Lactateam- Szoptatás támogatás pécsi módra

Nap mint nap tapasztaljuk, hogy az édesanyáknak mennyire sokrétű tudásra van szükségük ahhoz, hogy meg tudjanak birkózni az internetről és a médiából feléjük ömlő ismeretek értelmezésével, a valóban hasznos információk kiválasztásával, és azok gyakorlati alkalmazásával. Nagyon kevés olyan szervezet létezik, ami szakmailag magas színvonalon és kereskedelmi érdekektől mentesen támogatja az újdonsült anyákat. Talán épp az egyik legérzékenyebb témában, a szoptatásban és a szoptatás során felmerülő nehézségekben nyújt segítséget a pécsi Lactateam.

-Hogy mitől sikertörténet a Lactateam?
A Lactateam öt olyan nőt fog össze, akik nem csak magánéleti, hanem szakmai szempontból is kiteljesedtek az anyaságuk által. Mindannyiunkat a saját története és élményei ösztönöztek arra, hogy a saját szakterületünkön belül aktívan szerepet vállaljunk a szoptatás támogatásában, és hogy hosszútávon pozitív változások előidézői lehessünk.

-Mikor és hogyan alakult ez a csapat? – kérdezem az egyik alapítótagot, Kutasné Dr. Somoskői Zsuzsannát, aki orvos, speciális babahordozási tanácsadó és jelenleg IBCLC (nemzetközi vizsgával rendelkező laktációs szaktanácsadó) hallgató, civilben pedig három gyermek édesanyja.

-2014-ben találkozott össze néhány édesanya, akik szívügyüknek érezték, hogy másoknak is segítsenek azzal, hogy átadják a saját gyermekeik szoptatása során szerzett ismereteiket. Kezdetben egymás támogatása, a tapasztalatok megosztása és az egyre magasabb szakmai képzettség megszerzése volt a cél. Később rájöttünk, hogy az édesanyákkal való személyes kapcsolattartás feladatait közösen megosztva hatékonyabban tudunk dolgozni.

-Milyen módon nyújtotok segítséget a hozzátok forduló édesanyáknak?

-A csoportban ketten laktációs szaktanácsadó hallgatók vagyunk és van köztünk önkéntes szoptatási segítő is. A képzésünk gyakorlati részeként munkát vállaltunk a Pécsi Szülészeti Klinikán, ahol önkéntesként a gyermekágyas anyákat és a bent fekvő várandósokat igyekszünk személyre szóló tanácsokkal segíteni a sikeres szoptatásban – válaszolja Zsuzsi – Ezen kívül havonta két szoptatás támogató klubot tartunk a város két különböző helyszínén, valamint a már működő ikres- és babahordozó- klubok mellett további tematikus baba-mama csoportok indítását tervezzük a környéken. Egyéni telefonos tanácsadást és e-mailes, segítségnyújtást is végzünk, és szükség esetén pedig a segítséget kérő családot otthonában is felkeressük.

Milyen módokon tudjátok még naprakész információkkal ellátni az érdeklődőket?– kérdezem Almási Edinát, aki természetgyógyász és kétgyermekes édesanya valamint a csapat motorja.

-Fontosnak tartom, hogy a személyes kapcsolat mellett online is folyamatosan elérhetőek legyünk. A Facebook és web-oldalainkon olyan tartalmakat osztunk meg, amik szakmailag hiteles források alapján próbálják a szoptatási alapismereteket érthetőbbé tenni az érdeklődők számára. A nyomtatott sajtóban is igyekszünk rendszeresen megjelenni, elsősorban a helyi, anyáknak és kisgyerekes családoknak szóló ingyenes kiadványok hasábjain. Ezen kívül immár harmadik éve mi szervezzük a Születés Hete Pécs rendezvénysorozat eseményeit, ahol a szülés, a várandósságra való felkészülés, a családdá válás, a babagondozás és természetesen a szoptatás témájában tartott nívós előadásokkal és műhelymunkákkal igyekszünk megismertetni az érdeklődőket a korszerű ismeretekkel. Szeretnék a szoptatás társadalmi elfogadását előmozdítani, ezért célunk, hogy a jövőben óvodákban, iskolákban, szülőknek szóló rendezvényeken előadásokkal, játékokkal is megjelenjünk.

-Személyesen miben találtad meg a szoptatás támogatásban a feladatodat?

-Természetgyógyászként meggyőződésem, hogy az anya teste nagyon ritka kivételektől eltekintve képes a babája kihordása után annak a táplálására is. Mégis túl sok anyával találkozunk, akik úgy vélik, a szoptatás sikeressége genetika, vagy még rosszabb esetben pusztán szerencse kérdése. Manapság nagyon elszakadtunk a természettől, a természetes megoldásoktól. Ha újra megismerjük a testünk működését, sokkal magabiztosabbak leszünk a szervezetünk, az ösztöneink jelzéseivel kapcsolatban is. Sok hozzám forduló kliens küzd olyan régről magában hordozott gátlásokkal, amelyeket átbeszélve, feloldva sokkal természetesebben és hatékonyabban tudnak a saját testükben zajló folyamatok, a gyermekvállalás, vagy a szoptatás felé fordulni.

-Nati, te fotós vagy. Hogyan kezdődött a kisbabás anyukákkal, a szoptatás támogatással való kapcsolatod?

-Profi fotósként sokszor hívtak újszülött babákhoz, majd egyre többször volt lehetőségem születéseket is megörökíteni. Ezeken az alkalmakon óhatatlanul a család legbelső életébe nyerhettem bepillantást és kétgyermekes anyaként néha azon kaptam magam, hogy olthatatlan vágyat érzek, hogy a kamera mögül kilépve segítsek az anyáknak akár a szülés körül, akár a szoptatásban. Mostanra elmondhatom, hogy hivatásos dúla és önkéntes szoptatási segítő is lettem – válaszolja Hubay-Németh Natália

-Hogyan látod a szülés körüli támogatás jelentőségét a későbbi szoptatási gyakorlatra nézve?

-Nagyon fontos, hogy az anyák tudatában legyenek, hogy mi történik majd velük és bennük a szülés során biológiai- és lelki szempontból egyaránt. Sokan teljesen felkészületlenül kerülnek a szülőszobára, kizárólag az orvosi stábra bízva a szülésük levezetését. Sajnos még mindig sok az olyan beavatkozás, ami veszélyezteti a sikeres szoptatás elindulását. Nehéz egy váratlan helyzetben tájékozott döntést hozni,ilyenkor jól jöhet néhány bíztató szó, egy kis támogatás. Hogy minél több édesanyának legyen lehetősége előre felkészülni a szülésre és a szoptatásra, tanfolyamokat szervezünk ezekben a témákban, ahol néhány fős kiscsoportos beszélgetésben lehetőség van a tévhitek eloszlatására.

– Mik a Lactateam távlati tervei?

– Egyetemi oktatóként rövid távú célom egy laktációspecifikus választható egyetemi kurzus elindítása, melynek elemeit fokozatosan integrálni lehetne az alapképzésbe is- válaszolja Dr. Mikó- Baráth Eszter, aki orvos, valamint IBCLC hallgató és két gyermek édesanyja. – Hosszú távon szeretnénk a pécsi orvos-, és egészségügyi képzésekben a laktációval kapcsolatos korszerű szakmai ismereteket is meghonosítani, hogy az egészségügyi szakemberek egyre hatékonyabban segíthessék a várandós és szoptató anyákat.
Ezen kívül szívügyünk, hogy segítsük a koraszülött intenzív osztályok ápoltjait és édesanyáikat a saját anyatejjel való táplálás csodájában is, ami bizonyítottan hatékonyan csökkenti a koraszülött babákat gyakran sújtó súlyos szövődmények, mint például a bélelhalás kockázatát. Ennek érdekében igyekszünk a tejleadást is népszerűsíteni, ennek jelentőségéről és módjáról szakszerű információkat nyújtani. Szeretnénk, ha pár éven belül Pécs is büszkélkedhetne egy Laktációs szakambulanciával.

A csoport tagjaként úgy érzem, írásaimmal és szervezőmunkámmal igyekszem támogatni ezt a nemes ügyet.
Már anyaként szembesültem azzal, hogy a szoptatással kapcsolatban mennyi alaptalan tévhit gyökeresedett meg az orvostudományban, és szűkebb hivatásomban a fogorvoslásban. Munkám során igyekszem megnyugtatóan eloszlatni a téves képzeteket a szoptatás és az anyák fogainak állapotának összefüggéseiről, a szoptató édesanyák fogorvosi ellátásának lehetőségeiről és a szoptatásnak a kisgyerekek fogaira gyakorolt hatásairól.
Fontosnak érzem a hozzátáplálás egészséges módjának a népszerűsítését is, hogy a természetes ízek domináljanak a babák étrendjében is. Sokan hozzátáplálás alatt még mindig az anyatejről való leszoktatást értik, amit eleve magas szénhidráttartalmú, édes tápszerekkel kezdenek meg. A túlzott édesítés és a tapadós rágcsák gyakrabban vezetnek fogászati problémákhoz, mint a hosszan tartó szoptatás.
Végül szeretném a hálám kifejezni ezeknek a csodálatra méltó embereknek, akik a családjuk és a civil életük mellett más anyák támogatását tekintik élethivatásuknak. Büszke vagyok rá, hogy magam is a csoport tagja lehetek.

Dr. Zeller Zsófia, fogszakorvos, babahordozási tanácsadó, édesanya és Lactateam-tag írása a HelloBaby! magazin Sikertörténet pályázatára

Tetszett a Lactateam sikertörténete? Akkor lájkold és oszd meg Te is! Jó volna, ha minél több városban elindulnának hasonló kezdeményezések! Küldd be Te is a sikertörténeted!

FotóK: Németh-Hubay Natália

Hozzászólások