Top 10 kérdés a szülésről

Lehet, hogy már unod a szüléstörténeteket, mégsem tiszta még az összes részlet. Segítünk eligazodni, de a legjobb, ha megkérdezed a szülészedet is. Ahány ház, annyi szokás!
Szerző: Sződy Judit pszichológus

Ez már a szülés?
A filmekben olyan egyértelmű a dolog, a valóságban azonban elég sokszor hallunk vaklármáról: bementünk, de hazaküldtek… Ezt persze szeretnéd elkerülni. Ha megreped a burok, és elfolyt a magzatvíz, biztos lehetsz benne, hogy itt hamarosan baba lesz. Írd fel a burokrepedés pontos időpontját, ez fontos adat a szülés körüli segítőknek. Ugyanígy tuti jel, ha rendszeresen, tízpercenként, vagy gyakrabban olyan méhösszehúzódásokat érzel, amelyek megállásra késztetnek. Ezekben az esetekben hívd a szülésznőt, hogy lassan találkoznotok kell. A szülés beindulására utaló korábbi jelek: rendszereződő méhösszehúzódások, derékfájás, a nyákdugó távozása, étvágytalanság, hasmenés. Ezek a jelek is a szülés közeledésére utalnak, de még nem kell kapkodni. Hívj mentőt, ha erősen vérzel (cseppeknél nem kell), ha a kizúduló magzatvízzel a köldökzsinór is „előre esik”, vagyis látszik a szeméremtestben. Gyorsan kialakuló ödéma, szikralátás, gyomortáji fájdalom, látászavar mind a préeklampszia jele.

Apa bejöjjön?
Ezt együtt kell eldöntenetek: nagyon fontos, hogy mindketten egyetértsetek ebben. A vajúdás és a szülés különleges helyzet, melynek során az a legjobb, ha mindenki „magát adhatja”, őszintén kifejezheti érzéseit, szükségleteit. Ha az anya és az apa kész erre, és képesek éles helyzetben egymást elfogadni, támogatni, akkor fantasztikus élmény mindenkinek az apás szülés – a kisbabának is. Ám, ha a kapcsolatotok jelenlegi állapotában úgy érzitek, hogy „viselkedni kell” a másik előtt, ha bármelyikőtök szorong attól, hogy nem tud megfelelni a másiknak, akkor jobb, ha még szülés előtt beszéltek erről az érzésről. Ha valamelyikőtöknek komoly ellenérzése van, inkább ne erőltessétek az együttszülést. Kompromisszumot is köthettek: lehet, hogy jobb, ha apa bent van a vajúdás alatt, de a kitolási szakasznál kimegy. Vagy éppen fordítva: a vajúdás alatt nincs bent, de a baba érkezésénél igen.

Ki lehet bent velem?
Az egészségügyi törvény 11. § (5) bekezdése kimondja: „A szülő nőnek joga van arra, hogy az általa megjelölt nagykorú személy a vajúdás és a szülés alatt folyamatosan vele lehessen…” Ez azt jelenti, hogy egy személy bent lehet végig, te döntöd el, hogy ki legyen. Valójában rajtad kívül senki nem tudja, ki az, aki valódi segítséget nyújt neked. A legtöbb szülésnél a gyermek apja van jelen, de lehet akár egy barátnő, a saját édesanyád, vagy éppen anyósod, lehet a testvéred, ha vele vagy olyan viszonyban. Érdeklődj előre a lehetőségekről.

Meddig tart a vajúdás?
A vajúdás hossza átlagban 6-8 óra, de ez tényleg csak átlag. Létezik rohamos szülés, és több napos vajúdás is. Ha a magzat és az anya is jól van, nincs ok sürgetni. A legtöbb szülészeti intézményben írott vagy íratlan egyezség van arról, mikor és hogyan avatkoznak be, ha elhúzódónak ítélik a vajúdást. A leggyakoribb gyorsító eljárás a burokrepesztés és az oxitocin infúzió. Az epidurális érzéstelenítéstől is gyorsító hatást várnak, de ez a módszer többnyire a vajúdást gyorsítja meg, a kitolási szakasz pedig tovább tart. Természetes szülésgyorsítás, ha a nő szabadon mozoghat, és maga választhatja meg a vajúdás és szülés testhelyzetét. Közelebb kerül az anya a baba megszületéséhez, ha megfelelő számára a környezet és nem kell semmit nélkülöznie: ehet, ihat, nem fázik, vannak segítői, és szabadon kifejezheti érzéseit.

Ehetek, ihatok?
A nemzetközi ajánlások már nem tartalmaznak az evés, ivás tiltására vonatkozó cikkelyeket. Ha az anya szomjazik, éhezik, nagyon nehezen tudja a szülésre összpontosítani az energiáját. A legtöbb anya szívesen fogyaszt kis mennyiségű, energiadús ételeket, az egyik kedvenc a csoki. Ám sokan vannak, akik egyáltalán nem tudnak enni ebben az állapotban. Energiaforrásnak megfelelhet a szőlőcukor is átmenetileg. Szülés előtt mindenképp tisztázd a szülést segítő team tagjaival, hogy mi az álláspontjuk a vajúdás alatti evéssel kapcsolatban.

Fekve? Ülve? Fejen állva?

Régi bábai tapasztalat, hogy az anya mindig ösztönösen megtalálja azt a pozíciót, amely a babának is a legjobb feltételeket biztosítja. Sok szülőszobában találhatunk a falról lógó kötelet, ebbe jól lehet kapaszkodni. A nagy labda ringatózásra és pihenésre alkalmas. A kádban nagyon jól el lehet lazulni, az ágyon pedig feküdni, mégpedig sokan az oldalt fekvést érzik a legjobbnak. Egyes szülészeteken a kitolási szakasz is folyhat medencében vagy az anya által választott testhelyzetben. Sajnos több olyan intézmény van, ahol a kitolási szakasz csak a szülőágyban, fölhúzott lábakkal történhet. Érdeklődj a választott szülészeten, vajon nekik milyen a szemléletük?

Milyen fájdalomcsillapítást kérjek?
Nem célszerű előre dönteni, hiszen nem tudhatod, milyen mértékű fájdalmat kell elviselned és azt sem, hogy mennyi ideig. Dönts akkor és ott. A legismertebb fájdalomcsillapítás az epidurális érzéstelenítés (EDA), melynek során a gerinc epidurális terébe vezetnek érzéstelenítő anyagot. Hatására deréktól lefelé csak nagyon korlátozottan érzel fájdalmat. A többi gyógyszeres fájdalomcsillapításhoz képest ennek van a legkisebb hatása a magzatra, de sok tanulmány igazolta, hogy az EDA kíséretében született babák sokszor az átlagnál aluszékonyak és nehezen táplálhatók eleinte. Sok kórházban használnak még nitrogénoxidul-gázt, melynek belégzése enyhíti a fájdalmat. Egyéb fájdalomcsillapítókat a lehetséges mellékhatások miatt ritkábban használnak ma már. Annál biztonságosabbak a természetes fájdalomcsillapító eljárások, mint a szabad mozgás, különböző borogatások, masszázs.

Mit jelent a „gyengéd császármetszés”?
Magyarországon a császármetszések aránya lassan eléri a 40%-ot, ez a tendencia világszerte hasonló. Ez a hatalmas szám arra ösztönzi az orvosokat, hogy megpróbálják minél inkább a természetes szüléshez hasonlóvá tenni a műtéti szülést a baba számára. A kiemelés lassúbb, a köldökzsinór elvágása az eddig szokásosnál később történik meg. A babát az anya mellkasára teszik a kiemelés után közvetlenül, és gyorsan betakarják őket. Egyes intézményekben egy percig sem szakítják el a babát és a mamát: a műtőasztalról a kisbabával együtt veszik le, és így viszik őket a gyermekágyas osztályra. Ha tervezett császármetszéssel fogsz szülni, érdemes rákérdezni az orvosodnál, hogy az adott intézmény mennyire nyitott a „gyöngéd császár” lehetőségére.

Kötelező a gátmetszés?
Nem kötelező. Már nem az. Pár éve még szinte minden hüvelyi szülésnél volt gátmetszés. Ma már a legtöbb intézményben nincs szükség minden esetben gátmetszésre: ha a baba feje képes átgördülni, akkor gátvédelem mellett születhet meg a baba. A legtöbb szülésznő büszke arra, hogy jól tud gátat védeni. Érdeklődj a szülésznődtől, az adott intézményben mi a belső protokoll?

Hogy születik meg a lepény?
A méhlepény a baba megszületése utáni fél-egy órán belül megszületik magától. Sok kórházban nem várják meg, hogy ez az idő leteljen: a méh külső masszírozásával, a köldökzsinór enyhe húzásával serkenik távozását. Természetes segítség a lepény távozásához a szoptatás. A szoptatás során felszabaduló oxitocin hormon méhösszehúzódásokat okoz, ezzel segítve a lepény megszületését. A lepény távozásával még nincs vége a méhösszehúzódásoknak. Főleg szoptatás alatt, de azon kívül is tapasztalhatsz összehúzódást, ami lehet fájdalmas, de a szülés intenzitását semmiképp nem éri el.

Megjelent HelloBaby! magazin 2016. 9 hónap különszámában. Legyél te is előfizetőnk!

Hozzászólások