Vitamint a kismamának! Na de milyet?

Az egészséges táplálkozás a legjobb módja annak, hogy várandósan is megfelelő és elegendő vitaminhoz és ásványi anyaghoz juttasd a szervezetedet. A kiegyensúlyozott, minden táplálékcsoportból megfelelő mennyiséget és lehetőleg minél kevésbé feldolgozott nyersanyagok formájában tartalmazó ételek fogyasztása azonban rendszerességet, körültekintést, azaz időt és energiát kíván.

Szerző: Csörgő Andrea perinatális szaktanácsadó

Napjainkban sok babát váró nő dolgozik a terhessége idején és nehezen szakít plusz időt a táplálkozására. Ezért aztán, no meg azért is, mert a reklámok és információs anyagok, honlapok már evidenciaként tekintenek arra, hogy erre szükség van, a gyermeket váró édesanyák többsége szed különböző vitaminokat, táplálékkiegészítőket. Mivel ezek összetételében lényeges különbségek lehetnek, nem árt tájékozódni, melyik mit nyújt.

Miért érdemes szedni?
Egyes kutatások azt mutatják, hogy segítségükkel megelőzhetők bizonyos fejlődési rendellenességek, illetve az ilyen táplálékkiegészítőket, vitaminokat szedő édesanyák magzatai jobban fejlődnek, gyarapodnak a kilenc hónap alatt. Ugyanakkor más szakértők arra mutatnak rá, hogy a fenti eredmények nem tárgyalják részletesen az összefüggést az eredmény és az okok-okozatok között, vagyis nem egyértelmű az összefüggés a magzati fejlődés és a szerek szedése között. Azokat a vizsgálatokat pedig, amelyek a szedés mellett érvelnek, elsősorban alacsony jövedelmű országokban végezték, ahol az anyák nagy számban alultápláltak és hiánybetegségekben szenvednek. Az azonban egészen bizonyos, hogy az anya jól tápláltságának, egészségének hatása van a születendő gyermek egészségére.

Miben különböznek a kismamavitaminok más hasonló készítményektől?
A kismamáknak szánt vitaminok több vasat és folsavat tartalmaznak, mint a többi, felnőtteknek készültek. A leginkább bizonyítható előnyök a folsav szedéséhez kapcsolódnak. Ennek oka, hogy a folsav (400μg) szedésével megelőzhetők a velőcsőzáródási rendellenességek (nyitott gerinc, agykoponya hiány), a vas pedig segíti a baba növekedését és fejlődését, illetve megelőzi a vérszegénységet. Egyes esetekben, például ha valakinek a családjában, vagy a korábbi terhességeiben előfordult már velőcsőzáródási rendellenesség, akkor javasolt nagyobb mennyiségű folsavat – akár 5 milligrammot – szedni a tervezett terhesség előtt és alatt.

Milyen más tápanyagoknak van még kiemelt jelentősége?
A folsav és a D-vitamin pótlásának kimutatható előnyein túl a többi vitamin és ásványianyag tekintetében a kutatási eredmények már nem egyértelműek. Nehezen választható el hatásuk attól a körülménytől, hogy kifejezetten jól táplálkozó édesanyákat és babáikat vizsgálták.
A készítmények közül tehát elsősorban pénztárca és ízlés dolga, hogy melyiket választod.
Szempont lehet, hogy a kiválasztott tabletta tartalmaz-e omega3 zsírsavat. Amennyiben nem fogyasztasz halat, vagy más omega3 zsírsavban gazdag táplálékot, akkor a vitamin mellett érdemes erről is kiegészítővel gondoskodni, az ugyanis az elősegíti a baba agyának fejlődését.
Fontos lehet még a kalcium és a D-vitamin (10ng) is, különösen a harmadik trimeszterben, amikor a csontok a legnagyobb ütemben növekednek és erősödnek.

Hogyan válassz az egyes márkák közül?
A várandósoknak szánt vitaminok minden gyógyszertárban kaphatók. Választani aszerint tudsz közülük, hogy melyik tartalmazza az ajánlott mennyiségben a folsavat, D-vitamint, kalciumot és vasat.
A rutinszerű vaspótlásról azonban eltérőek a kutatási eredmények, az angol Nemzeti Egészségügyi Minőségbiztosítási (NICE) Intézet ajánlása például nem tartja szükségesnek a rutinszerű vaspótlást az emésztőrendszerre gyakorolt mellékhatások kockázatai miatt, amelyek nagyobbak, mint a várt előnyök.
Kereshetsz olyan készítményt, amelyik egyúttal D-vitamint, C-vitamint, A-vitamint, E-vitamint, illetve cinket és a rezet is tartalmaz.
Dönthetsz úgy is, hogy külön csak a folsavat veszed, és a harmadik hónaptól szedsz más készítményt.
Ne felejtsd el, hogy a terhességi vitaminok kiegészítője az egészséges táplálkozás, a vitaminok szedése nem helyettesítheti azt és nem feltétlenül biztosítják 100 százalékban a szükségletet!

Mikor kezdd a vitamin szedését?
Ideális esetben már a várható fogamzás előtt, ugyanis baba velőcsőve, amelyből az agy és a gerincvelő lesz, az első hónapban fejlődik, amikor talán még nem is tudod, hogy terhes vagy,.
Néhány országban a népesség nagy része által fogyasztott élelmiszereket (lisztet, kenyeret) dúsítják folsavval, így a gyermeket tervező (vagy nem tervező, de potenciálisan megtermékenyülő) nők mindegyike hozzájut a szükséges adaghoz. Magyarországon nem dúsítják az élelmiszereket folsavval.

Mennyi ideig ajánlott a szedése?
Szedheted a kilenc hónap során végig, sőt, szülés után is. Különösen, ha arra számítasz, hogy nem fogsz tudni figyelni a táplálkozásodra a gyermekágy idején. A szoptatás idejére hasonló irányelveket kell követni. A tejed minősége nem függ a tápláltságodtól, vizsgálatok azt bizonyítják, hogy az anyatej összetevői lényegesen nem különböznek a világ más-más táján élő, eltérő tápláltságú nők esetében. Ugyanakkor a hiánytüneteket figyelni kell, és azok meg is előzhetők.

Nagyobb baba fog születni?
A vaspótlásnak gyakori mellékhatása a székrekedés, aminek elkerülésére ügyelni kell a folyadékbevitelre, a rostdús táplálkozásra és a napi rendszerességű fizikai aktivitásra. Ha mindezek ellenére a tünetek nem javulnak, akkor fordulj orvosodhoz, aki más lehetőséget kínálhat.
Akár maga a táplálékkiegészítő, akár az adalékanyagok, amelyeket a tabletta tartalmaz, kiválthatnak allergiás reakciót, amelyek közül leggyakoribb a bőrtünet. Ezek előfordulása azonban nem túl gyakori.
Az a tapasztalat, hogy hatásukra a várandós édesanya nagyobb súlytöbbletre tesz szert, vagy a baba születési súlya számottevően megnövekszik hatására, nem bizonyított. Elképzelhető, hogy az étvágy növekedésén keresztül lehet ilyen hatásra számítani, ám ez nem közvetlenül a tablettáknak tulajdonítható, hanem a nagyobb kalóriabevitelnek.

A választék
Magyarországon jelenleg közel húsz kismamáknak ajánlott vitamin és táplálékkiegészítő kapható. A legtöbb készítmény közülük tizenegy-tizenöt vitamint és közel tucatnyi ásványianyagot tartalmaz.
Vitaminok területén nem nagy az eltérés az egyes gyártók termékei között, egyedül a B-vitaminokat nem tartalmazza mindegyik. Nagyobb már a különbség a nyomelemek és ásványi anyagok tekintetében: van ugyanis, amelyik kizárólag csak jódot tartalmaz, némelyik készítmény pedig 10-12 félét is felmutat az alkotóelemek között. Ha pajzsmirigy betegséged van, egyeztess a kezelőorvosoddal, hogy számodra ajánlott-e a jódtartalmú vitaminkészítmény szedése, és ha igen, mekkora mennyiségben. Omega3 zsírsav csak egy-két termékben van. Választani annak alapján is tudsz, hogy egyetlen fajtát szeretnél végig szedni, vagy minden trimeszterben másikat, azt, amelyik az aktuális igényeknek éppen megfelel.

Mennyibe kerül?
A havi adag ára 2500 és 4500 Ft (ez napi 80-150 Ft-ot jelent) között mozog, de természetesen vannak ennél sokkal drágábbak is. A legolcsóbb megoldás, ha folsavat, D-vitamint, kálciumot – és ha szükséges vasat – külön készítményben szedsz a szükségletnek megfelelően.
Alig néhány kismamavitamin kapható azonban egészségpénztárra közülük, ezért ha így szeretnél fizetni, kérdezz rá a patikában vásárlás előtt!

Megjelent a HelloBaby! magazin 2016. augusztus-szeptemberi számában. Legyél Te is előfizetőnk!

Hozzászólások