Mi, mennyire mérgező?

Kisbabánk cseperedésével időről időre újra kell gondolnunk, milyen veszélyek leselkedhetnek rá otthonunkban és környezetünkben, valamint, hogy mit tudunk tenni a kivédésük érdekében. Írásunkban Dr. Bojszkó Ágnes, a Heim Pál Kórház Toxikológiai osztályának főorvosa tapasztalataival és szaktudásával segíti a HelloBaby! olvasóit.

Ártalmatlan szerek: ajakrúzs, gyertya, tinta, öblítő, make up, vízfesték, krémek, tojásfesték, szemfesték, radír, újságpapír, kontaktlencse folyadék, ceruza, gyurma

Nem mérgező szerek, amik hányással, hasmenéssel ürülnek: szemcsés mosópor, folyékony mosószer, szappan, tusfürdő, sampon – Ezek a szerek a gyomor-bélrendszer izgatása miatt időnként csillapíthatatlan hányást okoznak, ami kiszáradáshoz vezethet. Ilyenkor orvosi ellátásra van szükség, de nem a mérgezés, hanem a nagyfokú folyadékvesztés miatt.

Súlyosan mérgező szerek: mosópárnácskák, mosogató tabletták, hideg zsíroldó, marószerek, fagyálló, permetezőszerek, szénhidrogének. Cigaretta: 1 egész szál, vagy 3 csikk elfogyasztása már nikotinmérgezést okozhat. Bizonyos kerti növények.
Veszélyesek az illóolajok is lenyelve: gőzük a tüdőben felszívódva tüdőgyulladáshoz vezethet.

A legveszélyesebb növények: Gyűszűvirág, gyöngyvirág, oleander, hunyor, aranyeső, lila akác, tiszafa, bürök, kikerics, ricinus, sisakvirág

Ha a gyermeknél felmerül a mérgezés gyanúja, mindig inkább telefonálj, a nap 24 órájában elérhetőek a toxikológia szakemberei:
Heim Pál Gyermekkórház Toxicológiai Osztály
1089 Üllői u. 86. Telefon: +36 1 333 50 79

Olvasd el – Mérgezéses balesetek- ezekre figyelj, hogy megelőzd a bajt! HelloBaby! összeállítást ITT!

Legyél Te is rendszeres olvasónk! ITT http://hellobaby.hu/index.php/hellobaby-magazin-elofizetes fizethetsz elő a HelloBaby! magazinra, amely kéthavonta jelenik meg.

Honlapunkra is érdemes rendszeresen visszalátogatnod, ha megbízható információkra van szükséged.

Hozzászólások