Mérgezéses balesetek – Ha baj történt

Kisbabánk cseperedésével időről időre újra kell gondolnunk, milyen veszélyek leselkedhetnek rá otthonunkban és környezetünkben, valamint, hogy mit tudunk tenni a kivédésük érdekében. Írásunkban Dr. Bojszkó Ágnes, a Heim Pál Kórház Toxikológiai osztályának főorvosa tapasztalataival és szaktudásával segíti a HelloBaby! olvasóit.

A Heim Pál Gyermekkórház Toxicológiai osztályának telefonügyeletét az ország bármelyik pontján élő szülő felhívhatja, ha a mérgezés gyanúja áll fenn. Ha az orvos is nyugtalanítónak ítéli a történteket, behívja a gyermeket és szüleit a kórházba. Ilyenkor hozni kell a mérgező növényből egy teljes ágat levelestül, termésestül, illetve vegyszer és gyógyszer mérgezés esetén a termék dobozát és a tájékoztatót. Az osztályon az ügyeletes orvos megvizsgálja a gyermeket, meghallgatja a szülőt, mi történt pontosan, majd mérlegeli, mennyire súlyos a mérgezés veszélye, illetve mik a lehetséges kockázatok.
Növény vagy gyógyszermérgezés esetén, ha az ügyeletes orvos indokoltnak látja, és a mérgezés 2 óránál nem régebben történt, gyomormosást végeznek a gyermeken. Ez a művelet ijesztő és kellemetlen lehet főleg egy kisbaba számára, aki egyáltalán nem érti, mi történik vele, és meddig fog tartani a dolog, de az orvosszakértő szerint fájdalommal nem jár. Ilyenkor a gyerek lefogása mellett az egészségügyi dolgozók egy műanyag csövet vezetnek szájon át a gyomorba, majd az azon keresztül engedett víz segítségével átmossák a gyomrot a teljes ürülésig. Gombamérgezés gyanúja esetén a kórháztól néhány utcára található NÉBIH laboratóriumba küldik a szülőket a behozott gombamintával, ahol a szakértők megvizsgálják. Az orvosok az eredmény ismeretében döntenek a továbbiakról. Gyomormosás után egy éjszakát kórházban kell töltenie a gyermeknek. A szülő természetesen végig mellette maradhat.
Marószer mérgezés esetén a gyermeket először felveszik az osztályra, a mérgezés gyanújától kezdve nem szabad szájon át táplálni őt, ezért infúziót kap. A mérgezéstől számítva legkorábban hat óra múlva, de még 24 órán belül egyendoszkópos vizsgálat vár a gyermekre altatásban. Az altatás miatt a vizsgálat eredményétől függetlenül a következő éjszakát a kórházban kell tölteni. Ha a nyelőcső felmaródott, akkor a gyógyulásig szondán keresztül kell táplálni a kicsit. A szülő ebben az esetben is a teljes ápolási időszakban a gyerek mellett tud maradni.

Ha a gyermeknél felmerül a mérgezés gyanúja, mindig inkább telefonálj, a nap 24 órájában elérhetőek a toxikológia szakemberei:
Heim Pál Gyermekkórház Toxicológiai Osztály
1089 Üllői u. 86. Telefon: +36 1 333 50 79

Olvasd el – Mérgezéses balesetek- ezekre figyelj, hogy megelőzd a bajt! HelloBaby! összeállítását ITT!

Legyél Te is rendszeres olvasónk! ITT http://hellobaby.hu/index.php/hellobaby-magazin-elofizetes fizethetsz elő a HelloBaby! magazinra, amely kéthavonta jelenik meg.

Honlapunkra is érdemes rendszeresen visszalátogatnod, ha megbízható információkra van szükséged.

Hozzászólások