Hajvágás kicsiknek – jó móka vagy tortúra?

Gyermeked külső megjelenését folyamatosan formálja, jellegzetessé, egyedivé teszi növekvő hajacskája. Nem csoda, ha imádod simogatni, rendezgetni a selymes kis tincseket! Előbb-utóbb azonban muszáj lesz ollóval is igazítani a frizurán.

Nagyné Poczai Melinda írása

Legtöbbször a szemükbe lógó haj zavarja a kicsiket, ezt lányoknál félrecsatolhatod, vagy helyes kis copfba kötheted a fejtetőn. De nem minden kislány tűri meg a hajában a csatot vagy a gumit, kisfiúknál pedig ez a megoldás nem lesz népszerű. Náluk még a fülükre lógó haj lehet zavaró, különösen a nyári hőségben. Érzékeny bőrű, koszmósodásra hajlamos kisgyermekeknél az egészen rövidre nyírt haj a praktikus, hogy kevésbé izzadjon a fejbőr és könnyebben lehessen tisztítani, kezelni.

Tippek az otthoni hajvágáshoz

Ha elég csak néhány zavaró tincset levágni, azt otthon is megteheted. Számíts rá, hogy a kicsi nem fogja díjazni, ahogy a szép új frizura készül, mégis beszéld meg vele előre, mi fog történni. Ültetheted etetőszékbe, hogy körbe tudd járni, de nagyobb biztonságban érezheti magát, ha az egyik szülő az ölébe fogja, míg a másik a haját vágja. Jó, ha egy tükörből ő maga is követni tudja az eseményeket. Teríthetsz törölközőt a vállára, vagy lehet egy szál pelusban, hogy a művelet befejeztével egyből vihesd a zuhany alá. Előtte viszont ne vizezd be a haját, mert csak szárazon látszik a valódi hossza és formája. A vizesen lenyírt frizura megszáradva nem biztos hogy olyan lesz, amilyennek szántad.

Megfelelő célszerszámmal

Az otthoni hajvágáshoz használt olló legyen kellően nagy és éles, hogy gyorsan lehessen vele dolgozni, és ne csak nyiszáljon. Persze fő az óvatosság! Kisfiúknál biztonságosabbnak és gyorsabbnak tűnhet hajnyíró gépet használni, de az húzhatja a baba haját, vagy becsípheti a bőrét, a zúgás pedig megijesztheti. Lehetőleg próbáld megelőzni a sírást, mert a könny áztatta pofira rettentően rá tudnak tapadni a lenyírt kis hajszálak, ami csak még tovább fokozza a kicsi kétségbe esését. Ha pedig az első alkalom rossz élmény, akkor onnantól kezdve minden hajvágási kísérlet heves tiltakozásba fulladhat.

Bízd inkább profira!

Legjobb, ha olyan fodrászra bízod a dolgot, akinek már nagy tapasztalata van gyerekhajvágásban, gyorsan dolgozik és nem sajnálja az időt arra, hogy előtte kicsit összebarátkozzon a kis vendégével. Ilyen fodrászok dolgoznak a kifejezetten gyerekekre specializálódott élményfodrászatokban, ahol a kicsik magasított, kormányos kisautóban vagy egyéb játékosan kinéző székben ülhetnek, és mesét is nézhetnek hajvágás közben. Előtte és utána pedig felfedezhetik a számukra kialakított játszósarkot. A legtöbb élményfodrászatban az első alkalom után a gyerekek oklevelet kapnak és hazavihetik egy levágott hajtincsüket is. Ilyen szolgáltatás híján Te magad is megvalósíthatod ezt az aranyos ötletet, biztosan szép emlék lesz az egész családnak.

 5 tanács, mielőtt fodrászhoz mentek

  1. Egyeztess személyesen időpontot, hogy kiválaszthasd a számodra legszimpatikusabb, legmosolygósabb fodrászt.
  2. Érkezzetek kipihenten és teli pocakkal, így sokkal nyugodtabban fogja viselni a rá váró “megpróbáltatást”.
  3. Menjetek a megbeszélt időpontnál korábban, hogy előtte játszhasson, és nézhesse ahogy más gyerekek haját levágják. Így kevésbé fog félni ha rá kerül a sor.
  4. Ha nehezen oldódik fel, vagy épp a dackorszakban van, engedd, hogy az öledben üljön hajvágás közben.
  5. Gondoskodj váltó pólóról, mert egy örökmozgó kisgyerek a ráterített kendő ellenére is óhatatlanul hajas lesz.

 Gyermek élményfodrászatok

 Kid Beauty and Solarium Szalon

1033 Budapest, Huszti út 27.

kidbeauty.hu

 Családi Hajazoo

1117 Budapest, Hengermalom u. 19-21. Új Buda Center

www.hajazoo.hu

Tincses-Sziget Gyermek Élményfodrászat

1026 Budapest, Gábor Áron utca 74-78/a. Rózsakert Bevásárlóközpont

www.tincses-sziget.hu

 Kid Cut Gyermek és Családi Hajstúdió

1138 Budapest,Váci út 168. Reno Udvar “A” épület

www.kidcut.hu

Kid’s Hair Gyermek és Felnőtt Fodrászat

2049 Diósd, Balatoni út 2/a, Interspar

www.kidshair.hu

FunkyMonkey Kid’s Beauty&Spa

1142 Budapest, Erzsébet királyné útja 111-113.

www.funkymonkey.hu

Megjelent a HelloBaby! magazin 2017. október-novemberi számában. Legyél Te is előfizetőnk!

Hozzászólások