Miért az utolsó menstruáció az irányadó?

A nőgyógyász szakorvos általában már az első terhesgondozáson, egy egyszerű számítással megállapítja a szülés várható időpontját – az utolsó menstruáció első napjától számolva kikalkulálja a magzat korát.

„Na de miért nem az ovuláció (peteérés) napjától számolnak a szülészek, hiszen a megtermékenyülés is ezekre a napokra korlátozódik?” – teszi fel jogosan a kérdést számos várandós kismama. Az ovuláció ugyanis a menstruáció első napját követő körülbelül második héten jelentkezik. A válasz: a legtöbb kismama emlékszik az utolsó menstruációja időpontjára, de az ovuláció vagy a megtermékenyülés időpontját már nem sokan tudnák megmondani.

A plusz két hetes kalkuláció kissé zavaró lehet a várandós nők számára, az orvosok mégis ezt a bevált számítást alkalmazzák a terhesség előrehaladottságának, illetve a magzat korának megállapítására – a gyermek kihordására 40 hetet számolnak. A terhesség normál időtartama egyébként 38-42 hétig terjedhet, bár a 41. héten a túlhordás esetleges veszélyei miatt Magyarország legtöbb szülészetén intenzív megfigyelést alkalmaznak, vagy megindítják a szülést.

Forrás: HelloBaby! archívum

Oszd meg ha tetszett, hogy más is láthassa!

Legyél Te is rendszeres olvasónk! ITT! http://hellobaby.hu/index.php/hellobaby-magazin-elofizetes fizethetsz elő a HelloBaby! magazinra, amely kéthavonta jelenik meg.

Hozzászólások