Mérgezéses balesetek- ezekre figyelj, hogy megelőzd a bajt!

Kisbabánk cseperedésével időről időre újra kell gondolnunk, milyen veszélyek leselkedhenek rá otthonunkban és környezetünkben, valamint, hogy mit tudunk tenni a kivédésük érdekében. Írásunkban Dr. Bojszkó Ágnes, a Heim Pál Kórház Toxikológiai osztályának főorvosa tapasztalataival és szaktudásával segíti a HelloBaby! olvasóit a mérgezéses balesetekből származó sérülések megelőzésében.

Károlyi Nati interjúja

A legkisebbek védelmében

– Újszülött és kiscsecsemőkorban mérgezés minden esetben szülői figyelmetlenség miatt alakul ki: a fáradt, kialvatlan szülő leggyakrabban a D-vitaminos cseppentő üveget cseréli össze valamilyen vegyszerrel, pl. a köldökfertőtlenítő 70 százalékos alkohollal, felnőtt orrcseppel, a hasfájásra adható szirupot a szülő gyógyszerével. Ez megelőzhető, ha az újszülött minden gyógyszerét, ápolási termékét a többitől teljesen elkülönítve tároljuk A másik tévesztési lehetőség, ha a vízforralóba vízkőoldót teszünk, majd a másik szülő ebben készíti el a tápszert. Ennek megelőzése érdekében a vízforralóban álló vizet mindig cseréljük ki frissre – tanácsolja a doktornő.
– A csecsemő hat hónapos korától kezdve egyre jobban érdeklődik környezete iránt, az ágya fölött lógó szobanövényeket, virágokat, leveleket kézbe veszi, meg is kóstolja. A gyermek ágya környezetében ne tartsunk szobanövényeket és gyógyszert, vegyszert tároló szekrénykét.
-Kisdedkorban leggyakoribbak a véletlen gyógyszermérgezések, és az áramütés. Ez utóbbira többnyire úgy kerül sor, hogy a gyerekek a szabadon hagyott konnektorba fémtárgyakat dugdosnak. De beleisznak az illóolajos üvegbe, a kertben talált növényeket, vegyszereket megkóstolják. A színes, illatos üvegcsék , mosószerek, anya tusfürdője, rúzsa, parfümje, a zsíroldó
spriccelős flakonja és a mosópárnácskák jó játéknak tűnhetnek, de ezek között vannak veszélyes anyagok is – figyelmeztet dr. Bojszkó Ágnes.

Idegen terepen

– Különösen fontos a lankadatlan figyelem, ha látogatóba megyünk nagyszülőkhöz, barátokhoz, akik nincsenek hozzászokva a kis felfedezőhöz és az elöl hagyott gyógyszerről, asztalon felejtett szeszesitalos pohárról, cigarettáról nem is sejtik, mekkora veszélyforrást jelentenek. A nyári időszakban elsősorban vidéki környezetben fordul elő, hogy a nagyszülő vagy szomszéd a permetezőszert, fagyálló folyadékot,vagy más vegyszert véletlenül elöl hagyja, esetleg üdítős flakonban tárolja, és a gyermek beleiszik. Vegyszereket szigorúan elkülönítve, a gyerek számára elérhetetlen helyen, csakis saját eredeti csomagolásában tároljunk! – hívja fel a szülők figyelmét a toxikológus.
– A nagyi táskája is nagyon vonzó lehet a kis totyogók számára, előszerettel rámolják ki óvatlan pillanatokban. A belőle előkerülő színes gyógyszereket pedig lelkesen megkóstolják. Leggyakoribb az altató és vérnyomáscsökkentő szerek beszedése. Komoly veszélyt jelentenek a mosópárnácskák, és a mosogatógép-tabletták. Szebbnél szebb élénk színben pompáznak, így “minden rendes gyereket” arra ösztönöznek, hogy kézbe, sőt szájba vegyék őket. Ráadásul az egyre modernebb készítmények egyre súlyosabb mérgezéshez vezetnek: a többkomponensű párnácskák esetén szinte mindig észleljük a nyálkahártya sérülését, felmaródását, ami súlyos szövődményekkel járhat – tájékoztat a szakértő.
– Nagyon fontos, hogy az így járt gyermeket ne hánytassuk, mert a hányás által a maró szer visszajut a nyelőcsőbe, és ezzel még nagyobb kárt tud okozni.

Hasznos tudnivalók
Mi, mennyire mérgező?

Ártalmatlan szerek: ajakrúzs, gyertya, tinta, öblítő, make up, vízfesték, krémek, tojásfesték, szemfesték, radír, újságpapír, kontaktlencse folyadék, ceruza, gyurma

Nem mérgező szerek, amik hányással, hasmenéssel ürülnek: szemcsés mosópor, folyékony mosószer, szappan, tusfürdő, sampon – Ezek a szerek a gyomor-bélrendszer izgatása miatt időnként csillapíthatatlan hányást okoznak, ami kiszáradáshoz vezethet. Ilyenkor orvosi ellátásra van szükség, de nem a mérgezés, hanem a nagyfokú folyadékvesztés miatt.

Súlyosan mérgező szerek: mosópárnácskák, mosogató tabletták, hideg zsíroldó, marószerek, fagyálló, permetezőszerek, szénhidrogének. Cigaretta: 1 egész szál, vagy 3 csikk elfogyasztása már nikotinmérgezést okozhat. Bizonyos kerti növények.
Veszélyesek az illóolajok is lenyelve: gőzük a tüdőben felszívódva tüdőgyulladáshoz
vezethet.

A legveszélyesebb növények: Gyűszűvirág, gyöngyvirág, oleander, hunyor, aranyeső, lila akác, tiszafa, bürök, kikerics, ricinus, sisakvirág

Ha baj történt
A Heim Pál Gyermekkórház Toxicológiai osztályának telefonügyeletét az ország bármelyik pontján élő szülő felhívhatja, ha a mérgezés gyanúja áll fenn. Ha az orvos is nyugtalanítónak ítéli a történteket, behívja a gyermeket és szüleit a kórházba. Ilyenkor hozni kell a mérgező növényből egy teljes ágat levelestül, termésestül, illetve vegyszer és gyógyszer mérgezés esetén a termék dobozát és a tájékoztatót. Az osztályon az ügyeletes orvos megvizsgálja a gyermeket, meghallgatja a szülőt, mi történt pontosan, majd mérlegeli, mennyire súlyos a mérgezés veszélye, illetve mik a lehetséges kockázatok.
Növény vagy gyógyszermérgezés esetén, ha az ügyeletes orvos indokoltnak látja, és a mérgezés 2 óránál nem régebben történt, gyomormosást végeznek a gyermeken. Ez a művelet ijesztő és kellemetlen lehet főleg egy kisbaba számára, aki egyáltalán nem érti, mi történik vele, és meddig fog tartani a dolog, de az orvosszakértő szerint fájdalommal nem jár. Ilyenkor a gyerek lefogása mellett az egészségügyi dolgozók egy műanyag csövet vezetnek szájon át a gyomorba, majd az azon keresztül engedett víz segítségével átmossák a gyomrot a teljes ürülésig. Gombamérgezés gyanúja esetén a kórháztól néhány utcára található NÉBIH laboratóriumba küldik a szülőket a behozott gombamintával, ahol a szakértők megvizsgálják. Az orvosok az eredmény ismeretében döntenek a továbbiakról. Gyomormosás után egy éjszakát kórházban kell töltenie a gyermeknek. A szülő természetesen végig mellette maradhat.
Marószer mérgezés esetén a gyermeket először felveszik az osztályra, a mérgezés gyanújától kezdve nem szabad szájon át táplálni őt, ezért infúziót kap. A mérgezéstől számítva legkorábban hat óra múlva, de még 24 órán belül egyendoszkópos vizsgálat vár a gyermekre altatásban. Az altatás miatt a vizsgálat eredményétől függetlenül a következő éjszakát a kórházban kell tölteni. Ha a nyelőcső felmaródott, akkor a gyógyulásig szondán keresztül kell táplálni a kicsit. A szülő ebben az esetben is a teljes ápolási időszakban a gyerek mellett tud maradni.

Egy édesanya tapasztalata: Kis bogyók, nagy veszély!

“Öt éve történt, de egész életemben emlékezni fogok rá. Alig egy-két napja tértünk haza a nagyszülőknél töltött egyhetes nyaralásból, ahol rengeteg bogyós gyümölcs termett a kertben. A gyerekek egész héten szabadon lakmározhattak belőlük közvetlenül a bokrokról, ágakról, hiszen nem voltak permetezve. Kétéves kisfiam lelkesen “legelte” a finomságokat, legjobban az élénk piros ribizke ízlett neki. Sajnos otthon, a budapesti lakótelepen is megtartotta kísérletezőkedvét. A házunkhoz közeli parkban gyakran játszottunk olyat, hogy ő ment az egyik bokros bozót belső oldalán én meg a külsőn, és a bozót végén találkoztunk. Ezúttal úgy érkezett hozzám a túlsó oldalról, hogy a szája tele volt számomra ismeretlen piros bogyókkal. Éppen köpdöste őket kifelé és sírdogált, hogy ez nagyon rossz ízű. Gyerekorvosunk a “vétkes növény” ágával együtt a Heim Pál Gyermekkórház Toxikológiai osztályra irányított minket. Itt kiderült, hogy egy elég erősen mérgező bogyót sikerült megkóstolnia: Egy akkora kisgyerek esetében, mint ő már 5-6 szem lenyelése tragédiához vezethet! Nagyon megijedtem, és mivel bizonytalan voltam lenyelte-e veszélyes mennyiséget a bogyóból, természetesen beleegyeztem a gyomormosásba. Kisfiam élénken tiltakozott, nehezen nyugodott meg a művelet után is. Egy éjszakát benn töltöttünk a kórházban, ami megnyugtató volt számomra. Biztonságot adott, hogy magam figyelhettem a gyerekemet, és ha bármi aggasztó eltérést tapasztalnék a megszokotthoz képest, helyben van a profi segítség. Hazatérés után egy ideig még érződött kisfiamon a nagy ijedelem utóhatása: Az első néhány éjszaka gyakran felriadt álmából, az étvágya is csak napok múlva után tért vissza. Ám végül visszanyerte régi formáját: máig nagy haspók és egy igazi rosszcsont.” (Nati)

FONTOS
Ha a gyermeknél felmerül a mérgezés gyanúja, mindig inkább telefonálj, a nap 24 órájában elérhetőek a toxikológia szakemberei:
Heim Pál Gyermekkórház Toxicológiai Osztály
1089 Üllői u. 86. Telefon: +36 1 333 50 79

Megjelent a HelloBaby! magazn 2016. augusztus-szeptemberi számában. Legyél Te is előfizetőnk!

Hozzászólások