Lázcsillapítás – képben vagy róla?

Talán emlékszel még arra, amikor lázasan és reszketve ültél a hideg vízzel teli kádban, vagy vizes lepedőbe tekerve vacogtál. Ma már tudjuk, hogy a gyereknek nem kell kellemetlenséget okoznunk. Lázcsillapításról készült összefoglalónk a a Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium állásfoglalása alapján készült.

Szerző: Sződy Judit

Az utóbbi évtizedekben a gyermekorvosok álláspontja is megváltozott a lázról. A tudomány igazolta, hogy a lázat nem kell feltétlenül csillapítani, önmagában nem tesz kárt a betegben, nem „csapódnak ki” a fehérjék, valójában semmi baj nem történik attól, hogy magas a testhőmérséklet. Viszont a kórokozók könnyebben elpusztulnak! A láz valójában a szervezet védekező reakciója. A láz nem betegség, hanem annak a jele, hogy a szervezet szembeszáll valamilyen kórokozóval. A láznak tehát önmagában jobb, ha örülünk, és csak akkor kezdünk lázcsillapításba, ha a kis beteg közérzete magától a láztól rossz. Jókedvű, vagy éppen jól alvó gyerek lázát nem kell csillapítani.

Kit tekintünk lázasnak?
A test normális hőmérséklete egyénenként változik, és ezen belül is más és más lehet reggel, napközben, este és éjjel. 38 fok alatt nem beszélünk lázról, legföljebb hőemelkedésről, ezt semmiképp nem kell csillapítani. Jó tudni, hogy különböző testtájakon mérve különböző értékeket kapunk: végbélnyílásban mérve 0,5 °C –kal magasabbat mutat a hőmérő. Egyéves kor előtt mindenképpen célszerű popsiban mérni, egy- és hároméves kor között a gyerek türelmétől, temperamentumától függően vagy popsiban vagy hónaljban, három éves kor után szinte biztos, hogy hónaljban tudunk pontosan mérni.
A régi jól bevált higanyos hőmérőt törékenysége, és az ezzel összefüggő balesetveszély miatt már nem lehet kapni. Jelenleg azok a digitális hőmérők a legpontosabbak, amelyeket végbélnyílásba vagy hónaljba csúsztatva tudunk használni. A fülhőmérő, cumihőmérő, homlokhőmérő különböző okok miatt, de többnyire nem alkalmas az otthoni használatra.

MAGAS VAGY ALACSONY?
Hónaljban mért értékek:
36–37 °C normális testhőmérséklet
37–38 °C hőemelkedés
38–39 °C mérsékelt láz
39–40,5 °C magas láz
40,5 °C felett igen magas láz

Végbélben mért értékek:
36,5–37,5 °C normális testhőmérséklet
37,5–38,5 °C hőemelkedés
38,5–39,5 °C mérsékelt láz
39,5–41 °C magas láz
41 °C felett igen magas láz

Hogyan csillapítsuk?
A legújabb ajánlás szerint a láz inkább barát, mint ellenség, csak akkor csillapítsuk, ha a gyerek közérzete a láz miatt rossz. Elsősorban a gyógyszeres lázcsillapítás javasolt, ez biztonságos, és nem kellemetlen. Azonban nem mindegy, hogy mekkora gyereknek mit adunk, és mennyit. Gyerekeknek elsősorban paracetamol és ibuprofen hatóanyagú gyógyszert javasol a szakmai útmutató, ha ezek közül egyik sincs otthon, akkor amidazophen tartalmút is használhatsz. Fontos tudnivaló, hogy szalicilátot tartalmazó gyógyszert nem kaphat tízéves kor alatti gyerek, mert komoly mellékhatásai lehetnek!
Előfordul, hogy a szülő ijedtében antibiotikumot ad a lázas gyereknek orvosi konzultáció nélkül. Ennek nincs sok értelme: az antibiotikumok bizonyos bakteriális fertőzések legyőzésére alkalmasak, de egyáltalán nem biztos, hogy adott esetben a lázat az a baktériumcsoport váltotta ki. A láz mögött legtöbbször vírusfertőzés áll, erre nem jó az antibiotikum!

FONTOS!
A lázcsillapítót mindig a gyógyszerhez mellékelt tájékoztató utasításai alapján adagold. Bármilyen magas a láz, nincs értelme a gyógyszerből többet adni, vagy többféle gyógyszert egyszerre adni. A gyógyszerek váltogatására sincs szükség. Az előfordulhat, hogy orvos tanácsára az egyik gyógyszerfajtáról a másikra kell váltani.

Soha többé hűtőfürdő?
Igazából minden gyerek meglenne nélküle, de nehezen csillapítható láz esetén bevethetjük gyógyszeres lázcsillapítás mellett. Arra nagyon kell figyelni, hogy ne okozzunk további kellemetlenséget a gyereknek, vagyis ne kínozzuk azzal, hogy forró testét hideg vízbe áztatjuk, vagy hideg borogatást teszünk rá. A fürdő kezdetben legyen olyan meleg, mint a gyermek testhőmérséklete. Lassan engedjünk hozzá langyos vizet, kevergessük, locsolgassuk, de soha nem hűtsük 31°C alá. Ha a gyermek testhőmérséklete elérte a 38°C-ot, fejezzük be a hűtést, vegyük ki a kádból, töröljük szárazra, és takarjuk be vékony takaróval. Ha a hűtőfürdőnél rokonszenvesebb a priznic, használhatjuk nagymamáink módszerét, de ne hideg vizes lepedőbe csavarjuk a gyereket, használjunk langyos vizet, és tegyünk fölé száraz réteget. Ha a vizes textil átmelegedett, cseréljük ki.

Erre figyelj!
– Azonnal abba kell hagyni a fizikális lázcsillapítást, ha a gyerek vacog, didereg, kékül a szája! A didergés fokozza a testhőmérsékletet!
– Szívbeteg gyereket csak szoros felügyelet mellett szabad hűtőfürdőbe (a fent leírt módon) tenni, és nagyon lassan szabad hűteni a vizet.
– Soha ne hagyd egyedül a lázas gyereket a kádban!

Amikor orvost kell hívni
A láz jelezhet ártalmatlan betegséget, sőt egyszerű oltási mellékhatás is lehet. Önmagában nem ok arra, hogy azonnal orvost, vagy mentőt hívj, vagy rohanj az ügyeletre. Ám vannak olyan esetek, amikor mindenképp orvosra van szükség.
– Ha a baba három hónaposnál fiatalabb, és 38°C feletti láza van, vagy három és hat hónap közötti, és 39°C fölötti értéket mérsz.
– Orvosra van szükség, ha a gyerek a kiszáradás tüneteit mutatja: száraz a szája, lepedékes a nyelve, karikás a szeme, ha sír, nem könnyezik, alig pisil. Kínáld sűrűn folyadékkal, ha még szoptatott baba, tedd mellre minél többször!
– Ha a bőrön bevérzést tapasztalsz, hívj orvost. A „bőrvérzést” úgy tudod megkülönböztetni egyszerű rovarcsípéstől vagy kiütéstől, hogy egy teljesen átlátszó üvegpoharat szorítasz a felületre. Ha elhalványodik, nincs gond, ha piros marad, komoly betegség tünete lehet.
– Fordulj orvoshoz, ha a gyerek nem ébreszthető, vagy csak kis időre „tér magához”, de hamar visszaalszik.
– Akkor is orvost kell keresni, ha a gyerek általános állapota tovább rosszabbodik, vagy, ha a láz három napon belül nem múlik el.
– Ha új, szokatlan tünetek jelennek meg, hívd fel gyerekorvosotokat. Hívd fel akkor is, ha rossz megérzéseid vannak, ha úgy érzed, nem stimmel valami, „ez a gyerek nem így szokott beteg lenni”.
– És természetesen hívj orvost lázgörcs esetén.

A lázgörcs
Ennél ijesztőbb jelenetet nehezen lehet kitalálni. A lázas gyerek összeesik, teste, végtagjai rángatóznak, nem reagál semmire. A roham után pedig kimerülten elalszik. A lázgörcs fél éves és hat éves kor között fordul elő, többnyire ártalmatlan jelenség. Ám nem szabad elsiklani fölötte, akinek egyszer is volt lázgörcse, annak mindenképpen javasolt a neurológiai, belgyógyászati kivizsgálás.
Bár a görcs lázas állapotban jelenik meg, sajnos nem lehet megelőzni lázcsillapítással. Az, hogy a gyereknek már volt egyszer lázgörcse, nem ok arra, hogy a legközelebbi betegségnél már hőemelkedés esetén is adjunk lázcsillapítót!
Mégis, mit tehet ilyenkor a szülő?
Fontos információ az orvos számára, ha tudjuk, meddig tartott a görcs – pillantsunk az óránkra az elején és a végén. Közben hozzuk a gyermeket oldalfekvő helyzetbe, és távolítsunk el a körülötte lévő területről mindent, amibe megütheti magát. Tegyünk a feje alá párnát, vagy valami puha tárgyat, ami megvédi. Soha ne próbáljunk semmit a szájába erőltetni! Ha ez a gyermek élete első lázgörcse, mindenképp hívjunk orvost!
Mentőt kell hívni, ha a roham öt percnél tovább tart. Akkor is, ha a gyerek nehezen vesz levegőt, szája körül elkékül. Természetes, hogy sürgős orvosi segítség kell fejsérülés esetén.
A lázgörcs ismétlődhet. Az orvos felkészíti a szülőket arra, hogy hogyan kezeljék a további eseteket, és mikor kell azonnal segítségért fordulni. Szerencsére a kisgyermekkor végére a lázgörcs esélye is minimálisra csökken.

Megjelent a HelloBaby! magazin 2015. augusztus-szeptemberi számában. Legyél Te is előfizetőnk!

Hozzászólások