A várandósság első jelei

Bár a legtöbb nő észleli magán a terhesség első jeleit, mégsem lehet teljesen biztos abban, hogy gyermeket vár. Milyen tünetekkel találkozhatunk a terhesség első időszakában?

Jelmagyarázat:

+ = bizonytalan tünet
++ = valószínű tünet
+++ = biztos tünet

Mellbimbóim az elmúlt napokban egyértelműen sötétebbek lettek
A terhességi hormonok hatására és a bővebb vérellátás következtében a mellbimbó udvara és a külső nemi szervek valóban sötétebb színűvé válnak. A mellbimbó udvarán található apró kiemelkedések, az ún. Montgomery-mirigyek ilyenkor megnagyobbodnak és barnásabb színezetűek, mint általában.
Tünet: +++

Melleim olyan érzékennyé váltak, hogy képtelen vagyok hason feküdni
A megtermékenyítés után közvetlenül bekövetkező hormonális változások miatt a mellben lévő mirigyek megnőnek, ezáltal a mellek nagyobbak és feszesebbek lesznek. Ez a folyamat gyakran jár kellemetlen feszüléssel.
Tünet: ++

Már néhány napja meg kellett volna jönnie a menstruációmnak, ma gyenge pecsételő vérzés jelentkezett. Előfordul vérzés a terhesség alatt? 
Pecsételő jellegű vérzések valóban jelentkezhetnek, akár már a terhesség kezdetekor is. Minden esetben orvoshoz kell fordulnia, ugyanis a vérzésnek sokféle oka lehet.
Tünet: +

A hasam napok óta kemény és felpuffadt
A várandósság idején megnövekedő gesztagén termelés valamelyest korlátozza a belek működését, ami székrekedéshez vezethet, és magyarázatául szolgálhat ennek a felfúvódott érzésnek is. Hasonló bélproblémák azonban a terhességtől függetlenül is gyakran felléphetnek.
Tünet: +

Az alhasamban folyamatos feszülést érzek, kicsit másként, mint a menzeszem előtt szoktam.
A méh felkészülése a terhességre egy tipikus alhasfeszüléssel jár: megnő a mérete, a vérellátási teljesítménye emelkedik, új erek jönnek létre. Ezt az átalakulást érzik a leendő édesanyák.
Tünet:++

Összeszedtem egy csúnya gombás fertőzést, utoljára kamaszkoromban történt velem ilyesmi. Igaz, hogy a terhesség alatt az intim területek érzékenyebben reagálnak a különböző fertőzésekre?
A várandósság alatt erősödik a hajlam a túlzott hüvelyváladék képződésére, ez pedig növeli a gombás fertőzések kialakulásának valószínűségét. Ám a tünet nem egyértelmű.
Tünet: +

Rosszul vagyok a sült hús szagától. Máskor nem voltak ehhez hasonló problémáim.
Várandósság alatt minden érzékszerv fokozottabban működik, így sok kismama érzékeny
a különböző illatokra. A jelenség mögött a tudósok a természet okos „irányítását” vélik felfedezni. A könnyen romló élelmiszerek, mint a hús és a hal, illetve azok a dolgok, amelyeket a várandósoknak kerülniük kell (alkohol, kávé, cigaretta) „bántják a kismamák orrát”, megakadályozva ezzel, hogy egészségtelen dolgokat vegyenek magukhoz.
Tünet: +++

Farkaséhes vagyok, különösen az édességeket kívánom.
A terhességgel járó átállási folyamat sok erőt igényel, a szervezetnek még több energiára van szüksége. Ezért válnak a leendő anyukák éhesebbé és kívánósabbá. Farkaséhség jelentkezhet azonban a menstruációt megelőző néhány napban is.
Tünet: +

Nem érzem jól magam, borzalmasan fáradt vagyok, állandóan szédülök.
A terhesség korai szakasza fáradtsággal, nem ritkán szédüléssel, hányingerrel jár.  Hideg-meleg vizes váltott zuhanyozás, kiegyensúlyozott táplálkozás és a szabad levegőn való séta javíthatnak a közérzeten. Szédülés és fáradtság esetén nem kizárt a vérszegénység lehetősége, amelyet a kezelőorvos tud megállapítani.
Tünet: ++

Folyamatosan pisilnem kell, azonban nem tapasztalom magamon a hólyaghurut vagy felfázás tüneteit. Tudom, hogy a várandósok gyakran járnak vécére, de ez nem csak arra az időszakra vonatkozik, amikor már nagyobb a hasuk?
A terhesség előrehaladtával a vizelési inger is erősödik. Előfordul azonban, hogy néhány kismama már a kezdet kezdetén gyakrabban jár a mellékhelyiségbe. Ennek oka az ösztrogénszint növekedése, amelynek hatására lazulnak a szövetek és az izmok is engedékenyebbek. A kismedencei szervek bő vérellátása is fokozza a hólyagban lévő érzőidegek érzékenységét.
Tünet: ++

Reggelente hányingerem van. Kész csoda, ha rosszullét nélkül beérek az irodába. Ez csak egyet jelenthet, igaz?
Ez az állapot mindenképpen terhességre utal, főleg akkor, ha a reggeli rosszullétek rendszeressé válnak. A gyengélkedésekért a hCG terhességi hormon is felelős. Némelyek szervezete igen érzékenyen reagál rá, másoké kevésbé. A várandósság megállapításakor az újdonsággal járó izgalom is felerősítheti az émelygéseket. Erős hányások esetén feltétlenül forduljon orvoshoz!
Tünet: +++

Forrás: HelloBaby! archívum

Oszd meg ha tetszett, hogy más is láthassa!

Legyél Te is rendszeres olvasónk! ITT! http://hellobaby.hu/index.php/hellobaby-magazin-elofizetes fizethetsz elő a HelloBaby! magazinra, amely kéthavonta jelenik meg.

Hozzászólások