+5 ötletes játszótér országszerte

5 ötletes játszótér összeállításunkat, most +5 játszótérrel bővítjük. Felsorolásunkban találsz köztéri játszóteret és belépődíjas parkot is, igyekeztünk többfélét összeválogatni a mesejátszóterek, kalandparkszerű terek és a vizes, természetes környezetben fellelhető játszóhelyek közül. Így biztosan találsz gyermeked életkorához illőt!

Összeállította: Csörgő Andrea

Bóbitás játszótér, Zalaegerszeg

A zalaegerszegi integrált játszótér egyike azoknak a tereknek, amelyekben megvalósulhat a MagikMe projektjének köszönhetően az integráció. A MagikMecsapata által tervezett Pillangókat az ország öt vidéki városában és öt budapesti játszótéren helyezték el. Ezek olyan eszközök, amelyeket mozgásukban korlátozott gyerekek is élvezhetnek, egy rugós hinta, amire egyszerre több kisgyerek is felülhet, illetve olyan gyermek is jól elhelyezkedhet rajta, aki önállóan nem tud ülni.

A vidéki tereken a General Electricnek, a budapestiek az Auchan Magyarország támogatásának köszönhetően készültek el. A projektcsoport blogjának oldalán megtalálod, hogy az ország és a főváros mely pontjain találhatók Pillangók.

magikme.blog.hu

Bisinger sétán, Győr

Az ország legnagyobb vizes játszótere az elsők között, 2013-ban épült meg Győrben, a város két alpolgármesterének kezdeményezésére. Az alapvetően kőkockákból épített területen a víz útját a gyerekek maguk határozhatják meg, terelhetikugrálóköveken megközelítve.

A gyerekek fák árnyékában, kellemes környezetben nyitható zárható zsilipekkel, vízkiemelő spirállal, tekerős kúttal, spriccelő kakashintával, lapátos forgókerékkel, fúvókákkal játszhatnak.

A többi játék is nagy élményt nyújt tikkasztó napokon: a hajó formájú rugós játék, mini vízesés, szökőkút, csobogó, vízköpő sor.

Bizony nincs mindenhol szabadstrand, vagy természetes vízpart, vagy nem mindig van rá módunk, hogy strandra menjünk, ilyenkor remek volna a nagyobb városokban ilyen és hasonló lehetőség a felüdülésre, felhőtlen pancsolásra a kisgyerekes családoknak a tikkasztó napokon.

Dunavár játszótér, Verőce

A Duna melletti játszótér két korcsoportnak nyújt játéklehetőséget: a kisebbeket a hajót idéző egyensúlyozásban ügyesítő mászókák, hidak, csúszdákvárják, a nagyobbaknak pedig valódi kihívást jelentő szerek.

Itt minden nagymozgás játékosan próbára tehető mászás, csúszás, hintázás közben, ami elengedhetetlen a kisgyermek egészséges fejlődéséhez. (És a majdani iskolai sikerekhez is.) Függesztett és mérleghinta egyaránt megtalálható itt, a homokozóban pedig egy ládában vannak kölcsönvehető eszközök.

Nem szokványos, hogy gondoltak a kézügyesség, és a finommotorika fejlesztésére is, ehhez beépített ügyességi elemeket találtok.

A parton pedigmind ezek után, vagy mindeközben remekül lehet kavicsot dobálni, vagy éppen papírhajókat eregetni.

Érdekesség még, hogy a játszótér civil kezdeményezésre épült, az önkormányzattal összefogásban, sok-sok önkéntes munkájával.

verocejatszoter.eoldal.hu

Ötholdas pagony, Debrecen

Debrecen legnagyobb körbekerített játszótere a Nagyerdőn található.  A hatalmas, árnyas fák alatt elterülő füves parkban külön játékok, mászókák vannak a kisebbeknek, és nagyobb kihívást jelentő, magasabb mászóvár a nagyobb gyerekeknek.

Nem nehéz szabad padot sem találni, tökéletes kombinációja a játszótérnek és a parknak, így bármilyen igénynek megfelel. Ha iskolás gyereked barátaival biciklizne, vagy labdázna, akkor sem fogja zavarni az apróbbakat.

Sóstói játszótér, Nyíregyháza

2015-ben adták át Magyarország legnagyobb játszóvárát a Sóstói játszótéren, mely nem kevesebb, mint 6 toronnyal és 5 csúszdával büszkélkedhet, kötelek, mászókövek és létrák, alagutak és láncos hidak tarkítják. A leghosszabb csúszdája több mint 6 méter hosszú, ez minden bizonnyal elragadtatja az iskoláskorú gyermekedet.Méretéből fakadóan akár a felnőttek is felkapaszkodhatnak rá a kisebb gyerekeket kísérve. A zárt elemeken átlátszó plexifalon keresztül lehet követni a gyermekeket. Egyszerre közel 130 játszó csemetét képes befogadni, így ritkán van zsúfoltság.

A legapróbbakat bébihinta, lankás csúszda és homokozó várja.

A parkban pihenőágyak, padok vannak kihelyezve, a közelben focipálya található.

Megjelent: HelloBaby! magazin nyári különszámban

Oszd meg ha tetszett, hogy más is láthassa!

Legyél Te is rendszeres olvasónk! ITT! http://hellobaby.hu/index.php/hellobaby-magazin-elofizetes fizethetsz elő a HelloBaby! magazinra, amely kéthavonta jelenik meg.

Hozzászólások