Mit ne egyen a kismama!

Várandósan célszerű kerülnöd azokat az ételféleségeket, amelyek nyers, állati eredetű alapanyagból vannak.

Ilyenek a nyers hús készítmények, például a tatárbifsztek, a nyers halat tartalmazó sushi, a nyers tejből készített sajtfélék és túrók, a nyers tojás. Nagy valószinűséggel ugyan semmi bajod sem lesz, ha eszel ilyeneket, mert szigorúan ellenőrzik a tejminőséget, a haszonállatok egészségét, de ritkán előfordulhat, hogy Listeria monocytogenes baktériummal szennyezett a termék. Ép immunrendszerű emberben ritkán okoz komolyabb betegséget – Magyarországon évente csupán 10-20 esetben diagnosztizálják – de mivel a várandósság immunológiai szempontból kockázatosabb időszak, számításba kell venni, hogy a magzatot komolyan veszélyeztetheti egy esetleges fertőzés.

Ha már megszületett a baba és szoptatsz, nincs szükség ezekre az óvintézkedésekre.

Várandósan a toxoplazmózis fertőzést is jobb elkerülni. A kórokozót fiatal macskák, vagy idősebb, legyengült macskák ürüléke tartalmazza, ezért például a macskavécé takarítása inkább ne tartozzon a kismamák feladatai közé. Az viszont kevésbé ismert tény, hogy élelmiszerekből is fertőződhetsz, például ha fertőzött sertéshús által szennyezett vágódeszkán aprítod a salátát, vagy nem elég alaposan megmosott, esetleg ürülékkel szennyezett salátát, epret eszel.

Mit egyen a kismama? – Olvasd el HelloBaby! összeállítást ITT!

Legyél Te is rendszeres olvasónk! ITT http://hellobaby.hu/index.php/hellobaby-magazin-elofizetes fizethetsz elő a HelloBaby! magazinra, amely kéthavonta jelenik meg.

Honlapunkra is érdemes rendszeresen visszalátogatnod, ha megbízható információkra van szükséged.

Hozzászólások