Mindenki a szabadba, kimozdulásra, pihenésre vagy kalandokra vágyik, amikor kitör a szünidő, de a kivitelezés sokszor nem is olyan egyszerű. Mit tehetünk például akkor, ha már reggel nagy a forróság, vagy napok óta szakad az eső? Gyűjtöttünk néhány bevált tippet!

Csörgő Andrea írása

 

„Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond” – ez az egyik leggyakrabban emlegetett szólásunk a gyereknevelés kapcsán. Azzal együtt, hogy biztosan senkit sem vígasztal, amikor épp a kicsivel érzi magát túlterhelve, és ezt vágják a fejéhez, bizonyos igazság azért van benne. Ha kimozdulásról van szó, akkor egészen kicsi babával például könnyebb elindulni, még ha ez elsőre hihetetlennek is tűnik.

Egy csecsemőnek még viszonylag egyszerű kielégíteni a szükségleteit, semmi másra nem vágyik, csak hogy testközelben legyen és szophasson. A nap bármely időszakában. Így nem kell például az alvásidejéhez alkalmazkodni, mint egy nagyobbnak, békésen elalszik séta közben is egy megfelelő hordozóeszközben. Vinni is főleg azt kell magatokkal, amire a felnőtteknek van szüksége, különösen, ha szoptatott babáról van szó. Azért a pelenkázó csomagot ne felejtsetek otthon!

A második félévtől, ahogyan a mozgás fejlődik, úgy válnak a kicsik egyre aktívabbá. Számíthatsz rá, hogy már nem tarthatod magadon, vagy a babakocsiban túlságosan hosszan, mert szeretné felfedezni a világot: kúszni-mászni. Azaz olyan helyre érdemes menni, ahol időről időre le tudod tenni kicsit. Egy tisztán tartott park, vagy egy ismerős kertje a legjobb helyszín, de jól járhattok rövidebb túraútvonalakkal is.

Totyogó korban 1-2 évesen még semmiképpen se tervezz be hosszabb túrát, hacsak nem túrababakocsival, vagy hordozóeszközzel indultok neki. Ezekben pihenhet, vagy szundikálhat, ha elfárad. Ebben a korban azok a legjobb szabadtéri programok, ahol változatos módon találkozhat a természettel, pancsolhat, homokozhat, bokrokban bújócskázhat.

Nagyobb óvodások már szívesen figyelnek meg állatokat, növényeket vagy más látnivalókat is kirándulás közben. Jó célpont lehet ilyenkor a skanzen, vagy vadaspark.

 

Nyáron lakásban

A nagyvárosi lakásban élő családoknak a játszótér vagy a kertes házas barátok nyújtanak menedéket a forró nyári napokon. Érdemes összefogni és azoknál bandázni, akiknél nem kell a lakásba szorulni. A déli forróságot jól teszitek, ha az árnyékos szobában töltitek. Sajnos az UV sugárzás ellen száz százalékosan csak a falak védenek meg.

 

Játékok lakásban

Ha amúgy is el kell húzni a függönyt, akkor ez a legalkalmasabb idő, a szundikáláson kívül, a diavetítésre, vagy az árnyjátékra. Kisebbeknek még a szülő készítette árnybábok nyújtanak szórakozást. Nagyobb ovisok viszont már ügyesen bánnak a papírvágó ollóval, így maguk is készíthetnek figurákat. Néhány gemkapocsra lesz még szükségetek és máris kész a színház.

Nyáron az a legjobb, hogy nem baj, ha a gyerek vizes vagy maszatos lesz. Mivel amúgy is kevés a ruha, nem jár átöltözéssel, ha összekeni magát valamivel. A víz pedig pillanatok alatt megszárad a nagy melegben, de addig is hűt és felfrissít. Itt az ideje tehát a vizes játékoknak, festésnek, kenésnek. A lakásban is ki lehet alakítani „vizes övezetet” akár a kádból is lehet vizes játszóteret csinálni kerékkel, forgóval, színes ételfestékekkel, flakonokkal. Remek szórakozást biztosítanak a jégkockás játékok, például a jégbe fagyasztott gumiállatok, kincsek, amelyeket azután a gyerekeknek kell kikalapálniuk vagy kiolvasztaniuk a jég fogságából.

 

Strandolás

Amikor még csak keresitek a megfelelő strandot, érdemes a vízminőségi vizsgálatokról tájékozódni. A klórozott vizek nagyon kiszárítják a bőrt, ilyenkor a szokásos strandfelszerelésen kívül vigyél magaddal zsírosabb testvajat. Előfordulhat, hogy megfájdul a kicsik füle a sok víz alá merüléstől. A fájdalom oka többnyire külső hallójárat gyulladás, melyet vízből belesodródó szennyeződések vagy a klóros víz okoz. Érzékeny fülű kicsiknél érdemes a fül szárazon tartására törekedni.

Játszóterek, időtöltés a szabadban

Tematikus játszóterek

Budapesten a legkedveltebbek a Rumini játszótér, a Gellért hegyi csúszdapark, vagy ugyanott a Cerka-firka játszótér és az óbudai Mészkő park. Felújították az Anna-rét játszóterét is a Normafánál. Szerte az országban is jobbnál jobb játszóterek várják a gyerekeket, főleg azokon a helyeken, amelyeket családok látogatnak. Népszerűek a Kő Boldizsár tervezte játszóterek: a Griff kert Balatonkenesén, a Mátyás király mesekert Zsámbékon, vagy a Magyar Tenger mesekert Balatonbogláron. Figyelmedbe ajánljuk a vizes játszótereket: ilyen a Tarzan Park Budapesten, de találtok ilyeneket Győrben, Kaposváron és a Kis-Balatonnál Zalaváron is.

 

 

Megjelent a HelloBaby! magazin 2018. június-júliusi számában. Legyél Te is előfizetőnk!

 

Hozzászólások