Fény u. 20-22 Millenáris “Fogadó Épület” Nyitva hétfőtől-péntekig: 14-20-ig, szombat-vasárnap: 10-20-ig Ünnepnapokon, iskolai szünetekben: 10-20-ig nyitva!

Pagony könyvesboltok

 Ugyan nem játszóház, még csak nem is játszótér, mégis szívesen látogatják a kisgyermekes családok a Pagony könyvesboltjait. Nem csak az olvasni tudó közönség kedvelt célpontja, hanem azoknak az anyukáknak is, akik kisbabával szívesen megpihennek egy kicsit a városban, hiszen a mosdóban pelenkázó, az üzletben pedig kényelmes fotel, babzsák várja az érdeklődőket. Miközben megszoptatod a kicsit, a nagyobb testvér nézelődhet a könyvek és játékok között, terepasztallal, játékkonyhával és rajzolófallal gondoskodtak ugyanis a hasznos időtöltésről. A boltok kínálatában megtalálható megannyi gyermek és ifjúsági könyv korosztályok szerinti bontásban, a játékok között pedig olyan társas- és más játékok, kreatív eszközök, amiket a városban máshol hiába keresnél. Programokat is szerveznek, a Pozsonyi úti üzletben például hétfőnként 17.00-tól sakk foglalkozást, péntekenként 10.00-tól pedig Maszatolót, azaz kézműves foglalkozást, amire már 1,5 éves kortól várják a legkisebbeket. Ezen kívül diavetítéseket és író – olvasó találkozókat is szerveznek. A Gellért téri Pagonyban egész héten különböző programok vannak, például pszichodráma csoport, Ringató, Maszatoló, filmklub, és sok más, amiről a honlapon találtok információt.

Elérhetőségek: Budapest, XIII. Pozsonyi út 26. és XI. ker. Bartók Béla út 5. Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 10-19 óráig, szombaton 10-18 óráig. Autóval egyik környék sem parkolásbarát, aki messzebbről jön, az jobban teszi, ha tömegközlekedve közelíti meg, és valahol messzebb teszi le az autót. A Pagonynak egyébként Székesfehérváron és Debrecenben is van könyvesboltja, szintén sokféle foglalkozással.

Közlekedünk, egyszerűen csak közlekedünk

A kicsiket, különösen, ha nem mindennapos esemény az életükben a budapesti tömegközlekedés, az is lenyűgözi, ha a program az utazgatás maga! A BKK menetrend szerinti, egyszerű menetjeggyel vagy bérlettel igénybe vehető hajójáratait például vétek volna kihagyni! Ha tesztek egy jókora sétát a Gellérthegyen, amelynek tetejéről egész Budapestet láthatjátok, a Gellért térre leérkezve hajóval folytathatjátok az utat egészen a Római partig, ahol óriáspalacsintával vagy lángossal, igazi Duna-parti hangulatban fejezhetitek be a mozgalmas napot. Visszafelé HÉV-vel, metróval, villamossal is ismerkedhettek, ha maradt még elég energia a kicsikben.

Könyvajánló

Tittel Kinga: Mesélő Budapest

További ötleteket, Budapest egyes kisebb területein végigjárható útvonalakat, számtalan érdekességet és meglepetést találhat még a régóta a fővárosban élő szülő is ebben a könyvben, ha azon gondolkodik, merre is induljanak egy jó kis barangolásra a gyerekekkel a nyári szünetben. Otthon együtt lapozgathatjátok, és a gyerekek maguktól is rá fognak bökni, mi érdekli őket legjobban a kínálatból. Rengeteg színes kép, rövid, lényegre törő szövegek a nevezetességekről – tíz éven felüliek már a város részek önálló felfedezésére is vállalkozhatnak egy ilyen útmutató alapján. Az ötletes borító még térben is időben is segít elhelyezni Magyarország legnagyobb városát, amely kozmikus léptékben mégis csak egy aprócska pont.

Schmal Róza: Budapesti böngésző

Ez a keménytáblás, nagyalakú könyv a kicsik számára rejt rengeteg apró nyomozni, kutatni valót Budapest utcái, járművei, híres épületei és helyszínei közé. Ideális ismerkedési mód a másnapi túra helyszínével, az igazi és a rajzolt összevetésének megunhatatlan játékával.

Kolibri kiadó

Megjelent a HelloBaby! magazin 2017. június-júliusi számában. Legyél Te is előfizetőnk!

 

Hozzászólások