Anyuka, aki közösséget épít a kisgyermekkori angol nyelvi fejlesztés köré

Két kisgyermekemet nevelem magyarul és angolul.

Míra hároméves, Balázs nyolc hónapos, és mindketten úgy fognak felnőni, hogy természetes lesz számukra, hogy „idegen nyelvet” is hallanak és később beszélnek.

Fürész- Mayernik Melinda írása a HelloBaby! magazin Sikertörténet pályázatára

Észrevétlenül sajátíthatják el az angol nyelv ritmusát, hangzását, az alapvető szókincset és kifejezéseket mondókákon, dalokon, ölbeli játékokon és élményszerű tevékenységeken keresztül, anélkül, hogy magyar nyelvi fejlődésük hiányt szenvedne.

Angol szakos tanítóként láttam, hogy milyen sok nyelvtanuló küzd azzal, hogy meg kell szólalni angolul, gátlásosak és még a felnőttek többsége is inkább letagadja, hogy beszél angolul, ha egy külföldi útbaigazítást kér tőle. Az iskolában a nyelvet a gyerekek, tízéves kor fölött valóban tanulják, míg számtalan kutatási eredmény bizonyítja, hogy tízéves kor előtt nyelvelsajátítás során, az anyanyelvükhöz hasonló módon „szedik fel” a nyelv alapjait a kicsik. Tudtam, hogy ha megszületnek a gyerekeim, akkor saját magam fogom kézbe venni a nyelvi fejlesztésüket, hogy ők szívesen és bátran beszéljenek majd angolul, és ne kínszenvedés legyen számukra a nyelvtanulás, hanem öröm!

Számos tévhit és mendemonda kering még mindig a korai nyelvoktatás körül, Magyarország még mindig gyerekcipőben jár, nyelvtanárok és pszichológusok is ellenzik, holott számos helyen tudják a világon, hogy a kicsi korban megkezdett nyelvi fejlesztésnek mennyi előnye van, gondoljunk csak a kétnyelvű családokra. A saját gyermekeimmel való tapasztalatok, élmények, és a hozzám járó szülők és kicsik nyelvi fejlődését mutató eredmények arra ösztönöztek, hogy teljes vállszélességgel kiálljak a korai nyelvi nevelés ügye mellett, küldetésemnek tekintem, hogy segítsek a hozzám hasonlóan gondolkodó, de még bizonytalan anyukáknak abban, hogy ők is meg tudják valósítani otthon, mert képesek rá!

Nagyon büszke vagyok arra a közösségre, amely rövid idő alatt az Angol Kalauz – Kisgyermekkori angol nyelvi nevelés „márka” körül kialakult. Tagjai egymást támogatva tesznek gyermekeik jövőjéért. A blogon található rengeteg ingyenes letölthető segédanyag, mondókák, heti tervezetek, szólisták és videós segítség ahhoz, ami a játékos otthoni angolozáshoz szükséges, így az is belevághat, akinek kicsit hiányosabb az angoltudása. A hasonszőrű  anyukák egy zárt közösségben is megoszthatják egymással élményeiket, tapasztalataikat és esetleges félelmeiket.

Az Angol Kalauz program ma már olyan népszerű, hogy több helyszínen lehet részt venni az egyedi módszertannal kidolgozott babaangol foglalkozásokon, melyet magasan képzett oktatók tartanak, és a 40 perces foglalkozáson túl az otthoni angolozásban is segítséget kapnak a szülők. A program óvodásokra kidolgozott moduljai is elérhetők már az országban több óvodában is.

A program szerves része a British Council Családi angol programja által ajánlott Angol kalauz a mondókák világába című könyvem, mely Magyarországon egyedülálló gyűjtésben tartalmaz közel 300 mondókát és gyerekdalt, valamint gyakorlati tanácsokkal látja el az otthoni angolozásban segítséget keresőket. A Tappancs és Tudorka magazinokban megjelenő angol nyelvű írások, illetve az online tanfolyamok azokat a szülőket segítik, akik valamiért nem jutnak el személyesen babaangol foglalkozásra.

Különösen büszke vagyok azokra a sikerekre, amelyeket a két kisgyermekemnek köszönhetek, hiszen velük együtt fejlődöm én is, együtt tanulok velük és így tudom megosztani a tapasztalataimat a többi szülővel is! Inspirálnak és további ötletek kitalálására ösztönöznek az otthoni angolozások során. Nagyon boldog vagyok, amiért a családom is támogat ebben, és a háttérből segítenek, nélkülük nem menne!

Hálás vagyok a sok pozitív visszajelzésért, amiket egy-egy tanfolyam vagy segítő bejegyzés, videó után kapok, mert sikerült otthon is kipróbálni a kicsikkel és olyanok lehetünk, mint egy nagy család! Minden nap motiválhatjuk egymást a gyerekek eredményeivel, egy-egy kedves videóval, fotóval, ami a fejlődésüket dokumentálja, és olyan jóleső érzés, hogy szeretett gyermekünk egy második nyelven is örömmel tevékenykedik!

Ha tetszett Melinda története, lájkold és oszd meg Te is! Ha kedvet kaptál ahhoz, hogy Te is beküldj egy sikertörténetet nekünk, ITT OLVASHATOD EL a részleteket.

Hozzászólások