Gyógyszerrel vagy masszázzsal?

Mindennek megvan a helye. A szelíd szülésindítási módszerek közé tartozik egy speciális olajkeverékkel történő teljes testmasszázs. Segíthet a homeopátia, bizonyos teakeverékek. És persze a nálunk kevésbé elfogadott, de más országokban a mindennapi gyakorlat részeként használt bábakoktél is.

A szülésznő, a bába vagy a dúla sokat tehet azért, hogy az anya ráhangolódjon a szülésre. Lehet lelki oka annak, hogy a baba nem „jön” ki, pedig már itt lenne az ideje, de annak is, hogy az anya nem engedi ki. Gyakran relaxációval, közös vagy egyéni meditációval, vagy őszinte, bizalmon alapuló beszélgetéssel is ki lehet csalogatni a babát.

Ha mindez nem sikerül, vagy nem elég gyors, szükség lehet az orvostudomány módszereire is. Régen használtak prosztaglandin tablettát, de ma már tudjuk, hogy sokszor túl erős méhösszehúzódásokat okozott, és ha az anya egyszer lenyelte, nem volt visszaút. Ma ezt az anyagot kisebb dózisban, gél formájában a hüvelybe juttatják – természetesen csak akkor, ha a magzatburok még ép.

A méhszáj tágítása indítja be a szülést a ballonos eljárásnál. Egy kis ballont vezetnek be a méhszáj belső nyílásán belülre, amelyet feltöltenek vízzel, ez így belülről nyomja a méhszájat, mintha a baba feje nyomná. Amint felpuhult a méhszáj, kis súlyokkal is megterhelik az erőteljesebb hatás érdekében. A leggyakoribb talán az, hogy oxitocin infúzióval indítják be a szülést. Az oxitocin a méh izomzatát összehúzódásokra készteti, így elindul a vajúdás folyamata. Nem ritka az sem, hogy az orvos megrepeszti a magzatburkot a szülés megindulásának reményében.

Mikor kell a szülést indítani? – olvasd el HelloBaby! összeállítást ITT!

Legyél Te is rendszeres olvasónk! ITT http://hellobaby.hu/index.php/hellobaby-magazin-elofizetes fizethetsz elő a HelloBaby! magazinra, amely kéthavonta jelenik meg.

Hozzászólások