Segítő kutyák

Vannak családok, ahol a kutya valódi orvosság, sőt: létszükséglet. Ahol az egyik családtag valamilyen érzékszervi, mozgásszervi vagy mentális hátránnyal küzd.

Ma már sokféle segítő munkára képeznek ki válogatott kutyusokat civil szervezetek szakemberei. Az ismert vakvezető kutyákon kívül dolgoznak mozgássérült-segítő kutyák, „halló” kutyák. Vizsgázott kutyák segítenek autistáknak, epilepsziásoknak, vagy olyan gyerekeknek, akik elmardanak a mozgásfejlődésben, értelmi fejlődésben. Állat asszisztált terápián különböző civil szervezetek által lehet részt venni, ugyanígy képzett házi segítő kutyát is tőlük lehet igényelni.

Nagy Lívia kisfia, Edi, nagyon pici koraszülöttként jött világra.

„Leküzdve az összes aggályomat, belevetettük magunkat a kutyuskeresésbe. Amikor az Edi által kiszemelt pici golden tulajdonosa megtudta, hogy miért szeretnénk megvenni a kiskutyáját, Edinek ajándékozta. Ezután kezdődött a neheze. Poppynak meg kellett tanulnia hogyan tud jó segítő kutyává válni és közben a gazdáját is megtartani. A kiképzés alatt napközben az időt az állatorvossal és az oktatókkal töltötte, de esténként az én idegeimmel és szaglószervemmel találta szembe magát.
Szép lassan csiszolódtunk egymáshoz. Edi, Poppy játékos, néha még túl vagány de nagyon figyelmes természetéhez, én pedig az állandóan csomókban hulló szőréhez.
Hónapok alatt Poppy megtanulta, ha macskát lát akkor nem rohan utána, hanem Edi mellett lassan haladva, a testével szinte alányúlva megtartja az egyensúlyát vesztő fiamat. Sokáig hámmal sétáltak, majd ahogy Edi egyre jobban megtanult egyensúlyozni, úgy lett egyre kevésbé szükség az eszközre. A kutya meleg, biztonságot nyújtó teste, állandó szolgálatra kész jelenléte megnyugtatta és felszabadította mozgásigényét. A beszédfejlődése szárnyalni kezdett, hiszen rájött, hogy ha utasításokat ad Poppynak, az vakon teljesíti. Órákat töltenek az » ül, fekszik, hozd vissza « játékkal.
Poppy Edi ágya előtt alszik, pillanatok alatt tudtomra adja, ha Edi rosszul érezi magát vagy csak rosszat álmodik. Én nyugodtan alhatok.
Így lett háromból négy gyerekem, és így vált Edi és Poppy barátsága mára már legendássá! A háztartásom pedig kevésbé felel meg az ÁNTSZ higiéniai előírásainak. De egyáltalán nem bánom!”

Olvasd el – Állatok és gyerekek HelloBaby! összeállítást ITT!

Legyél Te is rendszeres olvasónk! ITT http://hellobaby.hu/index.php/hellobaby-magazin-elofizetes fizethetsz elő a HelloBaby! magazinra, amely kéthavonta jelenik meg.

Honlapunkra is érdemes rendszeresen visszalátogatnod, ha megbízható információkra van szükséged.

Hozzászólások