Gyakori kérdések GBS pozitív kismamáktól

– Ahogy pozitív lett az eredmény, az orvosom antibiotikum tablettát írt fel, be is szedtem. Miért kell mégis infúziót kapnom a vajúdás alatt?
Válasz: A szájon át kapott antibiotikum sajnos nem szabadítja meg a kismamákat tartósan a hüvelyben található sztreptokokkusz baktériumtól. Aki hordozó, az élete végéig hordozó maradhat. A vajúdás alatt kapott infúzió viszont a szülés időpontjában hatékonyan védi a kisbabát.

– Miért fordul elő, hogy a baba fejéből vesznek vért? Rettenetes lehet neki…
Válasz: Az újszülöttek annyira aprók, hogy nehéz vénát találni a szokásos helyeken, ráadásul nem lehet velük megbeszélni, hogy maradjanak nyugton, így nagy eséllyel sikertelen és fájdalmas lenne a vérvétel. A fejvénák legtöbbször jól láthatók, vékony fölöttük a bőr, és a baba fejét egyszerűen és kíméletesen lehet mozdulatlanul tartani a vérvétel idejére. Újszülöttek esetében a fejvénák is használhatók vérvételre.

– Ha a szülés után nem jelentkeznek tünetek a babánál, később sem fognak?
Válasz: Régebben azt gondolták, hogy szülés után akár két – három hónappal megjelenő tüneteket is szülés körüli fertőzés okozta. Ma már tudjuk, hogy a késői fertőzések kialakulásában más tényezőknek is szerepe van, és ezek nem védhetők ki a szülés alatt adott antibiotikummal. Fontos lehet, hogy a GBS pozitív anyák gyakran mossanak kezet, amíg a gyermekágyi folyás tart, külön kezeljék a fehérneműjüket, az ágyneműt gyakran húzzák át, ne tegyék a babát az ágyuknak arra a részére, amellyel a fehérnemű érintkezett.

– Miért baj, ha a baba feleslegesen antibiotikumot kap? Nem lenne egyszerűbb mindenkinek adni?
Válasz: Az antibiotikumok a baba saját hasznos baktériumait is kiirtják, nem engedik megtelepedni azt a bélflórát, amelyre a kicsinek szüksége van az emésztéshez, ezért az antibiotikum kúrán átesett babák közt sok a hasfájós. Ráadásul, ha a jó baktériumok nem tudnak megtelepedni, a helyüket ártalmas baktériumok és gombák is elfoglalhatják, amelyek nehezen kiirthatók. Az sem elhanyagolható szempont, hogy az antibiotikumot az újszülött nem szájon át, hanem injekcióban kapja. Ez fájdalmat okoz, és meghosszabbítja a kórházi tartózkodást. Pedig mindenki nagyon szeretne hazamenni!

Volt sztreptokokkusz szűrésed? Ki kapja az antibiotikumot? – olvasd el HelloBaby! összeállítást ITT!

Legyél Te is rendszeres olvasónk! ITT http://hellobaby.hu/index.php/hellobaby-magazin-elofizetes fizethetsz elő a HelloBaby! magazinra, amely kéthavonta jelenik meg.

Honlapunkra is érdemes rendszeresen visszalátogatnod, ha megbízható információkra van szükséged.

Hozzászólások