Ismerd meg tested működését a Creighton módszerrel!

A Creighton módszer a nőiségben, testtudatban gazdagítja testünkkel kapcsolatos tudásunkat. Olyan viselkedési módszer, amivel egyaránt tudunk várandósságot elkerülni és elérni. Orsiéknál segített abban, hogy megfoganjon a baba, Timiéknél pedig a fogamzásszabályozásban volt segítség, majd abban, hogy amikor szerették volna, megfoganjon gyermekük. 

Szerző: Olaj Anett 

Miért a Creighton Módszert kezdted el használni?

ORSI: Nem vagyok gyógyszerpárti, nem szeretjük feleslegesen terhelni a szervezetünket gyógyszerszedéssel. Volt egy nőgyógyászati problémám 18 éves koromban, amit fogamzásgátlóval, hormonálisan próbáltak helyrehozni, de nem sikerült. Egy Amerikában élő baráti házaspártól hallottunk először a módszerről, ahol csakúgy mint nálunk, náluk sem jött a várt gyermekáldás, de végül orvosi segítség mellett ikreik születtek. A sikerükön felbuzdulva kerestem meg a magyarországi Creighton oktatókat. Akkor már bőven elmúltam harminc éves, de fontos volt számomra, hogy természetes módszert próbáljunk ki, mert a kivizsgálások során nem találtak nálunk problémát.

TIMI: Az egyik barátnőm mesélt róla, mert szerettem volna olyan módszert találni, amelyik természetes védekezést tesz lehetővé, és azt, hogy amikor babát szeretnénk, az sikerüljön is. Számomra erkölcsi szempontból is ez a helyes megoldás, ráadásul a hormonális fogamzásgátlókat sem bírom.

A módszert alkalmazónak naponta kell különböző testi tüneteit, biológiai jeleit vizsgálnia, és ezeket táblázatban, kis matricákkal vezetni. Nem volt fárasztó?

ORSI: Van egy keretrendszer, amit ha megtanul az ember, akkor egyszerűen tudja a mindennapokban használni, alkalmazni. Hasonlattal élve, az autóvezetés is ilyen: először több mindenre kell figyelni, aztán az ember már rutinból vezet, és nem gondolkodik azon, hogy mit csinál. Először időt kell abba belefektetni, hogy megtanuljuk, de amikor már minden jól megy, ritkulnak a találkozások az oktatóval, és önállóan lehet alkalmazni.

TIMI: Elsőre egy nagy információáradatnak tűnik, de amikor már megtanulod, akkor szerintem nagyon könnyű csinálni. Nagyon tetszik, hogy ilyen jól nyomon követheti az ember a teste működését. Abban is sokat segített, hogy én előtte azt hittem, hogy a ciklusom nem pontos. És kiderült, hogy pontos, csak a hormonális fogamzásgátlók mindig megszabják, hogy mikor menstruáljon az ember, az én természetes ritmusom pedig ettől eltérő. És amikor valami közbejött az életemben, akkor az mindig meglátszódott a ciklusomon. Nagyon jó dolog, hogy a Creightonnal az ember kicsit jobban megismeri a saját ritmusát, saját magát.

A Creighton módszer segítségével fogant kisbabátok.

ORSI: Igen. Ami nekem még érdekes volt a várandóssággal kapcsolatosan, hogy mi napra pontosan tudtuk, hogy mikor fogant meg Rebeka, köszönhetően a módszernek.

TIMI: Igen. Amikor úgy döntöttünk, hogy most már szeretnénk gyereket, akkor nagyon jó volt, hogy pontosan tudtam, hogy melyek azok a napok, amelyeken érdemes próbálkoznunk. Amikor várandós voltam, akkor is jól nyomon tudtam követni, hogy mikor mi történik a testemben, és a Creightonnal kiszámolt időpontban, napra pontosan született meg Misi baba. Ez azért is volt furcsa, mert az orvosom a megnyílt méhszáj miatt jóval korábbra jósolta a szülést.

Hogyan fogadta a párod ezt a módszert?

ORSI: Támogatott, még szorosabbá tette a kapcsolatunkat. A bevezető előadás elég mély nyomot hagyott bennünk, és hazafele menet beszélgettünk arról, hogy ő akkor eszmélt rá, hogy egy ciklusban milyen kicsi az az időszak, amikor egy nő termékeny, és hogy mennyi mindennek kell összhangban lennie ahhoz, hogy ebben a kis időkapuban sikerüljön megfogannia a babának. Annyira megérintette mindez, hogy a várandósságom alatt blogot írt: rövid leveleket születendő gyermekének „Kedves Kisbigyó!” címmel. Így dolgozta fel azt, ami velünk történt.

TIMI: Örült neki, hogy sikerült valami olyat találni, ami nekem egészségileg és lelkileg is a legmegnyugtatóbb. Sőt, meg akarta ismerni, hogy mit is csinálok, mit írok, ragasztgatok, ezért az elején néhány alkalomra el is jött velem.

Mennyi idő volt a tanulási szakasz, és ehhez mérten pontosan mennyi idő múlva lettél várandós Rebekával?

ORSI: Nekünk elég gyorsan sikerült a várandósságot elérni, mert januárban kezdtünk el tanulni, és már május 4-én megfogant Rebeka. A betanulás első szakasza nagyjából két hónap volt.

Miután eldöntöttétek, hogy szeretnétek gyermeket, mennyi idő múlva fogant meg Misi?

TIMI: Körülbelül négy-öt ciklus telt el. De közben volt két hónap költözés és munkahelyváltás, amikor a körülmények nem voltak optimálisak, úgyhogy nettó két ciklus volt valójában az igazi próbálkozás.

Használnád védekezésre is a Creighton Módszert?

ORSI: Szülés után, szoptatás alatt kezdtük el újra a táblázatot vezetni azért, hogy lássuk, hogyan tér vissza a ciklusom. Igen, a módszer nemcsak a várandósság elérésére, hanem elkerülésére is alkalmas. Mi most egyelőre ez utóbbira használjuk, bár megmondom őszintén, hogy ez azért így picit nehezebb, mert több mindenre kell figyelni, szigorúbb szabályok vannak, mint amikor várandósság elérésére alkalmazzuk, de hát ez érthető.

TIMI: Szülés után a nőgyógyászom felajánlotta, hogy feltesz spirált. Én félve, de elmondtam neki, hogy nem szeretnék, mert máshogy védekezem. Jó viszonyban vagyok vele, és fontos volt számomra, hogy el tudjam magyarázni: nem felelőtlenségből nem kérem azt, amit ő javasol. Kérdezte tőlem, hogy mi van, ha baba lesz, én meg mondtam, hogy ha lesz, akkor nagyon örülünk neki. De magamban tudtam, hogy akkor lesz csak baba, amikor én akarom. És így is lett.

Bővebb információk

Creighton Model FertilityCare Módszer

Tamás Eszter FCP, Creighton Módszer oktató

www.csaladtervezo.hu (több oktató közös honlapja)

Megjelent  HelloBaby! magazinban. Legyél Te is előfizetőnk!

 

Hozzászólások