Babakorszakok – Ti éppen hol jártok?

Milyennek láttad a kisbabádat újszülöttként? Hogyan teltek vele a nappalok és az éjszakák? A legtöbb anyát, különösen az első gyereknél, váratlanul éri az a rengeteg változás, amit az újszülött érkezése magával hoz. Olyan jó volna mindent tökéletesen csinálni! De hogy ez ennyire fárasztó, azt senki sem mondta – sokan ilyen érzések közt vívódnak, és bizony megrettennek egy kicsit: mindig ilyen nehéz lesz? A különböző fejlődési szakaszoknak köszönhetően idővel változnak a szülők számára tartogatott kihívások.

W. Ungváry Renáta laktációs szaktanácsadó IBCLC írása

Újszülött kor

Csak szoptatás és testközelség

Bár egy újszülöttet elég könnyen boldoggá lehet tenni azzal, ha bármikor szophat, amikor csak kéri, és sokat testkontaktusban tartjuk. Ez eleinte igencsak megrémítheti a szülőket, akik máris attól tartanak, hogy elkényeztetik a csöppséget. Pedig erről szó sincs! Az ő viselkedését alapvetően az ösztönei határozzák meg, nem a tudatos szülő-manipulálás szándéka vezérli. Különösen az esti órákban uralkodik el a nyugtalanság sok kisbabán. Más nem is használ, csak a folyamatos dédelgetés, szoptatás. Megnyugtatja a hordozókendő, a szoros körülöleltség. Könnyen úgy érezheted, hogy éjjel-nappal, minden perced a baba körül forog. De kitartás! Ennek is, és az akár egy óra hosszat tartó szoptatásoknak is vége szakad egyszer.

3-7 hónapos korig

Kinyílik a világ

A változás nem egyik pillanatról a másikra jelentkezik, hanem folyamat. Egyre többet észrevesz környezetéből, egyre több részletre odafigyel. Elkezdik érdekelni a hangok, megtanul különbséget tenni közöttük. Hat-hét hetes kora óta szélesen visszamosolyog, ha kedvesen szólunk hozzá. Továbbra is lelkesen szopik, de azért egyre feltűnőbb, milyen könnyen elterelődik a figyelme. Izeg-mozog szoptatás közben, egy-egy érdekesebb zörejre fel is kapja a fejét. Már nemigen fordul elő 20-30 percnél hosszabb szoptatás – mintha nem érne rá ennyi időt tölteni ezzel. Az sem ritka, hogy 4-5 perces szopásokkal is beéri. Megkezdődik a fogzás, ami már hetekkel a fog tényleges áttörése előtt nyugtalanná teheti. A hordozókendőben már nem érzi olyan jól magát a szülő teste felé fordítva – elérkezett a háti hordozás ideje, mert onnan jobb a kilátás.

7-12 hónapos korig

Mozgás és mozgás

Nyughatatlan korszak, tele kíváncsisággal, felfedezési vággyal – és keserves csalódásokkal. Hányszor és hányszor sikerül megkaparintani valami izgalmasat, amit máris elvesznek tőle a nagyok azzal a felkiáltással, hogy nem szabad! Nem könnyű feldolgozni a sok “nem”-et. Biztosan ez is közrejátszik abban a fogzás meg-megújuló rohamai mellett, hogy az éjszakák igencsak nyugtalanná válnak. Az éjszakát korábban többé-kevésbé végigalvó babák most éjszakánként akár 6-7-szer is felébrednek. A babák egy része szívesen fogadja a szilárd ételeket, más részük inkább csak kóstolgat. Szülei és a többiek közt nagyon is különbséget tud tenni, ezért előfordulhat, hogy idegenek, ritkábban látott rokonok közeledési kísérleteire rémült sírással reagál.

12-17 hónapos kor

Amikor már két lábon totyog

Így már egészen más, mint alulról nézni mindenre! A két lábon járás új perspektívát ad a kicsiknek. Ez valószínűleg olyan izgalmas dolog, hogy sok kisgyerek még enni is “elfelejt”, annyira leköti minden újdonság. Igencsak résen kell lenned, hogy a nyomában maradhass, hiszen a veszélyérzete még mindig nem az igazi, kíváncsisága viszont óriási. Előfordul, hogy a korábban jó étvágyú gyerek étvágya megcsappan, és szopni is csak pár percig van kedve. Éjszaka viszont, amikor nincsenek izgalmas események, akár többször is szopni szeretne, mint újszülött korában. Na, ez az a pont, ami a legharcedzettebb anyáknál is végkimerüléshez vezethet. Pedig ez is csak egy múló korszak. Próbálj pihenni, amikor csak lehetséges.

18 hónapos kor felett

Okos és mozgékony

Ha még szoptatod, megérett az idő arra is, hogy egyezkedj vele bizonyos, számotokra szükségesnek tűnő részletekben. Ahogy beszédfejlődésről szóló írásunkban is olvashatod, egy ekkora gyerek már szinte mindent megért a hétköznapi kommunikációból. Vedd ezt figyelembe, és ennek megfelelően válogasd meg, miről beszélsz előtte, róla, másokkal! Bármelyik korszaknál megemlíthettük volna, de itt különösen fontos, hogy egy kisgyereknek sok mozgáslehetőségre van szüksége a szabadban. Nem az újabb és újabb játékszerek, hanem a mászási, futkosási lehetőség, a növények, állatok, érdekes jelenségek megfigyelése az, ami fejlődését leginkább előmozdítja. Az öntudat határozott ébredezésének korszaka ez. Gondolj a következetességre, amellyel igencsak megkönnyítheted az életét. Világosan és egyértelműen kitűzött határokra van szüksége, nem ötletszerű tiltásokra, egyszer így-másszor úgy lerendezett konfliktusokra. Jó, ha előre elmondod neki, mire számíthat (ezt neked kell először gondosan mérlegelned), majd tartsátok magatokat ehhez.

És mi zajlik odabent?

Attól kezdve, hogy a baba megszületett, megindul tápcsatornájának benépesülése azokkal a hasznos baktériumokkal, amelyek segítik az emésztésben, és amelyek megvédik attól, hogy káros baktériumok telepedhessenek meg és nyerhessenek életteret benne. Ezek a számunkra láthatatlanul zajló folyamatok rendkívül fontosak, ezért nem árt minden babakorszakban belegondolni, hogyan támogathatjuk leginkább az egészséges bélflóra kialakulását és megmaradását.

– Az élet első hat hónapjában a kizárólagos anyatejes táplálás biztosítja az úgynevezett bifidusz baktérium flóra kialakulását és megerősödését. Ezért szoptass lehetőleg már szülés után közvetlenül!

– Ne fertőtleníts a baba körül mindent! Nincs szükség túlzott tisztaságra, mert ezzel éppen ellenkező hatást érhetsz el! Amikor mindent kézbe vesz és megkóstol, csak az igazán veszélyes dolgokat pakold el előle lehetőleg előre.

– A hozzátáplálás megkezdésekor a bélflóra is változásokon megy keresztül, hiszen jelentősen megváltozik a táplálék összetétele. Segítheted az átállást, ha nem csökkented automatikusan a szoptatások számát, hanem hagyod, hogy a baba maga szabályozza igényei szerint a szilárd táplálék-anyatej arányt.

– Ha megbetegszik a kisbabád, és antibiotikumra is szükség van a gyógyulás érdekében, gondolja arra, hogy a gyógyszer a hasznos baktériumokat is alaposan megtizedeli. Hamarabb helyreállhat az egyensúly, ha megtámogatod a gyermekorvos által ajánlott probiotikummal.

Megjelent a HelloBaby! magazin 2017. február-márciusi számában. Legyél Te is előfizetőnk!

Hozzászólások