Cumizás fogorvos szemmel

Fogorvosként gyakran találkozom olyan gyermekkel, akinek a fogai szopási igénye helytelen kielégítése miatt kóros helyzetben, torlódva bújnak ki, nehezítve tisztíthatóságukat és növelve a fogszuvasodás, fogágybetegség kialakulásának kockázatát. – írja Dr. Zeller Zsófia fogorvos, fogpótlástan és konzerváló fogászat szakorvosa. – A koponyacsontok fejlődése szempontjából rendkívül érzékeny első években a puha csontokra ható fokozott nyomás a szájpadlás kóros megemelkedését, a fogívek beszűkülését, és komoly fogazati rendellenességek kialakulását okozhatja. Ezekben az állapotokban a fogak vagy egyáltalán nem érintkeznek egymással (ez az úgynevezett elülső vagy oldalsó nyitott harapás), ellehetetlenítve a normális rágást és megnehezítve a hangok formálását, vagy rendellenes módon, fordított helyzetben érintkeznek (keresztharapás), ami a rágás hatékonyságának csökkenését, a fogakra nehezedő rágónyomás kóros eloszlását és korai fogágybetegség kialakulását okozhatja.

Ezeken a jól ismert fogazati eltéréseken kívül még számos olyan funkció kialakulására lehet befolyással a cumihasználat, amire önmagában a formai kialakítás vagy az anyag megválasztása nem ad megoldást. Tehát mielőtt bárki teljesen veszélytelen eszközként gondolna a cumira, vegyük sorra, milyen nem várt következményei lehetnek használatának.

Szoptatás közben az ajkak kifelé fordulva képeznek vákuumot az emlőbimbót körülvevő bimbóudvaron, míg a rugalmas bimbó megnyúlva a száj üregében pontosan olyan alakot ölt, ami kitölti a kemény és lágy szájpadlás valamint a nyelv alkotta üreget. A nyelv lágyan öleli körbe a bimbót, hegyén U alakot formálva, míg a nyelvhát hullámzó mozgása a tej megindulását serkenti. A tej megjelenésekor a folyadék rögtön a lágyszájpad-garat határára kerül, ami reflexes nyelést, majd szájnyitást eredményez. Ez a finoman összehangolt mozgássor már sokban hasonlít a későbbi nyelés mechanizmusára. A szájkörüli izmok, a szájnyitást és zárást végző koponya- és nyakizmok, a nyelv és a állkapocs egyaránt erősödnek, a baba megtanulja összerendezni a nyelv és az állkapocs mozgásait.

Olvasd el – Cumi, ujjszopás és szoptatás HelloBaby! összeállítást ITT!

Legyél Te is rendszeres olvasónk! ITT http://hellobaby.hu/index.php/hellobaby-magazin-elofizetes fizethetsz elő a HelloBaby! magazinra, amely kéthavonta jelenik meg.

Honlapunkra is érdemes rendszeresen visszalátogatnod, ha megbízható információkra van szükséged.

Hozzászólások