Néhány ötlet, ami megédesítheti a vajúdást

A fájdalmat általában nem kívánatos, sőt veszélyes dolognak tartjuk. Hiszen leggyakrabban valamilyen betegség, vagy sérülés következtében jelentkezik. A szülés azonban nem hétköznapi helyzet. A tested kivételesen intenzív munkát végez, és ez kivételesen intenzív testi-lelki érzésekkel jár. Nevezzük fájdalomnak?

Károlyi Nati dúla írása

A szülés az egyik legsokszínűbb női tapasztalat. Szabályos időközönként jelentkező méhösszehúzódásaid szép, fokozatosan megnyitják a méhszájat, átsegítik a magzatot a szülőcsatornán, végül pedig, – miután gyermeked biztonságban megérkezett, – a méhlepényt is kisodorják. Amikor fájásokról beszélünk, valójában saját tested önkéntelen, ösztönös munkájáról van szó, melynek középpontjában önmagad és a gyermeked áll. Mindezt könnyebb megélni, ha félelem helyett bizalommal és elfogadással viseled a vajúdás folyamatát.

Nincs két egyforma élmény, sokadszorra szülő anyák is találkozhatnak meglepő érzésekkel. Olyannyira így van ez, hogy háborítatlan körülmények között szülő nők gyakran élnek meg kellemes ellazultságot a vajúdás egyes szakaszaiban, sőt egyesek kifejezetten orgazmikus érzetekről számolnak be. Fájdalom azonban szinte valamennyi szülés során felbukkan hosszabb vagy rövidebb időre.

Barát vagy ellenség a fájdalom?

Női örökségünkkel modern szabadságunk áll szemben. Kultúránkban mindig is nagy hagyománya volt a szenvedés hangsúlyozásának a szüléstörténetekben. Dédanyáink, nagyanyáink idejében a női létet az élet minden területén a kiszolgáltatottság és az eszköztelen tehetetlenség jellemezte, nem csoda, hogy gyakran szülésélményeikben is ezek az érzések domináltak. Bár anyáink nemzedéke sok szempontból nagyobb szabadságot élvezett az anyává válás kérdéseiben is, csak a mi generációnk számára vált természetessé a teljes körű tájékozódáshoz, a személyes határaink védelméhez, a partneri párbeszédhez, a testi és érzelmi önrendelkezéshez, és emberi bánásmódhoz való jog a szülés körüli időszakban is.

Ha segítőid ennek megfelelően kísérik a szülésedet, az pont annyival teheti könnyebbé a vajúdásodat elődeid élményéhez képest, mint amennyit a szakmai céljaid elérésében segít az, ha nem kell meddő vitákban érvelned, hogy nőként is továbbtanulhass, vagy neked tetsző munkát vállalhass. Ma már szabadon, szégyenérzet nélkül megélhetjük női erőnket a maga teljességében!

Ami segíthet
A következőkben felsorolunk néhány teljesen természetes és garantáltan mellékhatás-mentes lehetőséget a vajúdás alatti fájdalomérzet mérsékelésére.

A saját ritmusod
Amíg tested a saját tempójában tud dolgozni, az agyadban olyan összetett hatású hormonkoktél szabadul fel, mely sajátos, módosult tudatállapotot idéz elő. Érzékeid kiélesednek, figyelmed a saját testi és érzelmi folyamataidra, szubjektív élményeidre, a megélést könnyítő, és a szülést segítő érzelmeidre összpontosul. Más lehet a helyzet akkor, ha oxitocin infúzió is kapsz. Beavatkozásoktól mentes szülés során a méhösszehúzódások között van néhány percnyi szünet a megpihenésre, bátorsággyűjtésre. Oxitocin infúzió mellett viszont gyakran egybefolynak a fájások, és általában intenzívebb fájdalomérzettel is járhatnak.
Természetesen van olyan helyzet, mikor kifejezetten áldás az oxitocin infúzió lehetősége. A háborítatlanság iránt elkötelezett szaksegítők ezekben, és csakis ezekben az esetekben alkalmazzák. Azonban sajnos egyes kórházakban “szokás” bekötni szinte minden esetben a tágulás egy bizonyos pontján, akkor is ha jól van az anya és a baba, és szépen halad(na) a tágulás magától is. Mint minden beavatkozást, ezt is jogod van visszautasítani, de jobb olyan helyszínt választani és olyan szaksegítőket találni, akik maguk is így gondolkodnak. “Harcra kész” lelki állapotban nehezen indulnak be a szülést segítő hormonok.

Szabad mozgás, szabad érzés

Várandósság végén még vajúdás nélkül is kellemetlen lehet a hosszadalmas hanyattfekvés. Hát még, ha erős méhösszehúzódásaid is vannak! Kísérletezz bátran a testhelyzetekkel, mozdulatokkal vajúdás alatt! A függőleges, kissé előre dőlő testhelyzetek, a csípőkörzés, a medence óvatos ringatása segítenek a baba leereszkedésében és tágulásban. Szinte mindig jó ötlet azt a testhelyzetet felvenni, amit az adott pillanatban a legkényelmesebbnek érzel.
Összeszorított fogakkal tűrni a fájdalmat vacak érzés. Szülés közben ráadásul még a tágulást is megnehezíti! A hangadás csökkenti a testi és érzelmi feszültséget, a mély torokhangok pedig kifejezetten előnyösen hatnak a méhszáj ellazulására. Hasonló hatása van a nevetésnek, éneklésnek, sírdogálásnak is. Tedd, amit az ösztöneid diktálnak!

A szerelem mindent legyőz
A szerelem és a szülés hangulata nagyon hasonló. Ugyanaz a hormon felel a vajúdás alatti méhtevékenységért, mint az orgazmus élményéért, valamint a szeretetteljes kötődés kialakulásáért férfi és nő illetve szülő és gyermeke között. Minden, ami egy szerelmes együttlétet örömtelibbé varázsolhat, a szülést is könnyebbé teheti. A szeretett személy puszta jelenléte is növeli a biztonságérzetedet. Testközelségével, pillanatnyi igényeidre hangolt érintéseivel tovább tudja fokozni a hatást. Az intim összekapaszkodás oldhatja a szorongást, a meghitt védelem érzését nyújthatja. A csókolózás nemcsak az örömhormon termelésére hat előnyösen, hanem az ajkak és a rágóizmok lazasága által elősegíti a méhszájad és a gátizomzatod ellazulását.

Női együttérzés
Szervezz magad köré olyan női segítőket, akik megértik és elfogadják a természetes fájdalomcsillapításra vonatkozó szándékodat! Onnan ismered fel őket, hogy a szülés természetéről, érzelmi hátteréről mélységes alázattal, a várandósokról, vajúdó nőkről pedig feltétel nélküli tisztelettel beszélnek. Kérdéseidet komolyan veszik, odafigyelnek rád. Ez a beállítottság lesz az egyik legfontosabb fájdalomcsillapító “eszköz”. Ezt kiegészíthetik olyan praktikák, mint a melegvizes borogatás, olajos masszázs, valamint olyan lehetőségek felkínálása, amik segíthetnek. Egy jó szülésznő rendelkezik ezekkel a készségekkel, ám ritkán van módja állandó jelenlétre a teljes vajúdás idején. Ha dúla is kíséri a szülést, ketten összedolgozva tudják biztosítani számodra a folyamatos női támogatást.

Víz, víz, víz
Már egy tenyérnyi forró, nedves borogatás is csodákra képes, hát még egy kádnyi meleg víz! A fürdő kellemesen ellazít vajúdás közben. A méhösszehúzódások hatékonyságát felerősíti, a fájdalmat enyhíti. A felhajtóerőnek köszönhetően a testedet könnyebbnek érzed, kényelmesebbnek találhatsz olyan testhelyzeteket is, amiket szárazföldön nem. Vízben a gát is jobban ellazul. Ha olyan helyen szülsz, hogy nincs lehetőséged kádban vagy medencében vajúdni, a meleg zuhany is remek szolgálatot tehet a keresztcsontodra, vagy az alhasadra célozva.

Még néhány lehetőség- a teljesség igénye nélkül
Az alábbi módszerek komolyabb szakmai jártasságot igényelnek az eddig felsoroltaknál, ám egy tapasztalt segítővel van lehetőség biztonságosan kipróbálni ezeket az alternatív fájdalomcsillapító eljárásokat is:
– homeopátia
– aromaterápia
– rebozo-technikák
– haptonómia
– vezetett relaxáció
– vizualizáció

Nem muszáj kibírni- de érdemes átélni!
Bizonyos országokban a nők többsége gerincközeli, epidurális fájdalomcsillapítással (EDA-val) szül. Ma már itthon is sok szülészeti osztály szakembereinek van komoly tapasztalata ezzel az eljárással. Joggal merül fel, hogy mi értelme tűrni a szülési fájdalmat, ha egyszer van lehetőség akár teljes mértékben kiiktatni?
Vannak olyan intézmények, ahol éjjel-nappal van lehetőség orvosi indok nélkül is EDA-t kérni fájdalomcsillapításként. Azonban célszerű szem előtt tartani, hogy komoly orvosi szaktudást igénylő gyógyszeres beavatkozásról van szó – kockázatokkal és mellékhatásokkal. Ha nem is veted el a lehetőségét, érdemes arra az esetre fenntartani, ha a gyengédebb módszerek nem váltanák be a hozzájuk fűzött reményeket.
A szülés minden pillanata értékes és fontos emlék lehet. A kétség és a remény, az önátadás és az erő, a fájdalom és az extázis, a küzdelem és a győzelem megtapasztalása mind hozzátartoznak a teljes élményhez, amelyből töltekezni lehet évtizedek múlva is.

Megjelent a HelloBaby! magazin 2017. április-májusi számában. Legyél Te is előfizetőnk!

 

Hozzászólások