Bujkáló fogacskák

Kamillatea, hűthető rágóka? Mi hoz enyhülést, ha a kibújó fogaktól sajog a baba ínye? Vajon miért veszélyes a borostyánnyaklánc?

A legtöbb gyermeknél 5-8 hónapos korban indul a fogzás. Jellegzetes tünetek kísérik, ám ne kezeljük betegségként! Pár hasznos tudnivaló, miként enyhíthetjük az esetleges panaszokat.

Nyál és könnycseppek

Mivel a fogak általában már a harmadik hónaptól kezdve növekedésnek indulnak, az ezzel járó panaszok is elég hamar megjelennek. Melyek ezek?

  • A baba erősen nyálzik.
  • Minden elérhető dolgot a szájába vesz, harapdálja ujjacskáit.
  • Egyik, vagy mindkét arcocskája kipirosodik.
  • Az íny egy helyen piros és duzzadt, esetleg már a fogacska is kibújt.
  • A pici gyakran nyűgös, sokat sír, nehezen alszik el.
  • Széklete folyósabb (hasmenéses), popsija piros.
  • Hőemelkedése, láza lehet.

A rágcsálás segít

Az állkapocs feszítését csökkenthetjük, ha a babának kemény, rágcsálható játékot adunk. Legjobbak azok, amelyeken domborminta van, mert ez masszírozza az ínyét, míg a hűthető, folyadékos rágókák kitűnő „viszketéscsillapítók”. Sose tegyünk a rágókát a fagyasztóba, mert túlhűtés esetén odafagyhat a baba ajkához, ínyéhez! Ha a kicsi már szilárd táplálékot is fogyaszt, adhatunk neki rágcsálni kenyeret, nagyobb alma-, sárgarépa darabot, de vigyázzunk, mert könnyen félrenyelheti!

A fájó íny ellenszere

Segíthet, ha kamillateás ronggyal bedörzsöljük a baba sajgó ínyét, ám filteres tea helyett kamillavirágot használjunk. A babák szeretnek rongydarabot rágcsálni, szopogatni – a hideg vízben áztatott, jól kifacsart textil-pelus darab megnyugtathatja a kicsit, és az ínyfájdalmat is csillapítja. Komolyabb fájdalmak esetén jót tehetnek a Bach-virág-cseppek is. Ha ezek nem hoznak enyhülést, a gyógyszerész ajánlásával szerezzünk be fogzási panaszokra alkalmazható szert – ezek leginkább gél formájában kaphatók, többségük helyi érzéstelenítőt tartalmaz. Túl hosszú illetve gyakori használat esetén allergiát válthatnak ki.

A kisbabák nyakába akasztott borostyánkő nyaklánc a fogzással illetve torokfájással járó kellemetlen panaszokat hivatott csökkenteni, azonban nincsenek orvosilag alátámasztott bizonyítékok hatásáról. Ráadásul a nyaklánc balesetveszélyes – ha például szétszakad, a pici lenyelheti az apró darabokat, de be is akadhat bárhová egy rossz mozdulatnál.

Forrás: HelloBaby! magazin archívum

A témához kapcsolódó cikk: A legjobb fogzáskönnyítő módszerek

Legyél Te is rendszeres olvasónk! ITT http://hellobaby.hu/index.php/hellobaby-magazin-elofizetes fizethetsz elő a HelloBaby! magazinra, amely kéthavonta jelenik meg.

Honlapunkra is érdemes rendszeresen visszalátogatnod, ha megbízható információkra van szükséged.

Hozzászólások