Hogyan kezelhetjük a rotavírus-fertőzést?

A rotavírus-fertőzésnek oki kezelése nincs, csak tüneti terápia lehetséges.

Ennek lényege és legfontosabb eleme az elveszített folyadék és ásványi anyag pótlása. Javasolt, hogy mindenképpen mérjük és írjuk le, hogy mennyi folyadékot adtunk a gyermekünknek.
A szájon keresztüli folyadékpótlásra a legalkalmasabb a gyógyszertárakban kapható úgynevezett orális rehidráló folyadék, amely tartalmazza a szervezet egyensúlyához szükséges ásványi anyagokat és sókat. Óvakodjunk a magas cukortartalmú folyadékoktól és a szénsavas üdítőktől, mert cukortartalmuk révén tovább fokozhatják a hasmenést. A hányás és a láz tovább súlyosbíthatja a folyadékveszteséget, és megnehezíti a folyadékpótlást. Hányás esetén kortyonként, néhány perc szünetet tartva próbáljuk meg pótolni a folyadékot.

Amennyiben a folyadékpótlás otthon nem oldható meg, vagy lényegesen nagyobb a hányással, hasmenéssel, láz miatt elveszített folyadékmennyiség, mint a bevitel, akkor kórházi felvétel, infúziós kezelés megkezdése válhat szükségessé.

A hányáscsillapító gyógyszerek bágyadttá, aluszékonnyá tehetik a kisgyermeket, ami tovább nehezíti az itatását. A láz csillapítására recept nélkül kapható láz- és fájdalomcsillapító gyógyszereket adhatunk az előírt adagolásnak megfelelő mennyiségben vagy az orvos utasítása alapján.

Mivel a vírus a széklettel ürül, ezért székletfogó, hasfogó gyógyszerek adása sem javasolt.

A szoptatást ne hagyjuk abba. Az anyatej segíti a bélflóra helyreállítását, tartalmaz anyai ellenanyagokat, gyorsan felszívódó ásványi anyagokat és cukrokat.

Forrás: rota.hu

Olvasd el – Rotavírus: tények és tévhitek Hellobaby! összeállítást ITT!

Legyél Te is rendszeres olvasónk! ITT http://hellobaby.hu/index.php/hellobaby-magazin-elofizetes fizethetsz elő a HelloBaby! magazinra, amely kéthavonta jelenik meg.

Honlapunkra is érdemes rendszeresen visszalátogatnod, ha megbízható információkra van szükséged.

Hozzászólások