Jó szex várandósan?

Pocakosan a szex sokak számára igazi hullámvasút: egyik percben tombol a vágy, másik percben taszít a szex gondolata? Félsz, hogy árt a babának? Ha nem is tűnik úgy, a szex és a másállapot nagyon is megfér egymás mellett. Persze, csak ha te is akarod.

Míg a várandósság elején a nemi vágy helyett jellemzően fáradtság és a hányinger uralkodik el a kismamákon, addig a kilencedik hónap környékén már a méretes pocak és az esetlenség érzése tartja őket távol a szextől. A hormonműködés az egész terhesség során „bekavarhat” – sok kismama arról számol be, hogy egyik pillanatban legszívesebben örökre kitiltanák párjukat az ágyból, a másik pillanatban fergeteges pásztorórákra csábítanák el. Miért van ez így?

Jön, megy a szexuális kedv

A terhesség első heteiben mélypontra kerülhet a libidó, ugyanis a test ösztönszerűen inkább azzal van elfoglalva, hogy fenntartsa a terhességet. A harmadik hónaptól jellemzően visszatér a szexuális kedv, és a pocak sem korlátoz még a mozgásban. Az utolsó trimeszterben a test már a szülésre készül, a kismamák így kevésbé kívánják az együttlétet, és a kényelmes szex-pozitúrák megtalálása sem egyszerű ilyenkor. E folyamatokat a hormonok irányítják, ám minden terhesség más, így a várandósok nemi vágya is egyénenként eltérhet.

No para

Sok kismamát a félelmek tartják távol a nemi élettől – aggódnak, nehogy a szex ártson a magzatnak. Veszélyeztetett várandósság esetén valóban kockázatos lehet az aktus, így ekkor mindenképpen az orvosra kell hallgatni, és ha ő azt mondja, akkor kerülni kell a szeretkezést. Egészséges terhesség esetén azonban, egészen a szülésig, zavartalanul élhetünk házaséletet – persze, csak ha van kedvünk hozzá. A szeretkezés nem károsítja a babát, mert a méhnyak izmai, és a magzatvíz kellő védelmet nyújtanak.

A gyönyörteli összehúzódások nem ártanak, legfeljebb kicsit „megtornáztatják”, az anya kielégült oldottsága viszont megnyugtatja a magzatot.

A szex segíthet a szülés megindításában, ugyanis a spermában található prosztaglandin puhítja a méhnyakat.

Kényelmes szex

A régi, jól bevált misszionárius póz helyett érdemes inkább az alábbi pózokkal próbálkozni, amikor már nagy a pocak.

– Feküdjetek az oldalatokra úgy, hogy partnered mögötted legyen, így enyhébb lesz a behatolás.

– Lovagló pózban, azaz amikor te vagy felül, szabályozni tudod a gyorsaságot, a behatolás mélységét, és a hasadra sem nehezedik nyomás.

– Feküdj a hátadra az ágy szélén úgy, hogy térdeidet behajlítod, és talpadat az ágy peremére rakod. A párod veled szembe helyezkedhet, így – hiába hasonlít ez a póz a misszionáriushoz – a hasadra nem nehezedik súly.

– Térdelj a kanapéra úgy, hogy a hasad a támla felé nézzen, és támaszd meg magad a karjaiddal. Párod ebben a pózban hátulról hatolhat be.

 Mi lesz a szülés után?

Szülés után a természet azon „munkálkodik”, hogy ne essünk idő előtt újra teherbe (az ugyanis elvonhatja a figyelmet a megfelelő anya-gyermek kapcsolat kialakításáról, és fizikailag is nagyon megterhelő). Nem véletlen, hogy az orvosok hat hétig türelemre intik a párokat, a gyermekágyi időszakban ugyanis a cél inkább az, hogy a kismama szervezete regenerálódjon. Ezen idő alatt érdemes inkább azokkal az érzelmi kérdésekkel foglalkozni, amelyeket a babával járó változások idéznek elő.

Olvasd el – Szoptatás, szex és termékenység – cikkünket ITT!

Forrás: Vital Magazin

Legyél Te is rendszeres olvasónk! ITT http://hellobaby.hu/index.php/hellobaby-magazin-elofizetes fizethetsz elő a HelloBaby! magazinra, amely kéthavonta jelenik meg.

Honlapunkra is érdemes rendszeresen visszalátogatnod, ha megbízható információkra van szükséged.

Hozzászólások