Így segít a bababarát kórház

Első gyermekünket várva kevesen vagyunk tudatában, milyen nagy jelentősége van a szoptatás megalapozásában a kórház választásnak. Legtöbben a ránk váró nagy ismeretlent csak a szülésig tudjuk elképzelni. Pedig az utána következő órák, napok is éppolyan fontosak!

Szerző: Károlyi Nati

Nem mindegy, mi történik a szülés után!
Bár Magyarország már 1992-ben csatlakozott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az UNICEF által életre hívott Bababarát Kórház Kezdeményezéshez, mely a szülészeti intézmények szemléletének és gyakorlatának átformálására törekszik, még ma is kivételesnek számít hazánkban az a tizenhét kórház, mely jelenleg jogosult viselni ezt a minőségbiztosítást garantáló címet. A kórházak listájáért lapozz a 82. oldalra!

Mitől „bababarát”?
A kifejezés valójában szoptatást támogató szülészeti ellátást jelent. – tisztázza a kérdést dr. Kun Judit, orvos, szoptatási tanácsadó IBCLC, a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság (SZTNB) tagja.
– 2009 óta a „bababarát kórház” minősítést az SZTNB ítéli oda azoknak a kórházaknak, amelyek teljesítik a feltételeket, köztük a „Tíz lépés” követelményeit. Azok az intézmények, amelyek az ellenőrzést követően elnyerik ezt a címet, három havonta részletes jelentést készítenek működésükről. Évente konzultálnak egy külső felmérőbiztossal, három évente pedig újabb ellenőrzésen kell megfelelniük ahhoz, hogy címüket megtarthassák. A „Tíz lépés” elfogadása szemléletváltást, és jelentős erőfeszítéseket igényel a kórházi dolgozók részéről. Ha nincs külső motiváció és támogatás, könnyű visszacsúszni a berögzült, de idejét múlt régi rutinokba.

Itt találod a bababarát kórházak listáját.

A várva várt találkozás élménye

- Ha szülés után az anya és a baba is jól vannak, az újszülöttet puha ruhával szárazra törölgetjük, az anya meztelen mellkasára fektetjük, majd betakargatjuk őt. A legalább egy órás megszakítás nélküli bőrkontaktus segít a baba testhőmérsékletének, légzésének és szívműködésének szabályozásában, elősegíti, hogy kívül-belül jó baktériumok telepedjenek meg, és ezzel csökkentsék a kórokozók esélyeit. – magyarázza Rákóczi Ágnes, IBCLC, szülésznő, aki a bababarát címmel rendelkező Fővárosi Szent István Kórházban kísér szüléseket.
– Nem elég csupán néhány percre odatenni a babát az anya testére. Kutatások bizonyítják, hogy sokszorosára nő a babák stresszhormon szintje, ha röviddel születésüket követően idegenek veszik őket a karjaikba. Élénk sírással tiltakoznak, ha ilyenkor próbáljuk őket fürdetni vagy mérni. Míg, ha kapnak időt, hogy átélhessék a „jó megérkezés” élményét a születés komoly munkája után, megnyugszanak, ellazulnak és többnyire nem is sírnak a megszületés második óráját követő fürdetés közben. Előfordul, hogy a babának a szülőszobán még nincs kedve hosszan szopizni, csak illat-és ízmintát vesz az anyukája melléről. A lényeg, hogy lehetősége legyen az anya-baba-párosnak a szoptatásra. – szögezi le Ágnes. „Vannak helyzetek, mikor a baba vagy az anya állapota mindezt megakadályozza. Ilyenkor van lehetőség késleltetett bőrkontaktusra, illetve az édesapák nagy örömmel szokták vállalni, hogy az ő mellkasukon pihenjen az újszülött, ha például az anyának altatásban van császármetszése. Érzéstelenítésben zajló műtét után viszont egy időre az anyával is bőrkontaktusba kerülhet a baba még a műtőben, melyet folytathatnak a gyermekágyas osztályon, így az aranyóra – kis megszakítással és sok segítséggel – megvalósítható.

A köldökzsinórt elvágják- az egység megmarad

A bababarát kórházakban általános gyakorlat, hogy a gyerekágyas osztályon éjjel-nappal együtt lehetsz a kisbabáddal, hiszen így tud megvalósulni az igény szerinti szoptatás! Sajnos még ma is elterjedt a tévhit, miszerint az anyának úgy a legjobb, ha a babája nélkül piheni ki a szülés fáradalmait. Schneiderné Diószegi Eszter pszichológus, IBCLC azonban állítja, ennek éppen az ellenkezője igaz: „Általában nem pihennek jobban az anyák, ha nem tudják, éppen mi van a babájukkal. A szülés közben és a szülés után föllépő hormonális hatások arra készítik föl az anyát, hogy együtt legyen újszülöttjével, ahogy a kisbabának is szüksége van arra, hogy érezze édesanyja közelségét. Ha az egység, amire anya és újszülöttje élettanilag készült, nem valósul meg, az anyában is kelthet nyugtalanságot. A szoptatás közben fellépő hormonális hatások nemcsak a kisbabának segítenek elaludni, az édesanyára is hasonlóan hatnak. Gyakran számolnak be az anyák arról, hogy szoptatás közben ellazulnak, elálmosodnak, ha fekve szoptatnak, akár el is alszanak a kisbabájuk mellett. Alvás közben is tudatában vagyunk a környezetünknek, a szoptató édesanya teste alvás közben is védelmezi a kisbabát, mint azt számos vizsgálat bizonyította. Ha azonban az anya kimerültnek érzi magát, akkor is szoptathat fekve, és ha a kisbabája elaludt, visszateheti őt a kosárkájába az ágy mellé. Az anyák a szülés utáni időszakban sok segítséget igényelhetnek a baba ellátása körül, de nyugodtabbak lehetnek, és jobban pihenhetnek, ha maguk mellett tudják az újszülöttet. Ráadásul a szoptatás megalapozása szempontjából is az a legszerencsésebb, ha a baba már az első napoktól kezdve gyakran mellre kerülhet. 


A legmodernebb ellátás – a legősibb norma

Egyelőre kevesek kiváltsága a lehetőség, hogy bababarát kórházban szülhessen. A magyar szülészeti állapotok ismeretében hajlamosak vagyunk erre a típusú ellátásra egyfajta extra szolgáltatásként tekinteni. Holott mindez nem több, mint a természet rendjébe való nem-beleavatkozás, a normális, élettani folyamat támogatása.
„Valójában nem is beszélhetünk „előnyökről” a szó eredeti értelmében. Inkább annak vannak hátrányai, ha eltérés történik a „Tíz lépés” ajánlásaihoz képest.” – vallja Rákóczi Ágnes.
Hasonlóan vélekedik erről dr. Kun Judit is: „ A bababarát kórházak gyakorlata az egyetlen hatékony, bizonyítékokon alapuló szoptatást támogató ellátás. Az SZTNB azt próbálja elérni, hogy a döntéshozók vezessék be minden magyar szülészeten, mint általános ellátási gyakorlatot.”
bori
Bori története
Néha az eredetileg megfelelő tájékoztatással és támogatással elkerülhető szoptatási problémákat végül csak hosszú hetek kitartó küzdelmével, esetleg szakember segítségével tudjuk felszámolni. Így történt Borival is, aki két gyermekét hozta világra olyan intézményben, ahol a szoptatással kapcsolatban még mindig a pusztán megszokáson alapuló, túlhaladott gyakorlathoz ragaszkodnak a szaksegítők.
„ Nem is emlékszem, mit mondtak a szoptatásról a kórházi szülésfelkészítőn. Főleg az orvosom érdekelt. A szoptatásra inkább könyvekből készültem, azt gondoltam, menni fog, hiszen a világ legtermészetesebb dolga” – emlékszik vissza Bori.„ Ötkor szültem, hétig lehettünk együtt a kisfiammal. Tízkor nagy könyörgések árán félórára visszaadták nekem a babámat, majd elvitték, mondván, pihennem kell. Bárcsak ne adtam volna oda! Egész éjjel ébren voltam… Az esti fürdetés is két órás elszakítást jelentett a kisbabámtól minden nap. Kétségbeesve sírt, mikor végre visszakaptam. A második gyermekemnél már azt kértem, inkább ne is fürdessék. De elvitték a beleegyezésem nélkül, amíg aludtam! Rémisztő volt arra ébredni, hogy nincs mellettem a babám! Harmadnapra besárgult az elsőszülöttem. Végül cukros vízzel, cumizavarral, bimbóvédővel jöttünk haza. Kilenc hét kellett, hogy rendbe jöjjön a szoptatás. A második gyereknél már sokkal tudatosabb voltam, hittem, hogy így majd uralni tudom a helyzetet a kórházban. De csak annyit értem el, hogy a személyzet folyamatosan próbált elbizonytalanítani, és anyai kompetenciámban korlátozni az igény szerinti szoptatás aláásásával. Legjobban mégis az fáj, hogy nem adatott meg a bőrkontaktus élménye az aranyórában.”
Harmadik szüléséhez Bori már bababarát kórházat választott. „ Minőségi különbséget tapasztaltam. A bőrkontaktus óriási élmény volt számomra. Berci szülés után azonnal a mellkasomon volt, csak egy takarót kapott, és 2 órán keresztül békén hagytak minket. Bár itt is csak a nőgyógyászati osztályon volt hely, mégis a baba velem lehetett végig. A csecsemősök naponta kétszer jöttek megkérdezni, hogy boldogulunk a szoptatással, és próbáltak segíteni minden helyzetben. Sem fürdéshez, sem a vizsgálatok idejére nem kellett elválnom Bercitől. Ő az egyetlen gyerekem, aki nem sárgult be, akivel nem összezavarodva, traumákkal terhelve jöttem haza, még a súlya sem esett.” – meséli Bori.
 Amit Bori tapasztalt, az sok anya számára elérhetetlen álomnak hangzik, ám a bababarát kórházakban ez az általános, bevett ellátási gyakorlat.


Hozzászólások