Sír a baba, fáj a hasa?

A magzati élet során mindent készen kap a baba a köldökzsinóron keresztül, mégpedig folyamatos, egyenletes ellátás formájában. Így az emésztéssel járó erőfeszítések, az éhség érzése és a jóllakottság ismeretlenek számára. Amikor megszületik, a gyomra még egészen kicsi, jókora cseresznyényi méretű, a három kiló alatti babáknak még ennél is kisebb. A köldökzsinór elvágása után hamarosan csökkenni kezd vércukorszintjük, hiszen megszűnt az utánpótlás.

Szakértő: W. Ungváry Renáta szoptatási szaktanácsadó IBCLC

Az újszülött először érez éhséget! Ezért az a legjobb, ha azonnal megszoptatod, amint lehetséges. Előbb az egyik, majd a másik melledből, utána kezdheted is elölről. Bár úgy tűnik, nincs még tejed, az előtej már hónapok óta rendelkezésre áll, és éppen akkora mennyiségben, amennyi az újszülöttnek kell. Az előtej, a kolosztrum megindítja a bélmozgásokat, így részletekben távozni tud az első széklet, a magzatszurok, mely ragacsos és sötétzöld.
Ha a baba az első napokban sír, nem túlságosan valószínű, hogy hasfájás kínozná – bár száz százalékos biztonsággal nem tudhatjuk, mi a sírás oka. Több, mint valószínű, hogy a sírás célja elsősorban az, hogy a baba újra és újra mellre kerüljön. Ezzel automatikusan nő a tejmennyiség, a testközelség megakadályozza a kihűlést, anya és baba egyre jobban összehangolódik. Az is lehet azonban, hogy a megszületés, a kinti élethez való alkalmazkodás nehézsége tükröződik a sírós újszülöttek viselkedésében.

Két hetes kor körül aztán rendszerint egyértelműbbé válik a leggyakrabban az esti órákban tapasztalható nyűglődés. A Mami Info kiadványunkban további részleteket olvashatsz erről a hétköznapi, gyakori, ám mégis rejtélyesnek tűnő problémáról és lehetséges megoldásairól. No meg persze további izgalmas, napi kérdésként felmerülő témáról a várandós, kisbabás mindennapok során.

Kapható az újságárusoknál, a könyvesboltokban és megrendelheted ITT.

Hozzászólások