Babát vársz? Menj fogorvoshoz (is)!

A várandósság egy olyan érzékeny időszak, amely során saját életvitelünkkel egy fejlődő élet alakulására is befolyással lehetünk. Így van ez a szájápolással is. Kevéssé ismert tény, hogy az anya szájhigéniája hatással van a benne fejlődő kisbaba későbbi egészségi és fogazati állapotára is.

Dr. Zeller Zsófia fogorvos írása

 

Az egészségügyi társadalombiztosítás három alkalommal is biztosít a várandós anyáknak ingyenes fogászati ellenőrzést. Kezdő szakorvosként szomorúan tapasztaltam, hogy ezt a lehetőséget sokan csak egy “pecsétgyűjtő akciónak” tekintik, és a recepcióról próbálják beküldeni várandós kiskönyveiket aláírásra a kezelőorvoshoz. Nagy hiba, ha ezt az ingyenes lehetőségeket semmibe vesszük, hiszen a várandósság alatt a szájüregben is komoly változások mehetnek végbe.

 

Így hatnak a terhességi hormonok

A női hormonok a teljes emésztőtraktus és így a száj nyálkahártyájának állapotára is hatással vannak. Ezt a jelenséget érzékelhetjük már a menstruációs ciklus során is, de a várandósoknál a tünetek még fokozottabbak lehetnek. A terhességi hormonok hatására fokozódik az erek áteresztő képessége is, ami lehetővé teszi, hogy minél több immunsejt jusson el a fertőzés helyére és ott aktívabban lépjenek fel a száj kórokozóival szemben. Ezért a kismamák ínye gyakran vérzékenyebbé válik, a korábbi krónikus gyulladások aktív fázisba léphetnek, a már meglévő ínybetegség súlyosbodhat.

 

Előzzük meg a gyulladást!

Sokan éveken át élnek kisebb-nagyobb gyulladásokkal a szájukban. A vörös, olykor már vérző gyulladt ínyt pedig főként kemikáliákkal: gyógyfogkrémmel, fertőtlenítő öblögetéssel és vitaminokkal próbálják gyógyítani. Valójában ezek a kémiai hatóanyagok önmagukban csak átmenetileg enyhítik a panaszokat a kiváltó okok kezelése nélkül. A kiváltó okok teszik ugyanis egyes területeken lehetővé a gyulladást keltő baktériumok tartós megtelepedését, és így feleslegesen terheljük a szervezetünket pusztán a tüneteket enyhítő szerekkel. Viszont rendkívül fontos, hogy a várandósság idejére megszüntessük a fogkőfelrakódásokat, kezeljük az újonnan képződött szuvasodásokat, és ha szükséges, a már meglévő, de nem megfelelő minőségű pótlásokat cseréljük, vagy korrigáljuk.

Súlyos esetben akár az is előfordulhat, hogy az íny burjánzani kezd és vérzékeny szövet többlet, úgynevezett epulis jöhet létre, amit olykor már csak sebészi úton lehet eltávolítani. A fogászati vizitre érdemes olyan időpontot választani, amikor a rosszullétek, és a fokozott garatreflex már nem zavarja a kezeléseket, de még a nagy pocak sem teszi kényelmetlenné a hosszas, székben töltött időt.

 

Nőhet a koraszülés veszélye

A krónikus állapotokat könnyű megszokni. Kevesen gondolnak bele, hogy a vérző íny hátterében akár nagy kiterjedésű ínyfekélyek is állhatnak, amelyek lehetővé teszik a kórokozók és toxinjaik számára, hogy az anya vérébe jussanak. Bár a magzat steril környezetben fejlődik, a  köldökzsinórvérből, kimutathatóak az anya szájüregéből származó baktériumok és azok toxinjai. Az egyéb okkal nem magyarázható koraszülések hátterében gyakran húzódik az anya kezeletlen fogágybetegsége. A krónikus gyulladások következtében kialakuló kritikus gyulladási faktor koncentráció ugyanis idő előtt is beindíthatja a szülést.

 

A szakellátáson túl otthon is sokat tehetünk a szánk és fogaink egészségéért. Elsősorban a helyes szájhigéniával, ami nem csupán a fogak megtisztítását jelenti. A fogkefe választás során fontos hogy kis fejű, de minél több puha műanyag sörtét tartalmazó eszközt válasszunk, amelynek szálai legömbölyített véggel kíméletesen tisztítják a fogak felszínét. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy középkemény fogkefékkel próbálják tisztán tartani a fogaikat. Könnyen megérthető a különbség, ha a mikroszálas törlőkendő tisztító erejére gondolunk a papírtörlővel szemben.

A fogkefék önmagukban nem képesek tökéletesen megtisztítani minden fogfelszínt, hiszen a fogak közötti rések gyakran olyan szorosak, hogy a sörték nem képesek áthatolni rajtuk. Régebben a fogselymek használatát javasoltuk ezeknek a felületeknek a tisztántartására, amelyeket mára a körülményes, nagy kézügyességet igénylő használat és a gyakran előforduló ínysérülések miatt mind praktikumban, mind hatékonyságban kiszorítottak a fogköztisztító kefék. Ezek az eszközök egy vezető drótszálra feltekert sörték sokaságával üvegmosó keféhez hasonlatosan áthatolnak a szűk rések közt.

A fogkefe mellett várandósan különösen fontos, hogy a lehető legkevesebb kemikáliát vigyük be a fogkrémekkel, hiszen a száj nyálkahártyájáról sok vegyszer könnyedén felszívódik. Léteznek már olyan fogkrémek, amelyek a kémiai baktericid anyagok helyett természetes nyálenzimekkel gátolják a baktériumok szaporodását és megtapadását a fogakon. Egyes esetekben valóban szükség lehet gyógyfogkrémek, szájfertőtlenítő oldatok használatára, azonban ezeket ne általános fogkrémként vagy megelőzés céljából használjunk, hanem orvosi javaslatra, kúraszerűen.

 

Így fejlődik a magzat fogazata

Érdekes információ, hogy a tejfogak csírái már az 5. magzati héten fejlődésnek indulnak és nem sokkal később a felnőtt fogak csíráinak kezdeményei is megjelennek. A tejfogak megkeményedése már az 5. hónapban megkezdődik, ezért nagyon fontos, hogy ebben az időben megfelelő változatos és kiegyensúlyozott táplálkozást folytasson a kismama. Sajnos vannak olyan gyógyszerek, amelyek a fogcsírák fejlődésére is hatással vannak, a legtöbb ilyen szer az antibiotikumok közül kerül ki. Ezért is nagyon fontos, hogy a gyulladásoknak lehetőleg idejében vegyük elejét, és inkább előzzük meg a bajt.

 

Megjelent a helloBaby! magazin 2018. június-júliusi számában. Legyél te is előfizetőnk!

 

Hozzászólások