Azonnal orvoshoz!

Vajon mik azok a tünetek egy kisbabánál, amelyekkel tanácsos minél előbb szakemberhez fordulni? A mai szülők jelentős része nem nagyon látott még közelről újszülöttet, ezért nehézségeik akadhatnak azzal, hogy megítéljék, normális viselkedés-e az, amit gyermekükön látnak. Szakértőnk segítségével az első élethónapok kiemelt figyelmet érdemlő tüneteit gyűjtöttük össze.

Szakértő. Dr. Korausz Etelka házi gyermekorvos

Milyen is egy kisbaba? Ami azt illeti, tényleg elég változatos lehet a kép: bőrszíne a nagyon sárgától a sápadt szürkésig terjedhet, sokszor fura kis röfögő, horkantó hangokat hallat, képes órákon át mélyen aludni, vagy éppen ellenkezőleg, furcsa lehet, hogy keveset alszik, sokat sír. Pelenkájában meglepő mennyiségű széklet lehet, melynek a színe az élénksárgástól a zöldes árnyalatokig terjedhet. Időnként kibuggyan a száján több-kevesebb tej – ez például baj? Nem csoda, ha a kezdő szülők elbizonytalanodnak, hiszen még nincsenek tapasztalataik, nincs viszonyítási alapjuk.

Miből látszik, hogy jól van?

Ha az újszülött bőrszíne rózsás, tapintása rugalmas, rendszeresen jelzi, hogy éhes, szopik is, vagyis hallhatóan, láthatóan szív-nyel, és súlya is halad felfelé, nagy valószínűséggel minden rendben van. Egy egészséges, jól evő kisbaba az első hónapban naponta hat-nyolcszor pisil, háromszor vagy többször van széklete, amely jellemzően aranysárga. Lehetnek benne fehér göböcskék, elszíneződhet zöldre – amíg kizárólag szoptatod, ezek a tünetek teljesen normálisnak számítanak.

A jól gyarapodó újszülött a negyedik nap után már nem veszít a súlyából, legkésőbb 10-14 napos korára visszanyeri szülerési súlyát, és attól kezdve legalább napi 2-3 dkg-ot, vagyis heti 15-20 dekát hízik.

Sárgaság – veszélyes vagy sem?

A sárgaság hátterében többféle ok is állhat, de leggyakrabban ártalmatlan, úgynevezett élettani sárgaságról van szó. Az átlagosnál komolyabban érintheti a koraszülötteket, a kicsi súlyú babákat. A gyakorlatban legtöbb gondot az állapottal járó aluszékonyság okozza, ami miatt nehezen etethetővé válhat az újszülött. Ha viszont nem eszik eleget, sárgasága és aluszékonysága is fokozódhat. A sárgaság lezajlását segíti, ha eleget szopik, mert a sárga bőrszínt okozó bilirubin legnagyobb része a széklettel ürül. Ha nem sikerül elég gyakran szoptatni, megeshet, hogy a folyadékveszteség is túlságosan nagy lesz, és a baba kiszárad. A szín tehát önmagában nem riasztó, akkor kérj segítséget, ha a baba állapotát összességében érzed aggasztónak, mert aluszékony, nem etethető elég gyakran, nincs elég kakis-pisis pelenkája.

Kiszáradásra utaló jel, ha a baba nehezen ébreszthető három-négy óra alvás után is, és ha hat-nyolc órán át nincs pisis pelenkája. Ha úgy érzed, nem szopik eleget és hatékonyan a kisbabád, kezdj el fejni, és etesd meg a lefejt tejjel. Már 10 grammos kiegészítésektől is erőre kaphat, és jobban boldogulhat a szopással.

Láz három hónapos kor alatt

Ha a kisbabád testét melegebbnek érzed a szokásosnál, és meggyőződtél róla, hogy ezt nem a túlöltöztetés okozza, mérd meg a lázát! Az első három hónapban a popsiban mért 38,5 fokos vagy magasabb láz olyan betegségre utalhat, amely miatt azonnal célszerű kórházba vinni. Leggyakrabban húgyúti fertőzésre derül fény ilyenkor, ezért egyéb tünetek hiányában láz esetén mindig vizelet vizsgálatot végeznek. A húgyúti fertőzés meglehetősen alattomos és korántsem ártalmatlan betegség. Feltűnhet esetleg, hogy a baba étvágytalanabb a szokásosnál, hogy gyengébben, rövidebb ideig szopik, esetleg egyáltalán nem akar szopni, csak alszik. Lehetséges, hogy már a láz megjelenése előtt feltűnik, hogy nem hízik rendesen, sőt, akár veszíthet is a súlyából. A betegségre utaló láz nem tévesztendő össze a két hónaposan kapott oltás napján vagy másnapján mérhető lázzal, amely egyszerű oltási reakció.

38,5 fokos vagy magasabb láz esetén jól teszitek, ha nem várakoztok javulásra, induljatok a kórházba! Nem a lázcsillapító kúp fogja megoldani a helyzetet, hanem a szakszerű kezelés! A szürkés bőrszín, petyhüdt végtagok, fokozott aluszékonyság, puffadt has súlyos fertőzésre utaló tünetek lehetnek.

Sugárban hány

A sugárhányás nem tévesztendő össze a teljesen normális „bukásokkal”. Egy azonnali kórházi ellátást igénylő betegség, a pilórusz sztenózis, azaz gyomorkimenet szűkület tünete lehet. A gyomor és a patkóbél közötti zárógyűrű megvastagszik, és nem engedi továbbhaladni a táplálékot. Az első tűnetek legtöbbször kéthetes kor körül jelentkeznek fiúknál gyakrabban, mint lányoknál. A baba étkezés után nem sokkal mindent kihány, majd éhesen sírni kezd, és ez így ismétlődik többször egymás után. Az elváltozást a hasi ultrahang vizsgálat kimutatja, így időben műtéti beavatkozásra kerülhet sor.

Az a kisbaba, amelyik csak bukik, amúgy jól van: szépen hízik, jó állapotú, egyszerre inkább kisebb mennyiségek buggyannak ki belőle. Jól teszed, ha szopás után nem fekteted azonnal hanyatt, hanem testkontaktusban tartod, vagy oldalára fekteted.

Kiütések a baba bőrén

Az újszülött érzékeny bőrét sokféle hatás éri már a megszületés utáni órákban is: a vizes közeg helyett száraz levegő veszi körül, a ruhácskáiban öblítőszer maradványok lehetnek, és az is előfordulhat, hogy érzékenyen reagál a fürdetésekre. Pár hetes korban az arcán jelenhetnek meg pattanás szerű kiütések. Ezeket a köznyelvben tejkiütésnek szokták nevezni, valószínűleg hormonális hatással függ össze a megjelenésük. Néhány hét alatt magától is elmúlik, többnyire semmilyen kezelést nem igényel.

Egyetlen olyan kiütés van, amellyel azonnal kórházba kell menni, és ez a meningococcus baktériumok által okozott úgynevezett bőrvérzés. Úgy különítheted el más kiütésektől, hogy míg az ártalmatlanok eltűnnek, ha üvegpoharat szorítasz rá, a meningococcus okozta bőrvérzés jól látható a rászorított poháron keresztül.

Furcsa mozgások

Ha a kisbabádnál ismétlődő, számodra furcsa mozgást, rángatózást, átmeneti merevséget tapasztalsz, fordulj gyermekorvoshoz. Az egyszerű, időnként tapasztalható, finom remegés többnyire ártalmatlan, újszülöttekre jellemző jelenség.

Köhögés, problémák a légzéssel

Feltétlenül fordulj mielőbb orvoshoz, ha a kisbabád rohamszerűen, hosszan köhög. Hátterében többféle ok állhat a fertőzéstől a belélegzett idegentestig. Csecsemőknél előfordulhat nehezített belégzéssel (krupp) és nehezített kilégzéssel járó (asztmatikus) köhögés. Ezek rendszerint felsőlégúti fertőzésekhez kapcsolódnak.

Mentőt kell hívni akkor, ha a köhögést szemlátomást egyre fokozódó légszomj kíséri, a baba bőre elszürkül, elkékül, minden légvételnél préselő, nyögésszerű hangot lehet hallani.

FONTOS!

Sérülések, eszméletvesztés

Ha a kisbaba leesik valahonnan, és végtagjait másképp mozgatja, mint addig, a neki nyújtott játékot nem tudja megfogni, sőt, elveszíti az eszméletét, természetesen azonnal mentőt kell hívni.

Megjelent a HelloBaby! magazin 2018. februári számában. Legyél Te is előfizetőnk!

Hozzászólások