Már megint nátha!

Néha olyan érzésünk támadhat, hogy a gyerekek sosem lábalnak ki a nátha-köhögés tüneteivel jellemezhető nonstop betegeskedésből. Vajon létezik hatékony gyógymód?

Szakértő: Dr. Korausz Etelka gyermekgyógyász

Hogyan lehet megelőzni ezt a kellemetlen, makacsul ragaszkodó betegséget?

– Sajnos azt kell, hogy mondjam, a közösségbe járó gyermekek esetében sehogy. Ahol sokan vannak együtt zárt térben, ott mindig lesz olyan gyermek, aki egy kicsit náthás, kicsit köhög vagy éppen lappang benne a betegség, anélkül, hogy tünetei láthatóak volnának, ugyanakkor már fertőző lehet. Az egyetlen megoldás az lenne, ha a hurutos időszakban nem vinnénk közösségbe a kicsiket. Persze ezt nyilván nem tudjuk megtenni.
Tapasztalataim azt mutatják, hogy minél később kerül a gyermek közösségbe, a betegségek annál enyhébb lefolyásúak, és ritkábban fordulnak elő, mert az idősebbek már ellenállóbak.

Hogyan gyógyítható a nátha?

– A nátha vírusfertőzés következménye, ezért bármilyen hihetetlen, de még ma, a XXI. században sem rendelkezünk ellene gyógyszerrel. A betegségeknek mindig az okát kell kezelni, és mivel itt az ok, vagyis a kórokozó vírus, oki kezelésre nincs lehetőség. Ez akkor is így van, ha nagyon elhúzódik, vagy már sokadszor fordul elő! A jó hír viszont az, hogy magától, tüneti kezelés mellett is gyógyul, még akkor is, ha lázzal jár. A náthát antibiotikummal kezelni komoly hiba!
Antibiotikum szedése akkor indokolt, ha baktériumok által okozott szövődmények alakulnak ki. A szövődményeket nem lehet előzetes antibiotikum szedéssel megelőzni, ezért a megelőzésre szánt antibiotikum felírása sem indokolt!
A tüneti kezelés lényege a porszívós orrszívóval történő, gyakori orrszívás. Ez az orrszívó már egészen kicsi csecsemőnél alkalmazható. Annyiszor kell kiszívni az orrot, ahányszor tele van. Egy-egy alkalommal pár másodpercig.  Az orrcseppek sem gyógyítják a náthát. A sós orrcsepp a sűrű nyákot oldja, a “hagyományos” orrcsepp, pl.: Nasivin, Nasopax… a nyálkahártya duzzadását csökkenti, így segíti a légzést. Ez utóbbiakat csak pár napig, és inkább csak a hosszabb alvások előtt alkalmazzuk!
A gyógyszertárban recept nélkül kapható, a köztudatban köhögéscsillapítónak gondolt szerek nagy része nem a köhögést csillapítja, hanem a nyák oldása lenne a feladata. Az én tapasztalatom az, hogy a száraz köhögés mézes tea mellett is, vagy akár anélkül is, néhány nap alatt átmegy hurutosba. Ilyenkor már megszűnnek a kínzó, éjszakai köhögések. A hideg pára alkalmazása is elősegíti a váladék felköhögését. A köhögést csillapítani nem előnyös, mert a köhögés egy gyógyító reflex, amely elősegíti a váladék ürülését, és így a gyógyulást.

Megjelent a HelloBaby! magazin 2017. október-novemberi számában. Legyél Te is előfizetőnk!

 

Hozzászólások