Láz – Amikor orvost kell hívni

A láz jelezhet ártalmatlan betegséget, sőt egyszerű oltási mellékhatás is lehet. Önmagában nem ok arra, hogy azonnal orvost, vagy mentőt hívj, vagy rohanj az ügyeletre.

Ám vannak olyan esetek, amikor mindenképp orvosra van szükség.

  • Ha a baba három hónaposnál fiatalabb, és 38°C feletti láza van, vagy három és hat hónap közötti, és 39°C fölötti értéket mérsz.
  • Orvosra van szükség, ha a gyerek a kiszáradás tüneteit mutatja: száraz a szája, lepedékes a nyelve, karikás a szeme, ha sír, nem könnyezik, alig pisil. Kínáld sűrűn folyadékkal, ha még szoptatott baba, tedd mellre minél többször!
  • Ha a bőrön bevérzést tapasztalsz, hívj orvost. A „bőrvérzést” úgy tudod megkülönböztetni egyszerű rovarcsípéstől vagy kiütéstől, hogy egy teljesen átlátszó üvegpoharat szorítasz a felületre. Ha elhalványodik, nincs gond, ha piros marad, komoly betegség tünete lehet.
  • Fordulj orvoshoz, ha a gyerek nem ébreszthető, vagy csak kis időre „tér magához”, de hamar visszaalszik.
  • Akkor is orvost kell keresni, ha a gyerek általános állapota tovább rosszabbodik, vagy, ha a láz három napon belül nem múlik el.
  • Ha új, szokatlan tünetek jelennek meg, hívd fel gyerekorvosotokat. Hívd fel akkor is, ha rossz megérzéseid vannak, ha úgy érzed, nem stimmel valami, „ez a gyerek nem így szokott beteg lenni”.
  • És természetesen hívj orvost lázgörcs esetén.
Forrás: Hellobaby! archívum

Olvasd el – Lázcsillapítás – képben vagy róla? Hellobaby! összeállítást ITT!

Legyél Te is rendszeres olvasónk! ITT http://hellobaby.hu/index.php/hellobaby-magazin-elofizetes fizethetsz elő a HelloBaby! magazinra, amely kéthavonta jelenik meg.

Honlapunkra is érdemes rendszeresen visszalátogatnod, ha megbízható információkra van szükséged.

Hozzászólások