Mozgásfejlesztésből sokoldalú vállalkozás

A Mocorgó egy gyógytornász, Varga Norbert, és egy színész, Szabó Tamás közös kezdeményezése, mely 2011-ben indult Budapesten, azzal a céllal, hogy a lehető legjátékosabb módom segítse az óvodás korú gyerekek mozgásfejlődését.

A mocorgó torna egy mesére és mozgásfejlesztő játékokra alapozott csoportos fejlesztőfoglalkozás, ahol Kalimpa, a gyerekméretű bábkisfiú történetei elevenednek meg hétről-hétre. Jelenleg tizenöt intézményben közel háromszáz gyerek látogatja foglalkozásainkat heti rendszerességgel.

Varga Norbert írása a HelloBaby! magazin Sikertörténet nyereménypályázatára

A mocorgó torna mellett gyerekprogram szervezéssel is foglalkozunk, működtetünk egy játszószobát és munkahelyi bölcsődét, valamint tavaly megjelent első mozgásfejlesztő mesekönyvünk a Pagony kiadó gondozásában.

Az elmúlt öt év folyamatos változásai rádöbbentettek bennünket arra, hogy egy olyan vállalkozást indítottunk el 2011-ben, amely természetéből adódóan ösztönösen ráérez a környezetében jelentkező hiányosságokra és nem képes nem reagálni azokra. Az induló tervek szinte kizárólag a mozgásfejlesztést célozták meg. Egy olyan hiánypótló foglalkozás kidolgozását, ami túllép a kötelezően előírt gyógytorna kényszerén és kis csoportokban játékosan teszi lehetővé eredmények elérését.

Játékos módszerünknek köszönhetően felkérések érkeztek gyerekrendezvények lebonyolítására. Repertoárunk mostanra interaktív bábelőadást, gólyalábas műsorokat, gyerektáncházat, óriásbuborékozást, társasjáték klubot, zsonglőrjátszóházat, bűvész műsort és különböző vetélkedők szervezését foglalja magába. Jelenleg egy országos program zászlóshajójaként a Mocorgó hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatásában is részt vállal. A Mocorgó Torna Kft. jelenleg öt állandó munkatárssal és több mint tíz bedolgozóval látja el feladatait.

Mocorgó mozgásfejlesző foglalkozások

Azt a módszert, hogy egy külső szereplő irányítson, vagy éppen résztvevő legyen egy foglalkozáson vagy játékban, óvónők is gyakran használják. Ami nálunk új, az a technika és a méret: nem kesztyűs bábot használunk, hanem a kisfiú méretű Kalimpát, akit könnyen „közel” érezhetnek magukhoz a gyerekek, és a megszemélyesülése is egyértelműbb. Másfelől ismerős tevékenységeket, mozgásfejlesztő gyakorlatokat, csapatjátékokat, mesét, énekeket alkalmazunk a foglalkozásokon . Az már a mi döntésünk volt, hogy nem népdalokat, mondókákat hívunk segítségül, hanem kizárólag saját anyagokat, magunk írjuk az éppen aktuális mesét és a dalokat is, ami néha nem kis kihívás, de így lehet minden mese és ének főszereplője Kalimpa. A 45 perces foglalkozások tematikus alapját az adja, hogy Kalimpával mindig történik valami, évszaktól, ünnepektől, vagy éppen a hétköznapoktól függően. Énekkel érkezik és az éppen aktuális helyzetbe megpróbálja a gyerekeket is bevonni, mert az alapszituációt mindig úgy találjuk ki, hogy a gyerekek hozzá tudjanak tenni, be tudjanak lépni a mesébe. Foglalkozás közben mi is folyamatosan alakítjuk a történéseket a gyerekek reakcióinak megfelelően. A köszöntés után elindul egy nagy séta, ami lényegében az első mozgásfejlesztő rész: bemelegítő mozgások, járástípusok, élénkítő játékok bevetésével megyünk végig egy előre kitalált akadálypályán. Be szoktunk iktatni egy képzeletjátékot is, amikor a gyerekek leülnek, becsukják a szemüket, és Kalimpa mesél nekik, mialatt játékos légző- és testtartásjavító gyakorlatokat, nyújtásokat végeznek. Az ezt követő csapatjátékok, benne a legegyszerűbb fogócska is úgy van kitalálva, hogy éppen az aktuális heti fejlesztéshez kapcsolódjon. A levezető, befejező részben megbeszéljük a történéseket, a játékokat, és énekkel zárjuk a foglalkozást. A gyerekek Kalimpás matricát is kapnak, amit előszeretettel gyűjtenek.

Mivel itt egy nagyobb, óvódás korosztályról van szó, eleve úgy dolgoztuk ki a programot, hogy minden héten három különböző mozgásfejlesztési területre koncentráljunk. Ezek közül rotációs alapon mindig az egyiket frissítjük: ha pl. egyik héten az állóképesség, ugrás, egyensúly volt terítéken, a következő foglalkozáson az ugrás helyére a dobás kerül, és így tovább. Szeretünk kis létszámú, 10-12 fős csoporttal dolgozni, mert akkor minden egyes gyerekre oda tudunk figyelni. Ha egy gyereknek nehézségei akadnak egy feladat elvégzésében, lehetőségünk van egyénileg is figyelni rá a foglalkozás alatt, és szépen látszik a fejlődés: a gyerekek hétről hétre bátrabbak és ügyesebbek.

A közeljövőben megjelenő mesekönyvünk történetéhez igazodva elkészítettük Kalimpa párját, Bubillát, aki párhuzamos foglalkozások résztvevője és nem utolsó sorban Kalimpa hőn áhított örök szerelme.

A Mocorgó mozgásfejlesztés mellett rendezvény-, illetve gyerekprogram-szervezéssel is foglalkozik. Meghívásra családi napokon, fesztiválokon, óvodai illetve iskolai rendezvényeken veszünk részt. Repertoárunk mostanra interaktív bábelőadást, gólyalábas műsorokat, gyerektáncházat, óriásbuborékozást, társasjáték klubot, zsonglőrjátszóházat, bűvész műsort és különböző vetélkedők szervezését foglalja magába. Minden programunk a lehető legtöbb kapcsolatra törekszik a nézőközönséggel. Nagyon népszerűek a zenés-gitáros születésnapi foglalkozásaink is, ilyenkor Kalimpa az ünneplés ceremóniamestere, és megadja a módját a köszöntésnek: meséje a születésnaphoz kapcsolódik, amibe játékosan épül be a torta, a jókívánságok, az ajándékok ünnepélyes átadása. Nyaranta Mocorgó Táborokat szervezünk, ahol Kalimpa egy egész hetes kalandra hívja a gyerekeket. Az elmúlt négy nyáron összesen 22 tábort tartottunk, melyeken 500 gyerek vehetett részt. A táborok alapja a mozgás. Minden nap Mocorgó tornával kezdődik és játékos versenyekkel, vetélkedőkkel zárul. Ugyanakkor minden napnak megvan a maga témája, melyet napközben további kreatív foglalkozások segítségével dolgozunk fel.

Mocorgó Játszószoba és Bölcsőde

A játszószoba egy olyan közösségi tér ahol lehetőség van közösségben játszani más gyerekkel, felnőttekkel, miniovi-bölcsi jelleggel heti öt délelőttöt szülővel vagy szülő nélkül nálunk tölteni, egy vidám társaságban zenés, tornás, kézműves foglalkozások közben a gyerektársaságra ráhangolódni, hozzászokni a bölcsis-ovis napirendhez. Minden hétköznap délelőtt rövidprogramos bölcsőde működik a Játszószobában, ahova a Jurányi Produkciós Inkubátorház alkotóinak gyerekeit várjuk, de a környéken élők is szívesen keresik fel rugalmas napirendjének, igényes, szép környezetének és ügyes pedagógusainak köszönhetően. Hétköznap délutánonként a Játszószobában változatos fejlesztőfoglalkozásokat tartunk fejlesztőpedagógusok és mozgásterapeuták segítségével. A hétvége a rendezvényeké: születésnapi zsúrok, Mese Habbal rendezvénysorozat, workshopok.

Mocorgó Zenekar

A Mocorgó zenekart 2016 tavaszán láthatta először a közönség a Jurányi Produkciós Inkubátorház színháztermében, ahol rögtön egy lemezre való dalt hallhattunk tőlük. Kiváló zenészek, rendkívül jó érzékkel szólítják meg a gyerekközönséget. A zenekar énekese (a Mocorgó Gyerekprogramok egyik alapító tagja) folyamatosan a gyerekek között énekel, táncol és játékokat játszik.

A zenekar dalai szintén erősen kapcsolódnak a megjelenő meséskönyv történeteihez. A kötet megjelenésével  koncert és könyvbemutató sorozat indul útjára, melynek végén 2017 tavaszra tervezzük a zenekar első lemezének megjelenését.

Kalimpa könyv

Kalimpa a bábszínház hőse! Mindenben ő a legjobb, amíg ki nem lép a kapun, és meg nem szűnik a bábszínház varázslata. Onnantól egy ügyetlen kisfiú, akinek mindent újra kell tanulnia küldetése során, hogy megszerezze a varázsfőzet összetevőit, és megmentse az öreg királyt. A mese olvasói vele együtt fejlődhetnek: Kalimpa minden fejezetben megtanul valamit – kúszni, mászni, futni, ugrani, egyensúlyozni, dobni. A gyerekek (és persze a szülők, pedagógusok) pedig minden fejezet után találnak sok-sok mulatságos, játékos feladatot, amelyek segítik a mozgásfejlődést, és így megalapozzák az iskolaérettséghez szükséges nagy- és kismozgások kialakulását. Kalimpa könyvében ősszekapcsolódik a MESE és a MOZGÁS.

Ha tetszett Varga Norberték ötlete, vállalkozása, lájkold és oszd meg, hogy mások is elolvashassák!

Hozzászólások