5 vonzó külföldi úti cél családoknak

Kisgyerekkel külföldre? Ha már rövidebb, hazai utazásokkal „teszteltük” a család tűrőképességét, és a csemete nyaralásképessé nyilváníttatott, miért ne? Kendőbe kötve, háti hordozóban, vagy éppen apa nyakában a világ minden tája egyformán csodálatos.

Összeállításunk azoknak szól, akik egészen pici családtagokkal is bátran választanak külföldi nyaralóhelyet.

Összeállította: Kállai Cecília

Bled – Szlovénia

A gleccservájta taváról ismert városka és környéke a nyugalomra vágyó és a sportosabb családoknak is jó választás, a Triglav Nemzeti Park festői tájait vérmérséklettől és erőnléttől függően fedezheti fel magának mindenki. Nagyobb gyerekekkel hatalmas élmény például a Vintgár szurdok. A Bledi-sziget templomához vezető 99 lépcsőfok leküzdése pedig emlékezetes lehet már a kisebbeknek is. A szlovén főváros mindössze félórára található Bledtől, egy városnézős napot mindenképpen érdemes Ljubjanára szánni. Ha a vasárnapot választjuk, a szépséges óvárosban elidőzhetünk a bolhapiacon is.Csak egy picit van messzebb Postojna, ahol a helyi nevezetesség a cseppkőbarlang, amit részben kisvasúttal lehet bejárni. A látogatók előtt megnyitott 5 kilométeres szakaszból 2 kilométer a vonatozás, ezt egy órás vezetett séta követi. Bledtől a szlovén tengerpart sincs messze, másfél órás autózás után már keresgélhetjük is a szép kagylókat a parton.

Budapest-Bled autóval kb. 4, 5 óra

Karintia– Ausztria

Ausztriába utazni mindig öröm. Kisebb gyerekekkel a kevésbé extrém helyszíneket érdemes választani – ilyen például a Wörthi-tó és környéke. Az alpesi tavak vize kristálytiszta, a legkényesebb ízlésnek is megfelel, errefelé ráadásul még a szabadstrandok is kifogástalanok.   A tóparti látnivalók közül kiemelkedik Maria Wörth a zarándoktemplommal vagy Veldena kaszinóival, kicsit távolabb pedig kihagyhatatlan a 100 méter magas Pyramidenkogel kilátó, ahonnan az egész vidékben gyönyörködhetünk. Karintia tartományi központja Klagenfurt, a város több napra elegendő programot kínál, a Minimundus például a világ leghíresebb épületeit mutatja be miniatűr változatban.  A környék kerékpárral is jól járható, de az itteni szintkülönbségekhez nem árt egy kis „előképzettség” e téren.

Budapest-Klagenfurt autóval kb. 4,5 óra

Český Krumlovés a Moldva parti városok – Csehország

Nem csoda, hogy a cseh városka történelmi negyede a világörökség része. A Moldva (csehül Vltava) folyó kettős kanyarulatában elterülő település az egyik legromantikusabb hely Európában. A tökéletes állapotban lévő vár, a sokszázéves házak, kanyargós utcácskák megunhatatlanok. A várárokban tartott medvék a XVI. század óta hozzátartoznak a helyiek életéhez. A vadregényes folyószakaszon nagyobbacska gyerekekkel a gumicsónakos raftingolás garantáltan az egyik legemlékezetesebb nyári program. A város falain túl, a folyót északi irányba követve hamar eljutunk České Budějovicébe, ahol Hrabal történeteit idézve hűsölhetünk a híres sörgyár pincéiben. A környéket járva feltétlenül meg kell állnunk Hluboka (Hlubokánad Vltavou) kastélyánál. A szép cseh vidéken valódi meglepetés a Tudor-stílusú épület, amelyet windsori mintára építettek át végleges formájára. Itt egy kis hegymenetre kell számítani a parkolóból, végső esetben a helyi kisbusz lehet a megoldás.

Budapest-Český Krumlovig autóval kb. 5 óra

Észak-Dalmácia – Horvátország

Kiváló választás az első hosszabb kiránduláshoz. A fő vonzerő ugyan egyértelműen a tenger, azonban az ország jóval több meglepetést tartogat az egyhetes strandolásnál. A régió központja Zadar, történelmi óvárossal, parti sétánnyal, és olyan naplementékkel, melyek még Alfred Hitchcock szerint is a legszebbek a világon. A város egyik legújabb különlegessége a tengeri orgona, ami nem más, mint egy vízbe nyúló lépcsőrendszer, melynek rejtett orgonasípjait a hullámok és a szél szólaltatják meg. Az élmény a Nap-emlékművel válik teljessé – a hatalmas üvegkorong egyszerre művészeti alkotás és energiaforrás. A benne rejlő napelemek által termelt energiát a város világátásához használják fel, esténként pedig a tenger hullámainak ritmusára fényjátékká válik az üvegfelület. A városi élmények mellett a környék természeti látnivalókban is bővelkedik. Egy-két órányi autózással elérjük Plitvice vízeséseit, a Paklenica karszt folyóvölgyét, vagy a Kornati szigetcsoportot.

Budapest-Zadar autóval: kb. 6 óra

Ruhpolding – Németország

Az alpesi település ideális kiindulópont bajorországi csillagtúrákhoz. A lassabb tempóban élő családoknak maga Ruhpolding is elegendő programot kínál, fürdőjével, a környező hegyekkel és az erdőben megbújó szabadidőparkkal. Ez utóbbi igazi gyerekparadicsom, a legnagyobb hőségben is kellemes klímájú, egész napos program mindenképpen. Kalandozáshoz pedig kiváló a kisváros közelében találhatóBerchtesgaden Nemzeti Park. A védett terület egyes részeit bejárhatjuk síneken, a Jennerseilbahn nevű járattal, vagy éppen hajón, ha az ivóvíz minőségű Königsseesétajáratait választjuk. Látnivaló is akad bőven, a sóbányától a jégbarlangig. A környék leghíresebb történelmi nevezetessége a Sasfészek.Ruhpoldingtól nyugatra indulva a Neuschwanstein kastély kihagyhatatlan. A fellegvárban magyar nyelvű idegenvezetés is van.

Budapest-Ruhpolding autóval: kb. 6 óra

Megjelent: HelloBaby! magazin nyári különszámban

Oszd meg ha tetszett, hogy más is láthassa!

Legyél Te is rendszeres olvasónk! ITT! http://hellobaby.hu/index.php/hellobaby-magazin-elofizetes fizethetsz elő a HelloBaby! magazinra, amely kéthavonta jelenik meg.

Hozzászólások