Anyapara – hat dolog, amitől megijedhetsz az első napokban

Mivel a kisbabák „működése” sokszor ellentmond minden eddigi tapasztalatnak, sőt a józan észnek is, néha olyasmit képesek produkálni, hogy szülő legyen a talpán, aki nem kap frászt egy-egy babaakciótól.

Az a helyzet, hogy hajlamosak vagyunk felnőtt logikával kezelni a dolgokat, és az újszülöttet úgy tekinteni, mint egy egészen pici gyereket. Jó tudni, hogy a születés annyira sok változást hoz a baba életében, hogy bizonyos dolgok teljesen másképp történnek vele, mint akár egy néhány hetes gyerekkel. A tüdeje eddig „üzemen kívül” volt, a vérkeringése teljesen másképp működött, a hőszabályozással nem volt dolga, mert az anyukája egyenletes hőmérsékletet biztosított neki. Az emberi kisbaba valójában koraszülött, legalábbis ahhoz képest, ahogy a legközelebbi rokonaink kölykei világra jönnek. Az első egy-két hét az alkalmazkodás időszaka. Teljesen természetes, hogy nincs mindenki tisztában azzal, mi a normális, és mi a kóros az újszülöttnél. Ennek a korai állapotnak külön szakemberei vannak, ők az újszülött-gyógyászok, vagy neonatológusok. Nézzük, mit válaszolnának ők a rémült szülőknek!

Nem sírt fel a kisbabám születés után, mégis azt mondják, minden rendben van. Ez hogy lehet?
Ma már tudjuk, hogy nem kötelező sírni. Ha a baba kíméletesen születik, és nem éri a szükségesnél több stressz, lehet, hogy nem fog sírni, de szépen vesz levegőt, a színe rózsás, jó az izomtónusa. Ez esetben is egészségesnek tekintjük.

Hideg, lilás a keze, lába.
Az újszülöttek hőszabályozása nem működik még tökéletesen, külső segítségre van szükségük. A legjobb, ha az egyik szülő testén fekszik a kisbaba összekuporodva, és együtt takarják be őket. Így a felnőtt teste melegíti a picit. A korai időszakban erre nagy figyelmet kell fordítani. Legkésőbb a végtagok melegszenek át. Ez nem kóros. A hűvös kezű baba nem biztos, hogy fázik. A legjobb a tarkóján ellenőrizni, hogy ott hűvös-e a bőr: ekkor fázik.

Tegnap született, és nem akar szopni, de nem adnak neki tápszert sem!
Az újszülöttek közül nem egy a születés utáni első órában aktív, akkor ügyesen szopik, majd utána képes akár a teljes napot is átaludni, és csak félig-meddig ébred föl időnként, de akkor sem annyira aktív, hogy hatékonyan szopjon. Nem kell aggódni, és főleg: nem kell megetetni. Az újszülött meglehetősen jó tartalékokkal érkezik a világra, születési súlyának akár 7-10 százalékát is elveszítheti. Az egészséges újszülöttnek sem vizet, sem tápszert nem szabad adni, sőt, a szopizást sem kell erőltetni. A legjobb, ha egy szál pelenkában az anyukája mellkasán pihen, jól betakargatva. Ebben a nyugodt, biztonságos helyzetben nagyobb az esélye, hogy szopizni kezd magától.

Piros folt van a pelenkájában! Véreset pisilt?
Nincs baj! Az újszülöttek vizeletével néha urát kristályok is ürülnek, ezek piros vagy téglavörös foltot hagynak a pelenkán. A kislányok hüvelyéből némi vér is kerülhet a pelusra, az erőteljes hormonális változások hatására. Szó sincs betegségről, véres pisiről!

Duzzadt a melle, és egy csepp váladék is jött belőle!
Ahogy a hüvelyi vérzés, úgy a mell duzzanata, és minimális tejtermelés is előfordulhat a hormonális vihar hatására. Ezt a népnyelv boszorkánytejnek hívja. Furcsa mód még fiúknál is lehetséges. Ahogy a lepényen át kapott anyai hormonok kiürülnek a baba szervezetéből, ezek a hajmeresztő jelenségek is eltűnnek.

Piros folt van a homlokán. Megsérült?
Az újszülöttek homlokán, orra alatt, tarkóján, általában a test középvonalán előfordulhat piros folt, ezt sokan gólyacsípésnek hívják. Nem kóros, nem betegség jele, ártalmatlan jelenség, amely hat hónap – két év alatt többnyire nyom nélkül eltűnik. Sírásnál. erőlködésnél azonban újra feltűnhet.

Szerző: Sződy Judit pszichológus, szoptatási tanácsadó IBCLC

Megjelent a HelloBaby! Magazin április-májusi számában. Legyél Te is előfizetőnk!

Hozzászólások