Gyógynövényekkel a fogamzásért

Bizonyos növények fokozzák a termékenységet. Itt a szelíd segítség!

A búza felszítja a szerelmi vágyat és elősegíti az ovulációt, a palástfűnek a beágyazódásban lehet szerepe, a leendő apukák pedig fogyasszanak zellert vagy tököt. Praktikus tanácsok következnek a fitoterápia területéről.

Búza: erotikus kalandozásokra késztet

A búza bibliai gyógynövény (különösen a tönkölybúza), amely a termékenység, az új élet és a bőséges aratás szimbóluma. Hat a vérkeringésre, az anyagcsere-folyamatokra, az izom- és kötőszövetekre, segíthet a koraszülések elkerülésében, és áldásos lehet az impotenciában szenvedőknek. Az áldott állapot eléréséhez jelentős E-vitamin tartalmával járul hozzá, ez a vitamin ugyanis segít a méhnyálkahártya vastagításában, a sperma és a progeszteron termelésében, elősegíti az ovulációt, valamint a megtermékenyítést. A búza afrodiziákumként is használható, mert felszítja a szerelmi vágyat, testi örömöket ajándékoz, erotikus kalandozásokra késztet, teljesítménynövelő képessége miatt új életre kelti és ismételt működésre készteti a férfiasságot, erősíti a nemi szerveket.

Így fogyaszd: a legjobb eredményt akkor érjük el, ha frissen, csíra vagy préselt lé formájában fogyasztjuk a búzát. Ez utóbbit pedig úgy tudjuk elérni, hogy a bioboltban megvesszük a búzafüvet, amelyből daráló (szintén a boltban kapható kifejezetten erre a célra) vagy turmixgép segítségével kinyerjük a levet. Ha turmixgépet használunk, a kapott pépet vászonruhára téve csöpögtessük ki a levet. A préselést követően 20-30 percen belül meg kell inni, a hűtőszekrényben maximum két óráig tárolható, a préseletlen fű viszont tíz napig eláll a hűtőben. A megsárgult fűszálak préselésre már nem alkalmasak, elrágcsálva viszont leviszik a legmakacsabb fogkövet is. A léből először három evőkanálnyit fogyasszunk, és fokozatosan emeljük az adagot a napi másfél deciliterig. Bármennyit is fogyasztunk később, semmilyen mellékhatása nincsen.

Fehér fagyöngy: menstruációs zavarokra, erős vérzésre

A fehér fagyöngy az emberiség ősi gyógynövénye (gyógyászati szempontból a tölgyfagyöngy és a gyümölcsfagyöngy a legértékesebb), amelyről a népi gyógyászat úgy tartja, képes hatni a termékenységre, különösen, ha a nőnek menstruációs zavarai vannak vagy erős havi vérzéssel küzd, de áldásos akkor is, ha a szülést utóvérzés követi. Fontos tudni, hogy a növény nagy adagban mérgező, érzetvesztéssel és bénulással fenyeget, bogyóját éppen ezért nem is használhatjuk (a gyűjtésnél mihamarabb meg is kell szabadulni tőle). Alacsony vérnyomásnál nem javallott, és szívpanaszok esetében is csak az orvos tájékoztatása mellett szabad alkalmazni. A konzultációs kötelezettség természetesen minden gyógynövényre érvényes!

Így fogyaszd: meddőségi probléma esetén, ha a növényt magunk gyűjtöttük be, alaposan mossuk meg a szárát és a levelét, ezeket fogyasszuk frissen kipréselve. Amennyiben nincs lehetőség a gyűjtésre, a gyógynövényboltokban kapható fagyöngy-tinktúra is alkalmas lehet a kezelésre. A léből huszonöt cseppet adagoljunk vízbe, éhgyomorra reggel és este fogyasszuk.

Palástfű: a női nyavalyák gyógyszere

A termékenységre ható következő növényünk a közönséges palástfű. A keresztények úgy tartják, hogy Szűz Mária áldása van rajta, mert gyógyszer minden női nyavalyára. A palástfű már a pubertás időszakában is kedvezően hat a nemi szervekre, és elejétől fogva segít kialakítani a ciklus természetes, panaszmentes voltát. Serkenti a kismedence vérellátását, jelentős szerepet vállalva így a menstruációs zavarok helyreállításában, a méhnyálkahártya felépítésében és a beágyazódásban. Összehúzó hatása miatt segít a szülési sérüléseken, koraszülési hajlam esetében pedig a baba megtartásában, ha a nő a fogantatást követő harmadik hónaptól issza azt. A palástfű minden gyógynövényboltban megvásárolható.

Így fogyaszd: teát érdemes készíteni belőle. Egy csészéhez egy teáskanálnyi palástfű kell, amelyből forrázatot készítünk, és letakarva 3-5 percig állni hagyjuk. Egész nap lassan, kortyonként, két csészényit igyunk belőle. A palástfüvet lehetőség szerint 1:1 arányban cickafarkfűvel keverjük. Itt említem meg, ha több gyógynövényt alkalmazunk egyszerre, azok egymás hatását meg- és felerősítik.

Cickafarkfű: afrodiziákumként is megállja a helyét

Az orvosi cickafarkfű az ország minden vidékén akár tömegesen előforduló, fanyar illatú növény. A gyógyászatban csak a fehér virágzatút használjuk a kékolaj vagy más néven cickafarkolaj miatt. (A sárgás, lilás, rózsás színűek nem tartalmazzák ezt az olajat, ezért nem is gyűjtjük őket.) A hatalmas tudású Kneipp tiszteletes ezt mondja róla: „Nagyon sok bajtól megkímélnék magukat a nők, ha néha a cickafarkfűhöz folyamodnának.” A kismedence szerveit pozitív irányba befolyásoló cickafark ösztrogént tartalmaz, így afrodiziákumként is használható.

Így fogyaszd: ha a cickafarkat palástfű nélkül, teaként fogyasztjuk, akkor a ciklus 0-14. napján tegyük ezt összesen 200 g fű felhasználásával, amelyhez keverjünk 50 g édesköményt és 50 g komlót. Ebből a keverékből készítsünk forrázatot: 2 dl vízhez 1 evőkanál teakeveréket számítsunk. Naponta két csésze ajánlott. Ezt az ösztrogén tartalmú keveréket a 15-28. napon progeszteron tartalmú elegy váltsa fel, amelynek összetevői a cickafark mellett: 50 g apróbojtorján, 150 g palástfű, 100 g rozmaring. Magas vérnyomás esetén ez utóbbi kerülendő. Ezt a keveréket ugyanúgy készítsük el, mint az előzőt, az adagolás is ugyanaz.

Barátcserje: a hormonok barátja

Az illatos barátcserjét (népies néven: szűzbariska) Hippokratész óta alkalmazzák. Érdekesség, hogy nevét a kolostorokban lakó barátok szüzességi fogadalmának betartására alkalmas hatása miatt kapta. Vagyis csökkenti a férfiak szexuális vágyát! A nőkre viszont jótékonyan hat, ezt már az orvostudomány kísérleteinek eredményei is igazolták. A növény termése a nőknél hat az LH-hormonnak nevezett luteinre, így a progeszterontermelésre is, amely a menstruációs ciklus szabályozását segíti elő. Segít a megbomlott hormonális egyensúly visszaállításában, alkalmazhatjuk menstruációzavarok csökkentésére, a normális menstruációs ciklus visszaállítására, a termékenységi problémák orvoslására, elősegíti a tejkiválasztást. A premenstruációs szindróma (PMS) kellemetlen tüneteinek enyhítésére is kiváló. Kutatások bizonyítják, hogy már az alkalmazás utáni első ciklus során csökkenti a mellfeszülést, az idegességet, az ingerlékenységet, a feszültséget, a vizenyősséget, a fejfájást. A növény hatóanyaga nem tartalmaz hormonokat, ám ha az alkalmazás idején hormonkezelés alatt állunk, kötelező konzultálni a kezelőorvossal. Igen ritkán allergiás reakciókat válthat ki, ilyen esetben abba kell hagyni, terhesség és szoptatás alatt pedig tilos szedni!

Így fogyaszd: kapszula formájában megvásárolható a gyógynövényboltban.

Forrás: HelloBaby! archívum

Oszd meg ha tetszett, hogy más is láthassa!

Legyél Te is rendszeres olvasónk! ITT! http://hellobaby.hu/index.php/hellobaby-magazin-elofizetes fizethetsz elő a HelloBaby! magazinra, amely kéthavonta jelenik meg.

 

Hozzászólások