Mikor alussza végre át az éjszakát?

Miután a családtagok, barátok ismerősök, és ismeretlenek körbecsodálták a babát, legtöbben első kérdéseik egyikeként fogják feltenni: átalussza már az éjszakát? Az első hetekben még jár a szülőknek némi együtt érzés, de később inkább a jó tanácsok szaporodnak. Aztán elérkezik a szülőhibáztató kritikák ideje is: el lett kényeztetve, hozzá lett szoktatva, és így tovább. De kik is a “jól alvó” babák? Milyen a normális babaalvás?

Károlyi Nati írása

– Nehéz eloszlatni a tévhiteket! A tudomány évtizedekig az 50-es, 60-as évek mesterségesen táplált, elkülönítve altatott gyerekeinek alvási mintázatát tekintette kiindulási pontnak – magyarázza Kalmár Szandi szoptatási tanácsadó, alvásszakértő. – Ma már tudjuk, hogy az éjszaka átalvása érési folyamat eredménye, ami azt jelenti, hogy nem a szülő tanítja meg ezt a képességet a gyerekeknek. Amit az időzített etetéssel, és a sírás figyelmen kívül hagyásával el lehet érni, csupán annyi, hogy a babák csendben legyenek, amikor felébrednek. Infrakamerás kísérletek igazolták, hogy azok a gyerekek, akikről szüleik azt állították, hogy jó alvók, ugyanannyiszor ébredtek, mint akiket rossz alvóknak mondtak.
Ráadásul a stresszhormon szint azoknál a babáknál, akik sírtak elalváskor, mert magukra hagyták őket, tartósan magas maradt akkor is, amikor már elaludtak. A csöndben levő baba még nem biztos, hogy rendben is van.

Elvek helyett a család valódi igényei szerint
Bea legnagyobb fia, Bálint lassan tizennégy éve született.
– Akkor, még nem volt ennyi információ elérhető, mint manapság. – emlékszik vissza Bea – Ma már tudom, hová vezethető vissza a sok éjszakai ébredés és az állandó kimerültségünk. Ragaszkodtam hozzá, hogy Bálint a saját ágyában aludjon. A játszócumi elsőre jó ötletnek tűnt. Segítségével sokkal könnyebben le tudtam őt tenni a kiságyba szoptatás után. Idővel azonban ez visszájára sült el: a cumizás miatt Bálint három hónaposan már nem tudott olyan ügyesen szopizni, tápszerrel kellett pótolnom. Attól kezdve ketten keltünk hozzá éjszakánként etetni: egyikünk keverte a tápszert a konyhában, másikunk csitítgatta türelmetlenül síró kisfiunkat. Totyogó korban sem javult a helyzet. Bálint sokszor elvesztette a játszócumiját álmában, és nem tudott nélküle vissza aludni. Kereshettük hosszú percekig a lámpafényben! Az áttörést az hozta, mikor magunk mellé vettük az ágyunkba. 4 éves koráig velünk is maradt, de már nem bántuk. Végre aludt a család!

Tapasztalattal és információval felvértezve
– Máté fiamat várva elhatároztam, hogy nem adok neki cumit, kizárólag szoptatom – folytatja emlékei felidézését Bea – A kiságyát a franciaágy mellé tettük, és leszereltük a szülői ágy felőli oldalát. Ő még Bálintnál is sűrűbben ébredt, mégis sokkal kipihentebb voltam. Csak magamhoz húztam és megszoptattam. Így ment ez 25 hónapon át. Ekkor a szoptatás már terhessé vált, így elválasztottam , de a testközelség megmaradt. Máté is velünk aludt 4 éves koráig. Azóta fiam, Áron is kinőtte az együttalvós korszakot. Már 4,5 éves, nemrég külön szobát kapott, de elég gyakran nálunk ébred reggelente. A párommal kicsit élvezzük is ezeket az alkalmakat, mert a kamasz fiunkon látjuk, milyen hamar elrepül ez az idő – zárja szavait Bea.

Szoptatva könnyebb!
– A szoptatás és az altatás két egymáshoz nagyon szorosan kapcsolódó tevékenység – erősíti meg Bea tapasztalatait Kalmár Szandi.- Ezért az amerikai alváskutatók a közelmúltban új fogalmat vezettek be a “breastsleeping”-et, amit “szoptalvásnak” szoktunk fordítani. A biológia norma az emberbabák és emberanyák számára a sűrű szoptatás, és folyamatos közelség. Éjjel nappal. Vagyis a baba arra számít, hogy gyakran juthat anyatejhez, és mindig elérhető az anya teste, és ez az ideális az anyai szervezet számára is. Az éjszakai szoptatások jelentősége még a nappalinál is nagyobb a hosszú távú sikeres szoptatásban. Nagyon erősen visszaveti a tejtermelést, ha a baba éjszakai szoptatását korlátozzák. Pedig a szoptatás a leghatékonyabb altatási módszer: egyesíti a folyó tej, a szopó mozgás, és az anyai testközelség nyugtató, álomba ringató hatását. Altató praktikákra pedig nagy szükség van az első években: a babák és a totyogók alvási ciklusai rövidebbek a felnőttekénél, és segítségre van szükségük, hogy vissza tudjanak aludni.
SZoptatás és alvás összefüggéseiről ITT IS OLVASHATSZ!

Ha pótlást kap a baba
– Ha a baba pótlásra szorul, a szülők akkor is képesek természetes igényeinek megfelelően gondoskodni róla – teszi hozzá Kalmár Szandi – Donortejjel, vagy tápszerrel is kínálhatja úgy, hogy testközelséget is nyújt egyidejűleg a babának. Továbbá mindenféle mozgás, például hordozás, ringatás, babakocsiban tologatás jó szolgálatot tehet, bár éjszakai visszaaltatáshoz nem túl praktikus rendszeresen alkalmazni ezeket. A testközelség nagyon fontos a kisbabának táplálási módtól függetlenül. Hiszen a biztonságos szülő-gyermek kötődéshez, és a baba egészséges testi-lelki fejlődéshez fontos, hogy a szülő mielőbb reagáljon a baba jelzéseire.

Éjszakai gondoskodás SNS-sel
Kati és Imi évekig vártak örökbefogadott babájukra, Palkóra (minden családtag nevét megváltoztattam). A várakozás ideje alatt Kati kezébe került dr. Sears könyve, az Éjszakai gondoskodás. Már ekkor megérintette a szívét a családi ágy ötlete. Azért Palkó érkezésének hírére mégis vettek egy kiságyat, amit fel is állítottak a szülői hálóban. Végül nem vették használatba. Palkót egy hetesen kapták meg, cumizavarosan, így nagyon kimerítőek voltak az első napok a szülők számára. Később laktációs tanácsadó segítségével sikerült mellre tenni a babát, és Katinak el is indult a tejtermelése, a pótlás azonban megkerülhetetlen maradt. Szoptanít készülék segítségével mégis évekig sikerült szoptatni Palkót! Ez azért járt némi idő ráfordítással mindkettőjük számára. Ha Palkó felsírt éjszaka, Imi ment melegíteni az anyatejet, és feltöltötte az SNS-t. Kati addig is mellre tette Palkót, aki ettől kicsit meg is nyugodott egy időre.
Kati számára nagy könnyebbséget jelentett, amikor a kezdeti beleszokás után már fekve is tudott szoptatni. – Az elején mindig visszatettük a hűtőbe a maradék tejet, elmostuk, sterilizáltuk az SNS-t. Aztán reggelig nem vacakolunk ezekkel. A maradék tej maradt az SNS-ben az ágy melletti szekrényen- avat be a részletekbe Kati. – Palkó nagyon jó fiú volt, sosem ébredt többször két-három alkalomnál egy éjszaka alatt. Tizennégy hónapos koráig kapott pótlást, onnantól vízzel, vagy cicivel kínáltam, ha fölkelt. A szoptatás pótlás nélkül is sokáig nyújtott mindhármunk számára nyugodt, csendes éjszakákat.

“Az éjjeli műszak” apaszemmel
Amint az anyai tapasztalatok mutatják, az éjszakai gondoskodásban nagy szerepe van az édesapák támogatásának is. Vajon ők hogy élik meg az eddig bevált éjszakai ritmus átalakulását, hogy mindeközben nappal viszont változatlanul helyt kell állniuk a munkahelyükön?
A legtöbb apa Attilához hasonlóan békésen tud aludni úgy is, ha mellette meg-megébred a baba.
– A feleségemre bíztam a kérdést, hol aludjon a babánk – meséli Attila. – Neki már volt két kamasz gyermeke, akik fél éves korukig egész éjjel vele aludtak. Mivel akkor bevált így, ezúttal is ezt szerette volna. Amikor megszületett Hanga lányunk, már a gyakorlatban is meggyőződhettem róla, milyen praktikus ez: az esetek többségében fel sem ébredtem rá, mikor “rácsatlakozott” a feleségemre a kislányunk. Hat hónapos kora körül Hanga elkezdett sűrűbben kelni éjszakánként. Úgy döntöttünk, átköltöztetjük a szomszéd szobába. Azt tapasztaltuk, hogy sokkal nyugodtabban tudott így aludni. Attól kezdve többnyire át is aludta az éjszakát. Csak akkor kelt fel, ha beteg volt, vagy nőtt a foga. Ilyenkor persze velünk aludt. 7 hónapos kishúgával is ezt próbáljuk megvalósítani, bár ő az átköltöztetése óta is felkel egyszer-kétszer éjszánként. Ilyenkor a feleségem megpróbálja a másik szobában visszaaltatni, de ha nem jön össze, behozza mellénk. Én egyik verzióra sem szoktam fölébredni. – meséli az édesapa.
Attilával ellentétben Zoli alvását igencsak zavarja gyerekei aktív éjszakai élete. Azonban ő egy kicsit sem bánja ezt.
– Úgy kezdtük, hogy a feleségem aludt a babánál, én meg a másik szobában egyedül, de így is szinte minden alkalommal felébredtem, amikor Sebi felsírt – meséli Zoli. – Azóta aludtunk és altattunk minden felállásban. Volt, hogy én keltem hozzájuk, volt, hogy a párom, volt, hogy mindketten. Nem tagadom, megérzem az alváshiányt, nem kellemes érzés, de nem bánkódom miatta. Hasonlít ez a fesztiválozás életérzésére: egész nap fáradt vagy, mert előző éjszaka keveset aludtál, de tudod, hogy este megint sokat ébren leszel, ezért másnap megint álmos leszel, és mégis akarod, és csinálod éjszakáról éjszakára, mert tudod, hogy most van a “fesztiválszezon”.
Régóta vágytam már az apaságra, most van két édes kisgyerekem, és úgy vagyok vele, hogy ez ezzel jár. A mindennapokból kimaradok a munkám miatt, legalább éjszaka részese lehetek az életüknek – mosolyog Zoli.

Egy nemrégiben lezajlott hazai alváskutatásról ITT OLVASHATSZ.

Hasznos olvasnivalók
Az interneten:
”Alvásfüzet” – Gond van a babád alvásával? Vagy pont ez a normális? Anya-baba alvásszakértők álláspontja a normális csecsemő alvásról. INNEN TÖLTHETED LE!
Könyvek:
Dr. William Sears: Éjszakai gondoskodás- Hogyan altassunk kisbabát? ITT VÁSÁROLHATOD MEG.
A kötődő nevelés klasszikus műve jelenleg e-könyvként kapható a könyvesboltokban.
Elisabeth Pantley: Békés álom – könnyek nélkül
Segítség lehet sűrűn ébredő totyogók fáradt szüleinek, akik nyertes-nyertes megoldást keresnek
Nyitrai Erika: Az érintés hatalma
Ez a líraian szép könyv sok egyéb érdekes szál mellett kitér a testközelségben megvalósuló korai gondoskodás hosszú távú pozitív következményeire is.

Hozzászólások