Ami a legtöbb édesanyát kiborítja a gyermekágy idején

1. Vajon eleget szopott, eleget aludt, eleget ürített-e a kisbabád?

Legyen kéznél szoptatási tanácsadó telefonszáma, vagy a La Leche Liga elérhető tanácsadóinak listája! Ha még szülés előtt állsz, felkészülhetsz speciálisan a szoptatásra is, meglátod, nagy hasznát veszed majd az információknak és kevésbé akadsz fenn egy-egy helyzeten.

2. Még a zuhanyozásig sem jutottál el, nemhogy a felöltözésig. Mikor fogsz tudni végre elmosogatni?

Fogadd el, hogy az első hetekben éppen elég nagy feladat a kicsi testközelben gondozása, szoptatása! Ezzel ugyan eleinte el is megy az egész nap, de nem lesz így örökké. Kérj segítséget a kisebb-nagyobb házimunkákhoz, bevásárláshoz! Légy türelemmel: az első hetek hamar elrepülnek és hamarosan újra kezedbe veheted azokat a szálakat, amelyek fontosak számodra. De azért jobb, ha valamelyest engedsz a saját magaddal szemben támasztott elvárásokból.

3. A tested egyáltalán nem úgy néz ki, mint a fitt és csinos sztároké szülés után másnap.

Nem, a szülés utáni hetekben tényleg nem lesz manöken alkatod. A hasadból megszületett a baba, az izmoknak pedig még hónapokra lesz szükségük ahhoz, hogy visszaerősödjenek. A hosszanti hasizmok rendszerint alaposan megnyúlnak, s emiatt jó ideig úgy nézhet ki a hasad, mintha még babát várnál. Ez akár független is lehet attól, maradtak-e rajtad plusz kilók. Fontos, hogy szoptatás mellett is egészséges, sokoldalú táplálkozásra kell törekedned. A szoptatás miatt semmilyen ételcsoportról sem kell lemondanod, a K-betűsökről sem. Inkább segítsd elő, hogy kiürült raktáraid természetes forrásokból töltődhessenek fel! Inkább a hizlaló, cukrot és fehér lisztet tartalmazó ételeket kerüld, azoknak nem sok hasznát veszi a szervezeted.

4. A babagondozásról-gyereknevelésről mindenkinek van véleménye, jó tanácsa. Ráadásul biztosan egymásnak ellentmondó.

Igen, ez így van. Jó, ha hozzászoksz, hogy meg kell védened a határaidat. A te gyereked a te felelősséged! Jó, ha kiválasztod azokat a szakembereket, akiket hitelesnek tartasz és adsz a véleményükre. A többieknek pedig finoman, de határozottan jelezd: ez a te döntésed, elfogadod, hogy ő mást gondol valamiről, de cserébe tartsa tiszteletben a tiédet is. Hasznos lehet az édesapára bízni a kényes helyzeteket.

Forrás: Hellobaby! archívum

Olvasd el – Gyermekágy – 6 hét regenerálódás – vagy mégsem? Hellobaby! összeállítását ITT!

Legyél Te is rendszeres olvasónk! ITT http://hellobaby.hu/index.php/hellobaby-magazin-elofizetes fizethetsz elő a HelloBaby! magazinra, amely kéthavonta jelenik meg.

Honlapunkra is érdemes rendszeresen visszalátogatnod, ha megbízható információkra van szükséged.

Hozzászólások