Mikor kell a szülést indítani?

A babák közel 90 százaléka egészségesen megszületne mindenféle beavatkozás nélkül. Mégis alig hallunk olyan szüléstörténetet, amelyben ne jelenne meg mesterséges elem, ne hagyná ott nyomát az orvosi technológia. Lássunk tisztábban! Nézzük most az első lépéseket!
Szaktanácsadó: Vass Gabriella szülésznő, bába

Egyelőre nem tudni pontosan, mi váltja ki a szülés megindulását. Ám azt már a régi bábák is tudták, hogy bizonyos eljárásokkal siettetni lehet a babát. Ma bábai és orvosi eljárások is használatosak erre a célra, ám továbbra is kérdés, mikor van szükség ezekre valóban. Egységes álláspont nincs, és sajnos attól is távol állunk, hogy mindig személyre szabott döntés születne.

Terminustúllépés vagy túlhordás?
A túlhordás veszélyes lehet a babára nézve, ezért bizonyos esetekben a legjobb döntés a szülés megindítása. Az ám, de mit is nevezünk túlhordásnak? Bizonyos szülészeteken már a terminus napján indítják a szülést, van, ahol a terminus idején csak befektetik az anyát, és megfigyelik, és van, ahol csak be kell járni ellenőrző vizsgálatokra, de amíg a baba jól van, nem indítanak. A szakirodalom a betöltött 42. hétig terminustúllépésről beszél, és csak ezután következik a túlhordás, amikor javasolt a szülés megindítása. Mi nők nagyon sokfélék vagyunk. Akinek a szokásosnál hosszabb a ciklusa, annak másként kellene számolnia a terminus napját is.

Ha a baba bajban van
Fontos, hogy a baba minél előbb világra jöjjön, ha már nem gyarapszik megfelelően az anyaméhben. Az is előfordulhat, hogy csökken a súlya. Ennek az az oka, hogy a méhlepény nem tudja elég tápanyaggal ellátni a magzatot. Ilyenkor jobbak az esélyei az egészséges fejlődésre idekint, még akkor is, ha nem töltötte be a 37. hetet. Ha idő előtt megreped a magzatburok, vagyis akkor, amikor még nincsenek méhösszehúzódások, nő a fertőzés esélye. A megfigyelések szerint a babák 98 százaléka a burokrepedés után két napon belül minden beavatkozás nélkül megszületik. A fertőzés lehetőségét azzal csökkentheti az orvos, ha nem végez hüvelyi vizsgálatot. Ám, ha bármi fertőzésre utal (az anya lázas, a magzatvíz bűzös), akkor haladéktalanul meg kell indítani a szülést. Ma általános gyakorlat, hogy elfolyt víz esetén a burokrepedéshez képest 6-24 órán belül megindítják a szülést, akkor is, ha nincs fertőzésre utaló jel. Az, hogy 6 vagy 24 óra a türelmi idő, kórháza válogatja.

Ha az anya nem bírja
Ha az anyának akut problémája alakul ki, például terhességi magasvérnyomás-betegség, akkor az orvos inkább a császármetszést választja a szülés indítása helyett. Ám bizonyos krónikus betegségek, cukorbetegség, vesebetegség, vagy más ok esetén előfordulhat, hogy az orvos arra a döntésre jut, hogy amint lehet, szülessen meg a baba. A z újszülöttnek természetesen érdeke, hogy a várandósság teljes hosszát odabent töltse, tehát a 39. hét előtt lehetőleg ne történjen császármetszés, ha nincs rá nyomós ok. A kérdést tehát mindkét szempontból jól körül kell járni.

Gyógyszerrel vagy masszázzsal?
Mindennek megvan a helye. A szelíd szülésindítási módszerek közé tartozik egy speciális olajkeverékkel történő teljes testmasszázs. Segíthet a homeopátia, bizonyos teakeverékek. És persze a nálunk kevésbé elfogadott, de más országokban a mindennapi gyakorlat részeként használt bábakoktél is. A szülésznő, a bába vagy a dúla sokat tehet azért, hogy az anya ráhangolódjon a szülésre. Lehet lelki oka annak, hogy a baba nem „jön” ki, pedig már itt lenne az ideje, de annak is, hogy az anya nem engedi ki. Gyakran relaxációval, közös vagy egyéni meditációval, vagy őszinte, bizalmon alapuló beszélgetéssel is ki lehet csalogatni a babát.
Ha mindez nem sikerül, vagy nem elég gyors, szükség lehet az orvostudomány módszereire is. Régen használtak prosztaglandin tablettát, de ma már tudjuk, hogy sokszor túl erős méhösszehúzódásokat okozott, és ha az anya egyszer lenyelte, nem volt visszaút. Ma ezt az anyagot kisebb dózisban, gél formájában a hüvelybe juttatják – természetesen csak akkor, ha a magzatburok még ép. A prosztaglandin biztosan felgyorsítja az eseményeket. A méhszáj tágítása indítja be a szülést a ballonos eljárásnál. Egy kis ballont vezetnek be a méhszáj belső nyílásán belülre, amelyet feltöltenek vízzel, ez így belülről nyomja a méhszájat, mintha a baba feje nyomná. Amint felpuhult a méhszáj, kis súlyokkal is megterhelik az erőteljesebb hatás érdekében. A leggyakoribb talán az, hogy oxitocin infúzióval indítják be a szülést. Az oxitocin a méh izomzatát összehúzódásokra készteti, így elindul a vajúdás folyamata. Nem ritka az sem, hogy az orvos megrepeszti a magzatburkot a szülés megindulásának reményében.

Miért megfontolandó?
Szinte minden orvosi módszer befolyásolja a szülés későbbi alakulását. A hormontartalmú hüvelygél a szokásosnál erősebb összehúzódásokat okozhat, így az anya joggal kérheti fájdalomcsillapító vagy érzéstelenítő alkalmazását. Az oxitocin infúzió, a ballonos tágítás ágyhoz köti az anyát, akadályozza abban, hogy szabadon választhassa meg a vajúdáshoz és szüléshez számára legjobb testhelyzetet. Burokrepesztés esetén számítani kell arra, hogy az adott kórházban szokásos türelmi idő után (6-24 óra) mindenképpen világra segítik a babát, ha másként nem, akkor császármetszéssel.

Egy kis szex
Az egyik legősibb szülésindító “eljárás” a szeretkezés. Sem a kisbabát, sem az anyukát nem kell félteni a gyengéd szextől. Az ondó egyik összetevője ugyanis a prosztaglandin, melyet, ahogy említettük, a klinikai orvoslás is alkalmaz szülésindításhoz. A női orgazmus során oxitocin áramlik a szervezetbe, ez méhösszehúzódást okoz. Ha a méh már felkészült a szülésre, akkor érzékeny az oxitocinra, így jó eséllyel beindul a vajúdás folyamata.

Szerő: Sződy Judit
Megjelent a HelloBaby! magazin 2015. június-júliusi számában

Hozzászólások