A lázgörcs

Ennél ijesztőbb jelenetet nehezen lehet kitalálni. A lázas gyerek összeesik, teste, végtagjai rángatóznak, nem reagál semmire. A roham után pedig kimerülten elalszik.

A lázgörcs fél éves és hat éves kor között fordul elő, többnyire ártalmatlan jelenség. Ám nem szabad elsiklani fölötte, akinek egyszer is volt lázgörcse, annak mindenképpen javasolt a neurológiai, belgyógyászati kivizsgálás.

Bár a görcs lázas állapotban jelenik meg, sajnos nem lehet megelőzni lázcsillapítással. Az, hogy a gyereknek már volt egyszer lázgörcse, nem ok arra, hogy a legközelebbi betegségnél már hőemelkedés esetén is adjunk lázcsillapítót!

Mégis, mit tehet ilyenkor a szülő?
Fontos információ az orvos számára, ha tudjuk, meddig tartott a görcs – pillantsunk az óránkra az elején és a végén. Közben hozzuk a gyermeket oldalfekvő helyzetbe, és távolítsunk el a körülötte lévő területről mindent, amibe megütheti magát. Tegyünk a feje alá párnát, vagy valami puha tárgyat, ami megvédi. Soha ne próbáljunk semmit a szájába erőltetni! Ha ez a gyermek élete első lázgörcse, mindenképp hívjunk orvost!

Mentőt kell hívni, ha a roham öt percnél tovább tart. Akkor is, ha a gyerek nehezen vesz levegőt, szája körül elkékül. Természetes, hogy sürgős orvosi segítség kell fejsérülés esetén.

A lázgörcs ismétlődhet. Az orvos felkészíti a szülőket arra, hogy hogyan kezeljék a további eseteket, és mikor kell azonnal segítségért fordulni.

Szerencsére a kisgyermekkor végére a lázgörcs esélye is minimálisra csökken.

Forrás: Hellobaby! archívum

Olvasd el – Lázcsillapítás – képben vagy róla? Hellobaby! összeállítást ITT!

Legyél Te is rendszeres olvasónk! ITT http://hellobaby.hu/index.php/hellobaby-magazin-elofizetes fizethetsz elő a HelloBaby! magazinra, amely kéthavonta jelenik meg.

Honlapunkra is érdemes rendszeresen visszalátogatnod, ha megbízható információkra van szükséged.

Hozzászólások