Az elemi erő: a vajúdás

Félünk tőle, és számtalan kérdés kavarog a fejünkben: milyen is a szülési fájdalom, mikor kezdődik, mennyi ideig tart, és egyáltalán: miért is fáj olyan nagyon? Íme, a válaszok!

A vajúdást semmilyen más fájdalommal nem lehet összehasonlítani. A szülési fájdalmaknak az a feladatuk, hogy életet teremtsenek – minden fájással közelebb kerülünk babánkhoz. A legtöbben félnek a vajúdástól, a fájdalmaktól, többek között azért, mert eddig számukra ismeretlen területen kell majd helytállniuk. Szülés előtt rengeteg kérdés kavarog az első gyermeküket várók fejében – nekik szeretnénk segíteni azzal, hogy válaszolunk a vajúdással kapcsolatos leggyakrabban feltett kérdésekre.

Mi a fájás?

A fájásokat a méhizomzat összehúzódása okozza – a méhet behálózó hosszanti és átlós izomzat felülről lefelé haladó irányban összehúzódik, és teljes erejével próbálja kitolni a babát. A szülési fájások segítségével a baba az anya medencéjében egyre lejjebb és lejjebb kerül, miközben a méhszáj folyamatosan visszahúzódik. Minél lejjebb csúszik a fejecske, minél inkább nyomja a méhszájat, annál hevesebben jönnek a fájások. Ezt a folyamatot segítik a medencefenék izmai és a hasüregben a méhet rögzítő szalagok is. A vajúdás rengeteg energiát emészt fel, a méhizomzat elfáradhat, ennek jele például, ha remegni kezdenek a kismama lábai.

Hogyan veszem észre, hogy elkezdődött?

Nem valószínű, hogy a szülés időpontjának közeledtét először fájások jelzik majd. Sok más jele is van annak, hogy a baba kifelé készülődik. A méhet zárva tartó nyákdugó például már 3-4 nappal a várva várt időpont előtt távozhat, ez általában kis vért is tartalmaz. Másik egyértelmű előjel a burokrepedés: a szülések egytizede a magzatvíz elfolyásával indul. A szülési fájás egyébként a legtöbb nő számára semmivel sem összehasonlítható érzés – közben nehéz bármi másra koncentrálni.

Minden nő ugyanazt érzi?

A szülési fájdalmakat mindenki más-más helyen (alhasban, a keresztcsont környékén, a lágyéknál vagy mélyen lent a hüvelynél) és különböző intenzitással (nyomás, égetés, szúrás) érzi. A fájások helye a szülés folyamán is változhat. Amennyiben a fájdalmak már elértek egy bizonyos intenzitást, úgy a test önmagán segít azzal, hogy fájdalomcsillapító endorfint termel – ez a magyarázata annak, ha valaki az erős összehúzódások ellenére sem érez iszonyatos fájdalmat.

Mennyi ideig tart ez az egész?

Még a legtapasztaltabb bába sem tudja előre megmondani, pontosan meddig tart a szülés. A babának kb. 10 centiméter hosszú szakaszt kell megtennie édesanyja medencéjében – a fájások segítségével, lépésről lépésre, óvatosan halad előre. Átlagosan egy órát számolhatunk centiméterenként. Első gyermek esetén ez tehát átlagosan 12-14 óra, míg a másodiknál általában már valamivel gyorsabban megy. A méhszájnak kb. 10 centiméteresre kell kitágulnia ahhoz, hogy a baba feje átférjen rajta. A kitolási szakasz hossza is függ attól, hogy hányadik gyermeket szüli az édesanya, és előre azt sem lehet megjósolni, hány tolófájásra lesz szükség ahhoz, hogy a baba kicsusszanjon. A fájások feladata a szüléssel nem ér véget: kb. negyedórával később „megszületik” a méhlepény is, majd pár napon keresztül az ún. utófájások gondoskodnak arról, hogy a méh izomzata ismét összehúzódjon.

Mikor induljak a kórházba?

Akkor érdemes elindulni, ha már hosszabb ideje (kb. két órája), rendszeres időközönként (5-10 percenként) jelentkeznek a fájdalmak. Persze előbb is el lehet indulni, ha a kismamát az megnyugtatja.

A megindított vajúdás gyorsabb?

A fájások ez esetben gyorsabban és hevesebben követhetik egymást, ettől azonban nem feltétlenül lesz gyorsabb a szülés.

Mi történik, ha leállnak vagy lecsökkennek a fájások?

Ez normális jelenség, ami nem a szülési folyamat megállását jelenti. Lehet, hogy a méh izomzata kimerült vagy a babának van szüksége egy kis pihenőre. Türelemmel kell lenni és várni, esetleg erőt gyűjteni.

Melyik pozíció segíti a szülés előmozdítását?

Függőleges helyzetben a gravitáció is segíti a gyermek világra jöttét – azonban csak akkor, ha a fejecskéje szépen beékelődött és a szívhangjai is rendben vannak.  Abban a szakaszban, amikor a méhszáj már körülbelül nyolc centiméterre tágult, az oldalfekvés segíthet, méghozzá azon az oldalon, ahol a baba háta helyezkedik el.

Forrás: Hellobaby! archívum

Olvasd el – Top 10 kérdés a szülésről Hellobaby! összeállítást ITT!

Legyél Te is rendszeres olvasónk! ITT http://hellobaby.hu/index.php/hellobaby-magazin-elofizetes fizethetsz elő a HelloBaby! magazinra, amely kéthavonta jelenik meg.

Honlapunkra is érdemes rendszeresen visszalátogatnod, ha megbízható információkra van szükséged.

Hozzászólások