Egy édesanya tapasztalata: Kis bogyók, nagy veszély!

“Öt éve történt, de egész életemben emlékezni fogok rá. Alig egy-két napja tértünk haza a nagyszülőknél töltött egyhetes nyaralásból, ahol rengeteg bogyós gyümölcs termett a kertben. A gyerekek egész héten szabadon lakmározhattak belőlük közvetlenül a bokrokról, ágakról, hiszen nem voltak permetezve. Kétéves kisfiam lelkesen “legelte” a finomságokat, legjobban az élénk piros ribiszke ízlett neki. Sajnos otthon, a budapesti lakótelepen is megtartotta kísérletezőkedvét. A házunkhoz közeli parkban gyakran játszottunk olyat, hogy ő ment az egyik bokros bozót belső oldalán én meg a külsőn, és a bozót végén találkoztunk. Ezúttal úgy érkezett hozzám a túlsó oldalról, hogy a szája tele volt számomra ismeretlen piros bogyókkal. Éppen köpdöste őket kifelé és sírdogált, hogy ez nagyon rossz ízű. Gyerekorvosunk a “vétkes növény” ágával együtt a Heim Pál Gyermekkórház Toxikológiai osztályra irányított minket. Itt kiderült, hogy egy elég erősen mérgező bogyót sikerült megkóstolnia: Egy akkora kisgyerek esetében, mint ő már 5-6 szem lenyelése tragédiához vezethet! Nagyon megijedtem, és mivel bizonytalan voltam lenyelte-e veszélyes mennyiséget a bogyóból, természetesen beleegyeztem a gyomormosásba. Kisfiam élénken tiltakozott, nehezen nyugodott meg a művelet után is. Egy éjszakát benn töltöttünk a kórházban, ami megnyugtató volt számomra. Biztonságot adott, hogy magam figyelhettem a gyerekemet, és ha bármi aggasztó eltérést tapasztalnék a megszokotthoz képest, helyben van a profi segítség. Hazatérés után egy ideig még érződött kisfiamon a nagy ijedelem utóhatása: Az első néhány éjszaka gyakran felriadt álmából, az étvágya is csak napok múlva után tért vissza. Ám végül visszanyerte régi formáját: máig nagy haspók és egy igazi rosszcsont.” (Nati)

Ha a gyermeknél felmerül a mérgezés gyanúja, mindig inkább telefonálj, a nap 24 órájában elérhetőek a toxikológia szakemberei:
Heim Pál Gyermekkórház Toxicológiai Osztály
1089 Üllői u. 86. Telefon: +36 1 333 50 79

Olvasd el – Mérgezéses balesetek- ezekre figyelj, hogy megelőzd a bajt! HelloBaby! összeállítást ITT!

Legyél Te is rendszeres olvasónk! ITT http://hellobaby.hu/index.php/hellobaby-magazin-elofizetes fizethetsz elő a HelloBaby! magazinra, amely kéthavonta jelenik meg.

Honlapunkra is érdemes rendszeresen visszalátogatnod, ha megbízható információkra van szükséged.

Hozzászólások