40 éves az első lombikbébi!

Boldog szülinapot, Louise Brown! Negyvenedik születésnapját ünnepli az első lombikbébi, aki szülein kívül két orvosnak, Patrick Steptoe-nak és Robert Edwards-nak köszönheti életét, és másik keresztnevét, a Joy-t (Öröm) is.

Louise édesanyja súlyos depresszió miatt kereste fel orvosát, s mint kiderült, a mindennapjait megkeserítő betegség hátterében a hasztalan próbálkozás állt, hogy megfoganjon és kisbabájuk születhessen. Louise után négy évvel született meg húga,  Natalie, aki a világ negyvenedikként született  lombikbébije.

Az első hatalmas asszisztált reprodukciós siker, Louise születése óta eltelt négy évtizedben rendkívül sokat fejlődtek és bővültek az alkalmazott technikák. A módszerből a világon mindenütt sikeresen alkalmazott technika lett. Egyes becslések szerint azóta nyolc millió lombikbébi látta meg a napvilágot, mások inkább hat millióra teszik lombikban fogant embertársaink számát – a pontos adat még várat magára.

Ahogy Louise jubileumi cikkében írja, ma már nincsenek közöttünk azok, akiknek létezését köszönheti: édesanyja, édesapja, Patrick Steptoe, Robert Edwards  és asszisztensük, Jean Purdy elhunytak már, de a küldetés, amit elkezdtek és sikerre vittek, azóta millióknak hozta meg az áhított gyermekáldást.

Forrás: independent.co.uk

Hozzászólások