Szabadtéri játékok

Egészen megváltozik a világ, ha a lakásból kilépve nem arra figyelünk, ahová menni igyekszünk, vagy arra, hogy odaérünk-e időben. Induljunk hát el, és egyszerűen csak nézzünk körül! Lehetőleg a gyerek szemével!

Egyik nap a postás jön szembe, másik nap egy cica dörgölődzik a kerítéshez, vagy az ovisok csoportja siet valahová. Ha nem céllal, hanem csak úgy a magunk (gyermekünk) örömére megyünk a szabadba, van idő megvizsgálni a pocsolyát, megfogdosni a különleges formájú kavicsokat, vagy éppen kipróbálni, hogy a sárban milyen nyomot hagy a cipő. A kisgyermekeknek sokkal több időre van szükségük az ingerek befogadására és feldolgozására, mint nekünk felnőtteknek. A második életévben a mozgás öröme kitölti az időt, amivel szabadon rendelkezhet gyermekünk. Nincs szükség másra, mint egy olyan területre, ahol korlátozás nélkül, biztonságban mászhat, ugrálhat, futhat, nézelődhet.

Örök klasszikus: a homok

Ahogyan az idő melegedik, egyre több eszköz kerülhet elő a szabadtéri játékokhoz: dömper, ásó, lapát, gereblye, szita, vödör, kisebb formák. Vannak gyerekek, akik fél napot is eltöltenek a homokozóban, rendületlenül ássák az alagutat, építik a várat. De mi van, ha nincs homokozó?

Mindenből lehet építeni, legyen az tiszta, játszani szánt homok, kavics, vagy éppen elcsent virágföld. Mivel a kicsik nagyon leleményesen megtalálják azt az anyagot, amire éppen szükségük van, jobban jársz, ha magad gondoskodsz valami megfelelőről. Persze nem mindenki épít, vannak a gasztronómia iránt elkötelezett kicsinyek, akik fáradhatatlanul főznek és kínálják a homokkávét, teát, levest, vagy tortát bármilyen lapos eszközről.

Hinta

A hintázás olyan ingereket jelent a fejlődő agynak, amire nagy szüksége van, több terápiás módszernek is része a különböző irányokban való hintáztatás. Derítsd fel időben a lakástól elérhet távolban levő játszótereket, vagy szerelj a lakás ajtókeretére leszedhető hintát!

Mozaik a földön

Attól függően, hogy milyen helyen laktok, a kertben, vagy a tereken sétálva keresgélhettek kavicsokat, esetleg leveleket, terméseket, de ha félreteszed a pucolt dió héját, az is megteszi. Kirakhattok belőlük közösen csigavonalat, virágformát, esetleg ösvényt, amin aztán végig is lehet lépkedni. Ügyesedik az egyensúlyérzék! Minél kacskaringósabb, annál jobb. Keríthetsz mell történetet is az elvarázsolt ösvényről, vagy a kismadárról, akik a levegőből így talál haza a fészkébe. Fejleszti a szem-kéz koordinációját, a kéz finommozgását, a nagymozgásokat, egyensúlyérzéket.

Labdák

A kicsik szívesen gurítanak labdát, ha ennek irányt szabunk, még izgalmasabb a játék. Készíts labdapályát kisebb kapukkal, vagy jelöld ki a pálya oldalait, ahol gurulnia kell.
Kitehetsz egy kosarat, amibe bele kell találni, de használhatsz terméseket, tobozt, diót is. A játszótéren rajzolj egy kört a földre bottal, ez lesz a kosár.

Utcán és parkban

Akinek van 2-3 éves gyermeke, az tapasztalta már, milyen leleményesen tudnak a gyerekek felmászni bármire, ami eléjük kerül. Nincs ez másképpen az utcán sem. Természetesen akkor akar a járda széli kockákon lépegetni, amikor siettek. Szánj hát nyugodtan időt ilyen egyszerű játékra nyugodt, csendes, forgalommentes környéken akkor, amikor nem kell menned sehova időre.

Forrás: HelloBaby! archívum

Legyél Te is rendszeres olvasónk! ITT http://hellobaby.hu/index.php/hellobaby-magazin-elofizetes fizethetsz elő a HelloBaby! magazinra, amely kéthavonta jelenik meg.

Honlapunkra is érdemes rendszeresen visszalátogatnod, ha megbízható információkra van szükséged.

Hozzászólások