Vízi sportok gyerekekkel

Hazai vizeken is egyre többször találkozhatunk a kite-osokkal, wakeboardosokkal, mellettük pedig feltűntek a foil imádok és a SUP-osok is. Hogy pontosan milyen mozgásformákat is rejtnek a titokzatos szavak? Bátori Szabolcs, a Slingshot Hungary Kft. ügyvezetője segít eligazodni a témában.

SUP – Stand Up Paddle board

Mi ez? Magyarra úgy fordíthatnánk, hogy „Állj fel és evezz!” – és valóban, az egyre nagyobb divatnak örvendő állószörfölés lényege nagyjából ez: egy szörfdeszkára felállva és evezve haladunk előre a vízen.  Nem szükséges hozzá tehát sem szél, sem hullám, talán éppen emiatt vált egy elérhető, egyszerű és nagyszerű, továbbá népszerű sporttá. Magyarországon is egyre többen hódolnak a SUP-nak, nem véletlen, ugyanis a látvány eleve sok-sok érdeklődőt vonz a partra.

A SUP kiváló edzésforma, de a lelkesebbek akár vízi túrára is mehetnek, pontosabban evezhetnek vele, továbbá a horgászatban is új távlatokat nyithat meg. Sokan egy naplementés sétához, vagy erdei túrához hasonlítják, ahogy csendben, a vízen járva fedezik fel a világot – mindebből az is következik, hogy tükörsima vagy kissé hullámzó vízen is hódolhatunk neki.

Mire van hozzá szükség? SUP deszka (mivel felfújható, így könnyen szállítható egy nagyobb méretű hátizsákban), evező (szétszerelhető, így ez is könnyedén szállítható)

Extra tipp: a velencei wakeboard pályán bérelhető  SUP, itt felfedezhetjük a nádas rejtelmeit.

Wakeboard

Mi ez? Extrémsport, amelynek két fajtája van: a kötélpályás és a motorcsónakos. Mindkettőnek ugyanaz a lényege: deszkán állva kell elsajátítani minél több akrobatikus mozdulatot, miközben vagy a csónak húz minket, vagy a kötél segítségével szeljük a habokat. Nálunk idehaza minden nagyobb tavon van lehetőség wakeboardozni, ez is azt mutatja, hogy népszerű nyári sportágról van szó.

Nagyon látványos sportág, a wakeboardosok lélegzetelállító mutatványai és ugrásai nagy hatást gyakorolnak a nézőkre. Ugyanakkor a tapasztaltak szerint (és a közhiedelemmel ellentétben) egyáltalán nem nehéz megtanulni az alapokat egy gyorstalpaló oktatás, vagy tanuló óra keretein belül.

Mire van hozzá szükség? Mellény, testsúlynak és magasságnak megfelelő deszka, kötés, bukósisak

Extra Tipp:  Wakebard pályák a teljesség igénye nélkül: Velencei-tó, Kecskemét, Gyékényes.

Kitesurf

Mi ez? 1990-ben indult hódító útjára a kitesurf, mint önálló sportág, ennek kiindulópontja Hawaii volt. Extrém sport. A siklóernyőzés  és a szörfözés, illetve a wakeboard kombinációja tulajdonképpen,  Magyarországon körülbelül 2001 óta indult hódító utjára, és azóta ezrek űzik évről évre új embereket vonzva a mostanra olimpiai sportággá vált időtöltésbe.

Az alapok elsajátítása után könnyen és gyorsan léphetünk magasabb szintre. A felszerelés kis helyen elfér, így az utazás is leegyszerűsödik, ha kedvenc hobbinknak akarunk élni. A legnépszerűbb magyarországi  vizek kite-hoz a Balaton, a Velencei-tó valamint a Fertő-tó, de az olyan „szél biztos” egzotikus helyek is keresettek a fanatikusok körében, mint pl. a Kanári-szigetek, Karib tenger, vagy Srí Lanka.

Mire van hozzá szükség? Deszka, trapéz, kiteernyő és boom és egyenletes, egész nap fújó szél!

Extra tipp: Ha megbízható, pontos infóra vágysz arról, hogy adott tavon, adott órában hányas szél fúj, keress fel erre szakosodott oldalt, például:  www.windfinder.com

FOIL

Mi ez? A 2017-es év új játékszere a FOIL! Legyen szó  wakeboardról, kitesurfről , hullámszörfről, vagy windsurfről, a Foil tulajdonképpen bármilyen deszkára rögzíthető! Lényege: minimális vontatási sebességnél a víz alatt lévő szárnyakra ható felhajtó erő következtében a deszkát kiemeli a víz felszíne felé, az árboc hosszúságának megfelelő mértékben! Ilyenkor megszűnik a víz deszka kapcsolat és tulajdonképpen siklunk a víz felszíne felett, mintha szűz hóban snowboardoznánk.

Mire van hozzá szükség? : Foil ( szárnyak árboccal), egy deszka, sisak, mentőmellény

Extra tipp: Ha kezdő vagy, de szeretnéd elsajátítani az alapokat, elvégezhetsz egy online kurzust, ahol tanulmányozhatod az elméleti anyagot mielőtt a gyakorlatban is deszkára állnál. Info: www.foil-academy.com

Forrás: Vital magazin

Legyél Te is rendszeres olvasónk! ITT http://hellobaby.hu/index.php/hellobaby-magazin-elofizetes fizethetsz elő a HelloBaby! magazinra, amely kéthavonta jelenik meg.

Hozzászólások